Numirea Avocatului Poporului, amanata. Anuntul lui Ludovic Orban

Joi, 24 Iunie 2021, ora 11:56
3003 citiri
Numirea Avocatului Poporului, amanata. Anuntul lui Ludovic Orban
Ludovic Orban, liderul PNL FOTO Facebook/ Ludovic Orban

Liderul PNL, Ludovic Orban, afirma ca s-a luat decizia de convocare a plenului Parlamentului privind numirea Avocatului Poporului dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta privind sesizarea facuta de PSD.

Orban a anuntat, joi, ca in cadrul sedintei Birourilor Permanente Reunite s-a discutat si despre Avocatul Poporului.

"Al doilea lucru pe care l-am dezbatut a fost cel legat de numirea Avocatului Poporului. Am luat decizia - desi initial era vorba sa facem plenul luni, avand in vedere ca am vazut ca este programata decizia CCR pentru data de 29 -, am decis sa nu facem plenul luni si sa convocam plenul saptamana viitoare, intr-o reuniune a Birourilor Permanente Reunite, la o data ulterioara pronuntarii Curtii Constitutionale pe sesizarea formulata de PSD", a explicat liderul PNL.

Fabian Gyula, candidatul care a primit aviz favorabil de la comisiile juridice ale Parlametului pentru functia de Avocat al Poporului, a afirmat miercuri ca a iesit la pensie in 2020, la varsta de 49 de ani si are o pensie de magistrat de peste 10.000 de lei.

Chestionat daca 49 de ani nu e o varsta prea mica pentru a iesi la pensie, el a raspuns: "Raportat la presiunea la care esti supus in magistratura, da".

Acesta a precizat ca magistratii au si o serie de incompatibilitati si restrictii si ca pensia sa este de peste 10.000 de lei, apreciind ca este o suma mare raportat la pensia medie.

El a adaugat ca jurisprudenta CCR este "clara in favoarea magistratilor" in privinta pensiilor pe care le primesc.

La audierea in comisiile juridice ale Parlamentului, Fabian Gyula a spus ca a absolvit studii juridice, vreme de 25 de ani a fost procuror si de 22 de ani este cadru didactic in invatamantul superior.

Fabian Gyula este lector la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si a fost propus pentru aceasta pozitie de catre UDMR si este sustinut si de PNL.

Renate Weber a fost revocata din functia de Avocat al Poporului in 16 iunie, prin votul Parlamentului.

In schimb, Comisia de la Venetia a cerut explicatii presedintilor Camerelor, Anca Dragu si Ludovic Orban, in legatura cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, intr-o scrisoare transmisa la o zi de la votul din Parlament pe aceasta tema.

Reprezentantii PSD au afirmat ca, dupa ce Comisia de la Venetia a solicitat precizari suplimentare coalitiei de guvernare, majoritatea parlamentara PNL - USR PLUS - UDMR este obligata sa astepte decizia Curtii Constitutionale inainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Ludovic Orban, #Avocatul Poporului, #PSD, #fabian gyula , #Avocatul Poporului