Bugetul pe 2017 trece fulger prin comisii UPDATE

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 19:36
9375 citiri
Bugetul pe 2017 trece fulger prin comisii UPDATE
Foto: Imagini Arhiva/captura B1Tv/Roger Waters si Valeriu Zgonea darama simbolic zidul Casei Poporului

Bugetul gandit de Guvernul PSD pentru anul 2017 trece rapid, sambata, prin comisiile de buget-finante ale Parlamentului. Au fost deja aprobate bugetele pentru mai multe institutii, urmand ca alesii sa lucreze in comisii pe tot parcursul zilei, pana la ora 23:00.

Anexele la buget vor fi dezbatute si duminica, estimandu-se ca procedura va fi incheiata in jurul orei 19:00, cand este programat sa se aprobe bugetul Ministerului de Finante.

Ulterior, se va da raportul pentru intreg bugetul de stat si apoi pentru bugetul asigurarilor sociale de stat, astfel incat dezbaterile in plen sa poate incepe luni.

UPDATE - Comisiile pentru buget-finante ale Parlamentului au adoptat bugetele Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) si Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

"Prin propunerile de cheltuieli bugetare incadrate in bugetul propus pentru 2017 s-a incercat acoperirea necesitatilor stricte ale institutiei noastre, pentru desfasurarea activitatii in conditii de eficienta si performanta", a spus directorul general adjunct al ORNISS, Anca Fedeles.

Bugetul ORNISS propus pentru 2017 in proiectul Ministerului de Finante este de 9.977.000 lei, acelasi ca si in 2016.

Cele doua comisii au adoptat de asemenea bugetul CNCD, in valoare de 5.224.000 lei, mai mic cu 10,2% decat cel de anul trecut.

"Bugetul institutiei este in scadere fata de anul trecut. Am incercat sa acoperim toate titlurile bugetare, astfel incat sa asiguram o functionare rezonabila a institutiei pe zona de preventie si combatere a faptelor de discriminare, respectiv sa ne indeplinim atributiile pe strategiile nationale si sectoriale pe care le avem", a mentionat presedintele CNCD, Asztalos Csaba.

UPDATE - Parlamentarii din comisiile de buget-finante au adoptat cu majoritate de voturi bugetul Ministerului Culturii si bugetul Ministerului Mediului, faca ca vreunul dintre amendamentele opozitiei sa fie acceptate.

In ceea ce priveste Ministerul Culturii, acesta a primit nu mai putin de 766,177 milioane lei pentru 2017, in crestere cu 51,16% fata de anul precedent.

"E un buget generos si care acopera pentru 2017 toate proiecte importante care tin de activitatea Ministerului Culturii", a spus ministrul Ionut Vulpescu in fata senatorilor si deputatilor din comisiile de buget-finante.

La randul sau, Ministerul Mediului a primit suma de 471,201 milioane lei, in crestere cu 18,3% fata de 2016.

"Ministerul Mediului nu a fost tratat pana acum ca un minister important, am ajuns sa avem toate termenele de la Comisia Europeana depasita. Pentru a evita sanctiunile, trebuie sa facem investitii", le-a spus ministrul Daniel Constantin parlamentarilor din comisiile de buget-finante.

UPDATE - Bugetul Agentiei Nationale de Integritate a fost aprobat fara amendamente. Seful institutiei, Bogdan Stan, a afirmat ca banii sunt suficienti pentru buna functionare a ANI doar pana la mijlocul anului si spera ca Executivul va acorda fonduri suplimentare la prima rectificare.

ANI are un buget de 21,7 milioane de lei, in scadere cu aproape 26% fata de anul trecut.

UPDATE - Bugetul SRI a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, in comisiile reunite de buget-finante, reprezentantii Serviciului afirmand ca, desi fondurile sunt mai mici fata de anul precedent, SRI isi poate desfasura activitatea in conditii de normalitate. Bugetul SRI pe 2017 este in valoare de 3,55 miliarde lei.

"Desi bugetul a scazut fata de anul precedent, SRI poate desfasura in conditii de normalitate activitatea. Intampinam unele dificultati, cam la fiecare titlu de cheltuieli, dar in mod deosebit la cheltuieli cu active nefinanciare unde ne confruntam cu un deficit de 162 milioane", a afirmat reprezentantul SRI.

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a afirmat, la randul sau, ca ministerul pe care il conduce garanteaza ca "nu va periclita buna functionare" a SRI.

UPDATE - Bugetul SPP pe anul 2017 a fost aprobat de catre Comisiile de buget, reprezentantul institutiei afirmand ca Serviciul are nevoie de tehnica noua, inclusiv de masini si achizitii in domeniul protectiei CBRN, dar trebuie sa cheltuiasca sume importante si pentru pregatirea personalului pentru unele misiuni in afara tarii.

