Achizitia de avioane F16 a primit unda verde de la deputati

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 17:53
1799 citiri
Achizitia de avioane F16 a primit unda verde de la deputati

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, cu 261 de voturi "pentru" si sase abtineri, proiectul de lege care prevede achizitia a 12 avioane multirol de tip F-16.

Proiectul de lege aprobat vizeaza realizarea capabilitatii operationale aeriene cuprinse in Faza 1 a Etapei de tranzitie initiala a Conceptiei de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana in cadrul programului "Avion multirol al Fortelor Aeriene" care prevede achizitia unui numar de 12 avioane multirol, conform memorandumului aprobat de Guvern.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul proiectului legislativ.

Guvernul a aprobat achizitia de avioane F-16 de la Portugalia - cat ne costa (Video)

Secretarul de stat in Ministerul Apararii Vasile Costea a solicitat adoptarea proiectului, punctand ca acesta este esential pentru realizarea capabilitatii operationale a Romaniei.

Presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, a aratat si el ca adoptarea proiectului reprezinta un moment important pentru Armata Romaniei.

"Este intrarea intr-o noua etapa, intr-o noua era. Avioanele F-16 asa cum vor fi modernizate inseamna accesul tarii noastre si al armatei noastre la inalta tehnologie in adevaratul sens al cuvantului", a spus Canacheu.

La randul sau, liderul deputatilor PNL, Andrei Gerea, a afirmat ca dotarea cu avioane F-16 reprezinta intrarea armatei intr-un program de inzestrare de elita.

"Achizitia acestor avioane F-16 este pana la urma cea mai buna solutie pe care Romania in actuala conjunctura economica o putea gasi. (...) Pasul urmator este tranzitia catre avionul de generatie cinci, F-35. Este obiectivul final al Armatei Romane si al pilotilor nostri militari", a spus Gerea, subliniind ca achizitia de avioane F-16 poate insemna si o oportunitate pentru cooperarea dintre companiile americane de profil si cele din Romania.

Totodata, liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a aratat ca proiectul de lege este unul dintre lucrurile importante realizate de Parlament in aceasta sesiune.

Deputatul minoritatilor nationale Niculae Mircovici a afirmat ca adoptarea proiectului reprezinta un moment istoric, aratand ca acesta asigura intrarea in clubul de elita al aviatiei mondiale.

Despre achizitia avioanelor F-16: "Se putea mai bine. Daca nu acum, cand?"

Pe de alta parte, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a sustinut ca pe viitor Parlamentul ar trebui sa aprobe strategii, iar negocierile, sumele si conditiile sa fie asumate de Guvern.

Secretarul de stat in Ministerul Apararii Vasile Costea a aratat ca prin eliberarea unor benzi de frecvente radio va fi asigurata suma de 97 de milioane de euro pentru plata primei transe la achizitionarea avioanelor F-16.

"Prin acest proiect de lege s-a identificat sursa prin care se vor plati avioanele multirol. Este vorba de suma de 97 de milioane de euro care va fi asigurata pentru prima transa", a spus secretarul de stat.

Citeste si:
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a declarat marți, 27 septembrie, că liberalii nu vor negocia sau colabora la guvernare cu partide extremiste și a transmis că nu vor exista negocieri...
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Ludovic Orban a declarat marți, 27 septembrie, că Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat din nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură....
Sursa: AGERPRES