Camera Deputatilor voteaza azi legea pentru alegerea primarilor in doua tururi

Miercuri, 29 Mai 2019, ora 08:11
5817 citiri
Camera Deputatilor voteaza azi legea pentru alegerea primarilor in doua tururi

Camera Deputatilor va supune la vot, miercuri, in sedinta de plen o lege propusa de PMP, care prevede revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin incepand cu 2020.

"Maine (miercuri - n.red.) se voteaza proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarului in doua tururi, initiativa a PMP!!!

Am solicitat astazi, din nou, in Biroul Permanent, supunerea la vot in plenul Camerei Deputatilor a initiativei legislative a PMP privind revenirea la alegerea primarilor in doua tururi (tinuta la coada ordinii de zi a plenului de mai bine de un an), solicitare care a fost aprobata. Prin urmare, maine, la sedinta in plen urmeaza dezbaterea si votul deputatilor asupra acestei initiative extrem de necesare, mai ales in contextul politic actual.

Schimbarea a inceput si aceasta trebuie sa continue pana la insanatosirea Romaniei!", anunta pe Facebook Eugen Tomac, seful PMP.

In Camera Deputatilor - for decizional - sunt trei proiecte care urmaresc schimbarea modului de alegere a primarilor, adica revenirea la doua tururi de scrutin.

Legea votata azi apartine PMP si a fost adoptata tacit de Senat la finalul anului 2016. Pe masa deputatilor a ajuns abia pe 5 februarie 2018. Practic, proiectul a fost tinut la sertar mai bine de un an si inca nu s-a dat votul.

PMP a strans un milion de semnaturi pentru alegerea primarilor in doua tururi

Un al doilea proiect e initiat de PNL. Acesta a fost respins de Senat si a primit raport de respingere si de la Comisia Juridica si cea de Administratie, in decembrie 2017, iar din 12 martie 2018 asteapta sa fie dezbatut si votat de deputati.

Un al treilea proiect este o alta initiativa PNL, care a fost retrimisa la comisiile de specialitate in noiembrie 2018. Motivul? ALDE anuntase ca sustine proiectul PNL. Drept urmare, PSD nu a riscat ca proiectul sa treaca, asa ca, pentru siguranta, a preferat sa-l retrimita la comisiii.

Pentru ca alegererea primarilor in doua tururi sa treaca, Opozitia are nevoie de 165 de voturi in Camera Deputatilor, dat fiind ca e o lege organica, deci e necesar votul a jumatate plus unul din numarul total al alesilor.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com