Cheltuieli suplimentare trebuie sa fie facute si in ceea ce priveste achizitia materialelor pentru protectia CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear), dar si de armament nou si masini.

Bugetul SPP pentru 2017 este de 156,4 milioane de lei, cu 9,16% mai mic decat anul trecut.

UPDATE - Comisiile reunite de buget-finante au aprobat cu majoritate de voturi, bugetul Ministerului Tineretului si Sportului (MTS) pe 2017. Bugetul MTS, adoptat fara amendamente admise, este de 431 de milioane de lei, arata Agerpres.

Ca surse de finantare, MTS are 73,25% de la bugetul de stat si 26,75 % din venituri de stat.

"Bugetul Ministerului Tineretului si Sportului are un pic in plus fata de anul trecut, 413 mii de lei, de la bugetul de stat 316 mii de lei, iar din venituri proprii - 115 mii de lei. Am avut discutii cu federatiile sportive, cu ONG-urile, cu tineretul. La Tineret am suplimentat fata de anul trecut cu trei milioane de lei, undeva in jur de 146%.

Cu federatiile sportive, in urma discutiilor, am stabilit ca trebuie sa incurajam competitiile europene, competitiile mondiale si acordam tot sprijinul si finantam aceste competitii pentru ca Romania, romanii au nevoie de exemple, au nevoie de campioni si am gasit deschidere din partea federatiilor", a declarat ministrul Tineretului si Sportului, Alexandru Dunca.

UPDATE - Comisiile reunite pentru buget au intocmit un raport favorabil bugetului alocat Academiei Romane pentru anul 2017. Membrii comisiilor au respins cele trei amendamente formulate in vederea suplimentarii bugetului Academiei.

Presedintele Academiei Romane, Ionel Vlad, a solicitat, in timpul dezbaterilor din comisiile reunite, suplimentarea bugetului institutiei pe care o conduce, invocand faptul ca majorarea este necesara, in special pentru activitatile de cercetare si dezvoltare.

UPDATE - Comisiile de buget au adoptat, sambata, bugetele ministerelor Educatiei, Internelor si Economiei, fara a fi adoptate amendamente cu impact bugetar suplimentar.

In cazul Ministerului de Interne, ministrul Carmen Dan a explicat ca, desi bugetul este mai mic decat anul trecut, fondurile sunt suficiente pentru desfasurarea activitatii. Reducerea este provocata si de faptul ca bugetul pe anul trecut a fost marit pentru cele doua runde de alegeri, locale si parlamentare.

Potrivit proiectului de buget, suma alocata MAI este cu 4,49% mai mica decat in anul precedent. Bugetul este de 11,3 miliarde lei.

In cazul Ministerului Educatiei, a fost aprobat un amendament privind transferul a 2 milioane de lei, cu aprobarea Ministerului de Finante, pentru finantarea unui centru de formare continua in limbile minoritatilor nationale.

Educatia are prevazut un total de 25,02 miliarde de lei, dintre care 8,24 miliarde de lei reprezinta suma prevazuta pentru Ministerul Educatiei, 16,6 miliarde de lei sunt pentru bugetele locale, iar din aceasta suma, 14,04 miliarde de lei sunt de la bugetul de stat, sume defalcate din TVA.

Si bugetul Ministerului Economiei a fost aprobat, fara suplimentari.

Ministerul Energiei are in acest an un buget de 466,9 milioane lei (-31,1% fata de 2016, ca urmare a reducerii subventiilor cu 72%).

UPDATE - Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in suma de 17,38 miliarde de lei, a primit raport favorabil din partea Comisiilor de buget-finante ale Parlamentului, cu 18 voturi pentru si opt impotriva, arata Agerpres.

"Avem bani, avem programe, avem sume in buget. Suma totala pentru minister este de 17,383 miliarde de lei si ea sustine toate programele pe care le-am prezentat, in primul rand fiind asigurarea la timp a subventiilor.

Mecanismele sunt in acest program, in asa fel incat avansul sa inceapa la 15 octombrie si sa se termine la 30 noiembrie, iar platile regulare la 1 decembrie si sa se incheie la 31 martie. Sunt stabilite toate sumele, mecanismele si responsabilitatile", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la dezbaterile din Comisiile de buget-finante ale Parlamentului.

UPDATE - Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a fost aprobat in forma propusa de Guvern, iar toate cele 339 de amendamente propuse pentru suplimentarea veniturilor au fost respinse.

