Ciorbea, contestat de fostul Avocat al Poporului: Habar nu are, vrea sa se acopere cu hartii!

Luni, 28 Iulie 2014, ora 17:01
5108 citiri
Ciorbea, contestat de fostul Avocat al Poporului: Habar nu are, vrea sa se acopere cu hartii!

Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti si fost Avocat al Poporului, sustine ca Victor Ciorbea nu are competenta necesara pentru a ocupa aceasta functie, el fiind numit politic, motiv pentru care nu urmareste decat "sa se acopere cu hartii" in ceea ce priveste OUG pe Educatie.

Declaratiile au fost facute in contextul in care presedintele Traian Basescu a cerut pentru, luni, a doua oara Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala OUG 49/2014, care modifica 97 de articole din Legea Educatiei, iar Victor Ciorbea i-a replicat ca va lua o decizie dupa ce se va consulta si cu sindicatele.

Basescu cere din nou Avocatului Poporului sa conteste OUG pe Educatie - Ce ii raspunde Ciorbea

"Nu are nicio legatura! El nu stie ce trebuie sa faca si isi cauta adepti, la fel ca in politica sau ca la sindicate - 'Uite ce spune ala, uite ce spune celalalt...'. In realitate, ca sa va dati seama ca el habar nu are ce inseamna sa fii Avocatul Poporului, controlul de constitutionalitate se analizeaza in abstracto, adica in abstract, nu in concret. Pe teorie, si nicidecum pe ceea ce spune unul sau altul.

Daca ar citi un curs de drept constitutional, nu pe al meu neaparat, ar constata ca in abstracto exista pentru fiecare articol din Constitutie un continut, iar textul din OUG pe educatie are si el un continut. Le compari si daca esti constitutionalist iti dai seama care e diferenta, dar el...", a declarat prof. Gheorghe Iancu pentru Ziare.com.

Intrebat daca nu exista angajati bine pregatiti in institutia numita Avocatul Poporului care sa ii explice lui Victor Ciorbea aceste lucruri, prof. Iancu a raspuns: "Ba da, dar probabil ca nu se inteleg cu el".

"Unii sunt fosti studenti de-ai mei, pe care i-am invatat carte, stiu unde sa caute, ce sa faca, dar probabil ca el vrea sa se acopere cu hartii - ca asa spune ala, asa spune celalalt...", a adaugat Gheorghe Iancu.

Acesta a admis ca daca Victor Ciorbea nu va sesiza CCR in legatura cu aceasta ordonanta care este vadit neconstitutionala, ea va intra in vigoare si isi va produce efecte "pana cand apare legea de aprobare a ordonantei, dupa care aceasta va fi atacata la CCR".

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Totodata, Gheorghe Iancu a spus ca acest caz arata ce inseamna sa fii "numit politic" in functia de Avocat al Poporului, fara sa fii un profesionist, si a dezvaluit ca Opozitia a atacat la CCR chiar numirea lui Victor Ciorbea in aceasta functie.

"Opozitia a sesizat CCR ca nu indeplineste conditiile nici de vechime, nici de pregatire ('inalta competenta profesionala'), doua conditii distincte, si Curtea trebuie sa se pronunte in toamna, pentru ca acum e vacanta", a mai declarat acesta, precizand ca daca Avocatul Poporului nu isi indeplineste obligatiile prevazute in Constitutie, atunci va fi sesizata si Comisia de la Venetia.

Victor Ciorbea a fost numit in functia de Avocat al Poporului in urma cu aproape doua luni de catre PSD, el fiind la acea data senator PNL ales pe listele USL. Numirea sa a luat prin surprindere opinia publica, senatorul succedandu-le unor doi profesori de drept de la Universitatea Bucuresti fara activitate politica la data numirii lor in functia de Avocat al Poporului.

Citeste si:
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Preşedintele Klaus Iohannis susţine marți, 5 iulie, o conferință de presă începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențială. Aceasta...
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului președinte ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului președinte ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Tudor Simota, fost președinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), schimbat după doar cinci zile de activitate, a dezvăluit că funcția din care a fost înlocuit era promisă...