Deputatii au intrat in sesiune extraordinara: Doar jumatate au venit la sedinta de azi. Cei mai multi de la USR

Luni, 26 August 2019, ora 16:11
6702 citiri
Deputatii au intrat in sesiune extraordinara: Doar jumatate au venit la sedinta de azi. Cei mai multi de la USR
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor s-a intrunit, luni, in sesiune extraordinara, la cererea Opozitiei, avand ca obiective abrogarea Legii recursului compensatoriu si respingerea Legii amnistiei si gratierii si a OUG 114.

Biroul Permanent al Camerei a avut programata o sedinta la ora 12:30, pentru a-i convoca pe deputati in sesiune.

Conducerea Camerei a aprobat convocarea unei sesiuni extraordinare in perioada 26-28 august.

Pe ordinea de zi se afla abrogarea Legii recursului compensatoriu si a OUG 114. Sedinta de plen a inceput la ora 14:00, urmand ca votul final sa aiba loc miercuri.

"Camera Deputatilor se intalneste in sesiune extraordinara si pe ordinea de zi vor fi trei proiecte legislative: anularea Legii recursului compensatoriu, anularea amnistiei si gratierii si OUG 114. Toate sunt in comisia de specialitate, la Camera Deputatilor.

Votul final o sa fie miercuri", a anuntat Raluca Turcan, prim-vicepresedinte PNL si membru al conducerii Camerei Deputatilor.

Deputatul USR Iulian Bulai a precizat, pe contul sau de Facebook, ca sedinta de deschidere a sesiunii extraordinare a durat "fix 2 minute".

De asemenea, el a postat o fotografie cu prezenta deputatilor. Din 329 de deputati, doar 165 au fost prezenti, adica 50,15%.

"USR a fost inregistrat cu cea mai ridicata prezenta. 77,78 %.

Ne facem treaba! Abrogam legile facute de PSD pentru crimniali si corupti!", a scris Bulai pe reteaua sociala.

Sesiune extraordinara la final de vara

Deputatii PNL, USR, PMP si ProRomania au semnat pentru convocarea sesiunii extraordinare in perioada 26-30 august.

"PNL, USR, PMP si ProRomania au depus astazi solicitare in scris pentru sesiune extraordinara in Camera Deputatilor. PNL ramane consecvent celor sustinute de la OUG 13 incoace, si anume ca amnistia, gratierea si alte instrumente aflate la dispozitia coruptilor din PSD trebuie anulate.

Sensul acestei sesiuni extraordinare este exact anularea unor instrumente pe care oricand persoane cu probleme in justitie pot sa le foloseasca, instrumente care afecteaza direct viata de zi cu zi a romanilor", sustine Raluca Turcan.

Formatiunile mentionate cer sesiune extraordinara pentru a anula toate aceste lucruri.

"Este un pas necesar pentru recastigarea increderii oamenilor in Parlamentul Romaniei, Parlament pe care Liviu Dragnea si PSD l-au utilizat excesiv pentru problemele lor personale din justitie. Este o provocare pentru toti liderii politici responsabili. O provocare si pentru Viorica Dancila, care spune ca nu e ca Liviu Dragnea! O provocare si pentru Calin Popescu Tariceanu, care spune ca vrea o justitie depolitizata!", a mai spus Turcan.

Ea a adaugat ca se va vedea daca acestia au inteles semnalul oamenilor, dat in mai la referendumul initiat de presedintele Klaus Iohannis.

"Dorim sa le luam jucaria la care coruptii politici jinduie, vrem sa oprim cel mai nociv instrument de sugrumare a economiei romanesti: OUG 114. Prin acest act normativ, milioane de romani au ajuns sa o duca mai greu, fara sa inteleaga exact de ce", a afirmat Turcan, spunand ca efectele sunt preturi mai mari la utilitati (energia electrica, gazul si energia termica) cu consecinta cresterii in lant a tuturor preturilor; preturi mai mari la servicii de telefonie; taxe si impozite mai mari pentru cetateni, la nivelul plafonului maxim, fara ca la baza stabilirii impozitelor si taxelor sa fie hotarari ale consiliilor locale sau ale consiliilor judetene; rate mai mari pentru credite; inasprirea conditiilor de creditare, nu numai pentru cetateni ci si pentru companii.

Profitabilitatea si competitivitatea la nivel national si international a companiilor este afectata.

De asemenea, ea a mentionat ca semnalul trimis investitorilor a fost descurajant: lipsa de stabilitate si predictibilitate a mediului de afaceri din Romania, ca a inghetat nivelul punctului de pensie de la nivelul din iulie 2018 pana in septembrie 2019, desi ar fi trebuit sa creasca cu 9% de la inceputul anului si ca a afectat Pilonul 2 de pensii prin introducerea optiunii contributorilor de a-si retrage cotizatiile dupa o perioada de numai 5 ani.

Evident, retragerea acestor fonduri acumulate va periclita semnificativ sansele asiguratilor de a beneficia de pensii decente peste un orizont de 20 de ani, atunci cand piata fortei de munca va fi grav dezechilibrata, a sustinut Turcan.

Ciolacu sesizeaza o "situatie jenanta"

In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a anuntat ca va convoca Biroul Permanent al Camerei pentru luni, pentru a stabili programul de lucru, avand in vedere cererea depusa de PNL, USR, PMP si ProRomania privind sesiunea extraordinara.

De asemenea, sedinta de plen a Camerei Deputatilor va avea loc incepand cu ora 14:00, pentru aprobarea ordinii de zi si a programului sesiunii extraordinare.

"Pe de alta parte, le sugerez colegilor din Opozitie ca, din respect pentru cetateni si pentru aceasta institutie, sa isi faca mai bine temele atunci cand inainteaza astfel de propuneri.

Ar fi cea mai buna cale pentru a preintampina anumite situatii jenante asa cum sunt, din pacate, cele din aceasta adresa in care solicita dezbaterea in sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor a unui proiect de lege care este de competenta Senatului ca prima Camera sesizata (L 333/2019) ", arata Ciolacu.

Conform sursei citate, referitor la amnistie si gratiere, o simpla consultare pe site-ul Camerei a fisei acestui proiect de lege ar fi fost lamuritoare pentru a constata ca termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adica in prima saptamana a sesiunii ordinare a Camerei.

"In plus, asa cum am transmis in repetate randuri, imi doresc ca la orice dezbatere cu privire la justitie sa fie prezente in mod obligatoriu institutiile implicate, asociatiile magistratilor si societatea civila", spune Marcel Ciolacu.

El sustine ca abrogarea in totalitate a OUG 114, in sensul dorit de Opozitie, ar avea un impact social extrem de rau pentru milioane de romani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Camera Deputatilor sesiune extraordinara , #camera deputatilor