Ministrul Sevil Shhaideh a declarat ca bugetul total pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale este de 6,9 miliarde lei, din care de la bugetul de stat - 6,6 miliarde de lei.

"Elementele principale ale bugetului sunt transferurile intre unitati ale administratiei publice - 2,8 miliarde de lei, programele din fonduri externe nerambursabile pentru exercitiul 2007-2013 - 529.000 lei, programele pentru exercitiu 2014-2020 - 2,2 miliarde de lei - si cheltuielile privind ANL-uri - 101.000 lei", a afirmat Shhaideh.

UPDATE - Bugetul Ministerului Apararii a fost aprobat fara amendamente, ministrul Gabriel Les afirmand ca banii alocati sunt suficienti pentru indeplinirea tuturor angajamentelor asumate de Romania si este respectata tinta de 2%. USR a contestat bugetul, afirmand ca 0,5% din PIB merge catre salarii si pensii, iar sumele pentru inzestrare sunt sub 1,5%.

UPDATE - Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost aprobat cu un singur amendament fara impact financiar, care creeaza cadrul legal pentru ca asociatiile minoritatilor sa poata folosi banii primiti de la buget pentru expertize sau taxe notariale. Parlamentarii au respins 40 de amendamente, cele mai multe pentru construirea de biserci.

UPDATE - Bugetul Avocatului Poporului pe 2017 a fost adoptat in forma propusa de Guvern, Victor Ciorbea lansand rugamintea ca la rectificarea bugetara sa se aiba in vedere alocarea fondurilor necesare pentru plata salariilor cuvenite pe ultima luna si pentru ocuparea posturilor vacante.

"Avem rugamintea de a avea in vedere pentru prima rectificare bugetara sumele: cheltuieli de personal - 1.600.000 lei, 800.000 lei pentru plata salariilor cuvenite pe ultima luna si 800.000 lei pentru ocuparea celorlalte 17 posturi vacante care trebuie ocupate in perioada imediat urmatoare mai ales la Mecanismul de prevenire a torturii", a afirmat Victor Ciorbea, in cadrul discutiilor din comisii.

UPDATE - Bugetul Ministerului de Externe a fost si el aprobat, iar ministrul Teodor Melescanu a spus ca se doreste achizitionarea a 50 de autoturisme, existand o serie speciala, Duster Diplomat.

"Anul acesta avem prevazut in buget achizitionrea a 50 de masini. In afara masinilor de reprezentare, marea majoritate despre care vorbim le reprezinta cea mai buna masina din lume de teren, Dusterul. Avem o serie speciala, Duster Diplomat", a afirmat Teodor Melescanu.

UPDATE - Bugetul Curtii Constitutionale a fost aprobat cu un amendament ce prevede suplimentarea bugetului cu 765.000 de lei pentru cheltuieli cu bunuri si servicii.

UPDATE - Bugetul Administratiei Prezidentiale a fost aprobat in cadrul comisiilor reunite de Buget- Finante cu 17 voturi pentru si 10 impotriva in forma propusa de Guvern, de 41 milioane lei. Un amendament, ce prevedea suplimentarea bugetului institutiei cu 5,3 milioane lei, a fost respins de parlamentari.

Bugetul Camerei Deputatilor a fost adoptat sambata, in cadrul Comisiilor reunite de buget-finante, in forma stabilita de institutie, secretarul general adjunct al Camerei afirmand ca nu exista fonduri pentru daramarea gardului Parlamentului care "nu are doar rol decorativ", ci si unul de securitate.

George Dumitrica a afirmat ca bugetul Camerei este de 245.617.000 lei. El a mai spus ca "sistemul de vot din sala de plen functioneaza si in consecinta nu era nevoie de sume prevazute in bugetul de anul acesta pentru nimic in legatura cu sistemul de vot".

Deputatul minoritatilor nationale Miron Ignat a intrebat daca este prevazut buget pentru daramarea gardului din jurul Parlamentului, George Dumitrica raspunzand negativ.

"Nu sunt bani din buget pentru aceasta actiune. Acel gard are nu doar un rol decorativ, ci si un rol de securitate, nu neaparat a institutiei, cat mai mult a dealului pe care Casa Poporului este construita. Deci este foarte util acolo unde este. Este pentru siguranta. Nu avem in plan acest lucru cel putin in urmatorii ani", a spus Dumitrica.

Si bugetul Senatului a fost adoptat in Comisiile reunite de buget-finante in forma propusa de acest for legislativ, nefiind propus niciun amendament.

Bugetul propus al Senatului este de 121.576.000 din care cheltuieli curennte 115.829 si cheltuielile de capital - 5.744.000 lei.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#daramat zid Casa Poporului bani deputati , #camera deputatilor