Avocatul Poporului, ascuns in dulap pana trece raportul MCV?

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 12:31
6110 citiri
Avocatul Poporului, ascuns in dulap pana trece raportul MCV?
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Titus Corlatean, sustin ca au fost indeplinite aproape in totalitate cele 11 solicitari adresate in vara de Comisia Europeana. Niciunul nu sufla un cuvant despre faptul ca, la sase luni de la demiterea lui Gheorghe Iancu, romanii nu au un Avocat al Poporului, ci doar un interimar.

Iar pana la publicarea raportului pe justitie in cadrul MCV mai sunt doar doua saptamani.

In luna septembrie, premierul Victor Ponta declara ca din lista celor 11 cerinte ale Comisiei Europene, au fost respectate doar "10 si jumatate", iar acea jumatate neindeplinita despre care vorbea nu se referea la Avocatul Poporului, ci la situatia senatorului PNL Mircea Diaconu.

In realitate, nu era nici pe departe asa. Dupa cum a explicat la vremea respectiva pentru Ziare.com expertul anticoruptie Laura Stefan, mai multe dintre cerinte nu erau indeplinite.

De exemplu, la punctul 7 din "lista lui Barroso" figura "numirea in mod transparent a unui Avocat al Poporului care sa fie acceptat de toate formatiunile politice".

"Acest lucru nu s-a respectat. Noi le-am oferit posibilitatea de a-l nominaliza cu totii pe Peter Eckstein Kovacs, am semnat o petitie mai multe organizatii neguvernamentale in acest sens. Probabil ca ei inteleg ca a nominaliza o persoana acceptata de toata lumea inseamna sa se inteleaga ei ca unii sa isi retraga aplicatiile. E o neintelegere profunda a ceea ce li se cere de catre UE", declara Laura Stefan.

Cum si cat a respectat premierul Ponta din cele 11 cereri ale lui Barroso - Interviu Ziare.com

Tot atunci, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declara ca Vasile Blaga i-a promis ca se va ajunge la un consens.

Zgonea: Blaga mi-a promis ca va gasi o solutie de consens pentru Avocatul Poporului

Peste inca o luna, o stire de presa anunta ca UDMR si 22 de organizatii neguvernamentale l-au propus oficial pe Peter Eckstein Kovacs pentru functia de Avocat al Poporului, PNL - pe Lenuta Cobuz, iar PDL - pe Gheorghe Iancu. Consensul nu s-a atins, iar lucrurile s-au blocat.

Ca PDL nu are in prezent nici cel mai mic gand sa redeschida subiectul o dovedeste reactia liderului senatorilor PDL, Cristian Radulescu.

Contactat de Ziare.com pentru a afla cum intentioneaza Opozitia sa se bata in Parlament pentru un Avocat al Poporului care sa nu mai fie suspectat ca este un "Avocat al Puterii", Cristian Radulescu a dat de inteles ca PDL-ul nu numai ca nu poarta negocieri pe aceasta tema, dar nici macar nu ii trece prin minte sa faca asa ceva.

"Intrebarea a inghetat acum sase luni de zile. Ma intrebati pe mine acuma cand se va numi Avocatul Poporului?! Dar poate ati fost plecata sase luni. Si l-au numit pe Dorneanu si cu asta basta, ce mai discutam acuma?!", ne-a intrebat senatorul PDL, contrariat ca indraznim sa ii adresam o asemenea intrebare si considerand problema inchisa definitiv.

De ce sa zgandarim subiectul?

Deputatul UNPR Eugen Nicolicea, secretar al Camerei Deputatilor, ne-a explicat cum stau lucrurile in realitate.

"Eu stiu ca nu s-a votat nimic definitiv", a confirmat acesta pentru Ziare.com, adaugand ca "probabil" despre acest lucru se va mai discuta, la un moment dat, nu se stie cand.

"Valer Dorneanu este adjunct al Avocatului Poporului si cel care, pe perioada in care nu exista un Avocat al Poporului, a preluat atributiile acestuia. Mai simplu spus, nu exista un sef, iar adjunctul lui ii tine locul.

Sunt patru adjuncti ai Avocatului Poporului. Daca exista un Avocat al Poporului si el pleaca in concediu, el isi desemneaza inlocuitorul. Intrucat atunci nu exista cineva care sa desemneze inlocuitorul (dupa ce Gheorghe Iancu a fost demis - n.red.), a facut acest lucru 'organul ierarhic superior', adica cel care numeste Avocatul Poporului - Parlamentul, si Valer Dorneanu a fost desemnat sa fie interimar", a explicat deputatul care este situatia actuala a conducerii acestei institutii, informatiile fiind de altfel confirmate si pe site-ul oficial al institutiei.

