Camera Deputatilor a aprobat Legea ANI

Luni, 16 August 2010, ora 16:55
3650 citiri
Camera Deputatilor a aprobat Legea ANI

Proiectul legii ANI a trecut luni de Camera Deputatilor dupa ce 204 de deputati au votat pentru, doi s-au pronuntat contra si alti doi s-au abtinut, votul efectuandu-se prin apel nominal.

Votul pentru lege s-a dat insa fara deputatii social-democrati si conservatori care au parasit sala plenului acuzand ca proiectul este neconstitutional.

Cei care au votat contra sunt fostul ministru liberal al justitiei Tudor Chiuariu si Mihaita Calimente, tot de la PNL, in timp ce abtinerile au provenit de la doi deputati independenti, Tudor Ciuhodaru si Daniel Oajdea. Oajdea a invocat faptul ca nu a fost convocat regulamentar in vederea sesiunii extraordinare, anunta NewsIn.

Inainte de a pleca din sala tot social democratii au cerut o pauza de jumatate de ora pentru consultari, dar nu au ajuns la un consens.

Premierul Emil Boc a luat cuvantul luni la prezidiul Camerei Deputatilor si a spus ca saluta decizia Comisiei Juridice de adoptare a raportului cu privire la legea ANI, iar asta arata ca clasa politica este capabila sa adopte decizii in interes national, daca vrea.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca legea ANI nu este o lege ca oricare alta si este optimist ca forma adoptata de Camera Deputatilor va trece si de Senat.

"Eu sunt optimist. Depunem eforturi intense de a explica senatorilor care sunt mizele acestui proiect de lege si consecintele daca el nu va fi adoptat. Legea ANI nu reprezinta o lege ca oricare alta, ci un test pentru vointa politica. Avem anumite obligatii de a ne alinia unui anumit standard pentru ca este vorba de o lege cheie care permite pe termen lung conturarea unei identitati prin integritate", a precizat Predoiu.

Raport favorabil pentru raportul legii ANI

Saptamana trecuta, deputatii din Comisia juridica au dat un raport favorabil cu unanimitate de voturi, pe legea privind Agentia Nationala de Integritate.

In acest raport au fost reintroduse comisiile de ancheta de pe langa curtile de apel, eliminate anterior de catre senatori.

De asemenea, in formularele privind declaratiile de avere demnitarii vor trebui sa treaca nu doar conturile, imobilele si terenurile, ci si bijuteriile si cardurile de credit.

S-a largit de asemenea sfera persoanelor obligate sa depuna declaratii de avere, incluzandu-se membrii Consiliului Economic si Social si liderii confederatiilor sindicale. In plus, in declaratiile de interese vor figura, asa cum a cerut presedintele Basescu in cererea de reexaminare adresata Parlamentului, contractele din bani publici.

Deputatii s-au reunit luni in sesiune extraordinara sa discute despre reexaminarea proiectului legii ANI, dupa ce aceasta a fost declarata neconstitutionala de CCR.

Legea ANI, prioritatea sedintei de luni a Camerei Deputatilor

Si senatorii urmeaza sa discute si sa voteze aceasta lege pe data de 24 august, in plen.

Presedintele Traian Basescu a decis, pe 20 iulie, sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara pentru a discuta legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, dar si alte doua proiecte.

Legea ANI, neconstitutionala - citeste motivarea CCR

Pe data de 15 iulie Curtea Constitutionala declara legea ANI neconstitutionala.

Curtea Constitutionala afirma, in motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutionala Legea ANI, ca normele de tehnica legislativa prevazute de Constitutie au fost incalcate, Senatul nu a transmis un punct de vedere, legea nu a fost redactata intr-un limbaj si stil juridic specific, iar in textul ei au fost mentinute prevederi deja declarate neconstitutionale.

Citeste si:
Contestația USR privind hidrocentralele mici în ariile protejate, dezbătută de CCR. ”Poiectele astea ceauşiste, din care se îmbogăţesc nişte şmecheri”
Contestația USR privind hidrocentralele mici în ariile protejate, dezbătută de CCR. ”Poiectele astea ceauşiste, din care se îmbogăţesc nişte şmecheri”
Sesizarea USR privind legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, va fi dezbătută miercuri, 18 Mai, de Curtea Constituţională a României. Uniunea Salvaţi...
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, 17 mai, că subiectele la examenele naţionale - Evaluarea Naţională şi Bacalaureat - vor fi adaptate situaţiei create de criza...
Comentarii
Theman
rank 5
Din nou hotii Romaniei sau impotrivit unei legi care ai ameninta