Deputatul UNPR a recunoscut ca subiectul a fost discutat de parlamentarii romani cu reprezentantii Bruxelles-ului veniti in toamna la Bucuresti.

"Cand am stat de vorba cu cei care venisera in vizita, din exterior, la subiectul asta le-am pus intrebarea: 'Si daca nu exista consens, ce se intampla?' Eu, in afara de faptul ca se decide prin vot si majoritatea castiga, alta regula democratica nu stiu. Nu mi-au raspuns nimic", ne-a dezvaluit Eugen Nicolicea.

Intrebat de ce a ramas problema nerezolvata, dupa plecarea musafirilor europeni, Eugen Nicolicea a admis ca nu stie ce sa spuna.

"Nu stiu. Ce cred eu ca s-a intamplat? Nefiind consens, nu au indraznit sa voteze, pentru ca iar ar fi fost tipete: 'Dictatura majoritatii!'. Puneti-va in locul majoritatii din Parlament. Daca majoritatea ar spune: 'Sa fie Ionescu' - ca nu mai vorbim de Dorneanu - si se gaseste un partid care nu vrea, daca Ionescu este votat cu o larga majoritate, ceilalti or sa tipe 'Dictatura majoritatii!'. Bine ne-ar mai fi, pentru imaginea Romaniei...

Si eu ma bucur cand este consens, dar toata lumea stie, si in Occident, ca nu se poate sa fie intotdeauna consens. Si atunci, decat sa zgandarim un subiect ca asta, probabil ca de teama de a crea un nou val si o imagine proasta, se lasa o treaba interimara. Noi si cand avem dreptate ne e frica sa o sustinem", a mai comentat deputatul UNPR.

De asemenea, intrebat cat timp poate ramane Valer Dorneanu interimar, Eugen Nicolicea a raspuns ca in lege nu scrie. "Nu e o procedura clara", a precizat el.

In opinia sa, interimatul lui Dorneanu nu este legat in vreun fel de mandatul lui Gheorghe Iancu, numit in septembrie 2011 pentru 5 ani, dar revocat de Parlament in iulie 2012. "Mandatul lui Gheorghe Iancu s-a incheiat atunci cand a fost demis", iar Valer Dorneanu "sta pana cand se da votul", a subliniat Eugen Nicolicea.

Cat priveste negocierile Putere-Opozitie pe aceasta tema, ele nu au avut loc si nici nu se stie daca vor avea prea curand.

"Nu aveam cand. In decembrie au fost alegeri, a fost investit Guvernul si apoi a plecat fiecare la casa lui, cu exceptia catorva care suntem aici si lucram la statut. Cine sa puna problema asta? E delicata din punctul asta de vedere: daca ei (Opozitia - n.red.) nu or sa vrea sa accepte pe cineva, o sa fie circ. Intrebarea e 'Ne face bine? Asta ne trebuie acum?", a intrebat deputatul UNPR.

Care este miza

Asa se face ca Valer Dorneanu, fost consilier al presedintelui Ion Iliescu si fost deputat PSD in perioada 2000-2008, ramane Avocat al Poporului interimar pana cand liderii celor 588 de parlamentari vor gasi o cale de a ajunge la un consens.

De ce este atat de importanta aceasta functie? Conform legii, Avocatul Poporului este institutia publica al carei scop este sa apere drepturile si libertatile cetateanului in conflictele cu administratia publica (primari, prefecti, ministri, Politia, penitenciare, regii autonome s.a), administratie in prezent puternic dominata de USL.

Avocatul Poporului isi exercita functiile fie din oficiu, fie la cererea persoanelor interesate, si, cel mai important, este institutia care poate ataca la Curtea Constitutionala legile si ordonantele de urgenta. De asemenea, daca Avocatul Poporului primeste plangeri legate de activitatea Justitiei, poate sesiza ministrul, procurorul general, presedintele instantei sau Consiliul Suprem al Magistraturii.

Avocatul Poportului a fost una dintre primele pozitii cucerite de USL in vara, in vederea suspendarii si demiterii presedintelui Traian Basescu. In ciuda solicitarilor Opozitiei si ale societatii civile, interimarul Valer Dorneanu a refuzat atunci sa conteste la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta emise de Guvernul Ponta pe banda rulanta si declarate neconstitutionale ulterior de CCR, dupa ce scena politica romaneasca s-a linistit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Avocatul Poporului lista Barroso, #Valer Dorneanu Avocatul Poporului, #Gheorghe Iancu demis Avocatul Poporului , #Avocatul Poporului