Camera Deputatilor, in blocaj total - miza: capul Robertei Anastase

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 15:58
2863 citiri
Camera Deputatilor, in blocaj total - miza: capul Robertei Anastase

Conducerea PSD si cea a PNL au decis luni ca parlamentarii social-democrati si liberali sa nu mai participe la nicio sedinta a Camerei Deputatilor (comisii si Birou Permanent) pana cand presedintele acestui for legislativ, Roberta Anastase, nu isi da demisia sau este schimbata din functie.

PNL si PSD nu s-au dus nici luni la sedinta Camerei Deputatilor, fiind a sasea oara in ultimele patru saptamani cand Opozitia nu se prezinta la Biroul Permanent.

PNL si PSD o boicoteaza iar pe Roberta Anastase in BP

Victor Ponta a anuntat ca deputatii PSD nu vor mai participa la sedintele Camerei "pana la demisia Robertei Anastase", decizia fiind luata in sedinta de luni a BPN al partidului.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a precizat ca nici deputatii liberali nu mai participa la sedintele de plen si nici la cele ale Biroului Permanent al Camerei.

Ponta a punctat luni ca deputatii PSD nu vor participa nici la rediscutarea Legii pensiilor (retrimisa de presedintele Traian Basescu in Parlament), dar nici la dezbaterile pe alte acte normative.

"Atat timp cat doamna Anastase nu demisioneaza, Camera Deputatilor este condusa nelegitim si noi nu dorim sa fim complici cu fraudele doamnei Anastase", a declarat Ponta, repetand ceea ce a spus in nenumarate randuri de la 15 septembrie incoace, de cand o acuza pe sefa Camerei de frauda la votul pe Legea pensiilor.

"Nu putem fi complici si nu putem legitima frauda comisa de doamna Anastase. Practic, activitatea unei Camere a Parlamentului este blocata doar de complicitatea si de scutul pe care PDL il fac, exact ca si in cazul Ridzi, in jurul unei persoane dovedita deja in opinia publica de a fi fraudat un vot esential", a afirmat Victor Ponta.

El a mentionat ca PSD nu isi va schimba aceasta decizie nici daca sedintele Camerei vor fi conduse de unul dintre vicepresedinti.

In plus, presedintele PSD a tinut sa arate presei listele cu votul asupra Legii pensiilor, la care o serie de parlamentari PD-L au fost de acord cu egalizarea varstei de pensionare, astfel incat si femeile sa iasa la pensie la 65 de ani, la fel ca barbatii. Printre cei care au fost de acord cu propunerea Guvernului se numara Roberta Anastase, Ioan Botis, Ioan Oltean si Eugen Nicolicea.

Demn de mentionat este si faptul ca PSD si PNL nu au dat curs nici invitatiei de a merge luni, la Cotroceni, la consultarile cu Traian Basescu pe teme de interes national printre care Legea pensiilor, Legea Educatiei, aderarea la spatiul Schengen.

"Cred ca domnul Basescu a chemat pe cine trebuie la consultari, adica pe cei care s-au opus, in Parlament, diferentierii varstei de pensionare, pe cei care una spun la televizor si alta voteaza", a mai spus Ponta.

Puterea, la Cotroceni - Opozitia scrie motiuni

In schimb, preocuparea PSD din aceste zile este textul motiunii de cenzura care va fi gata cel tarziu marti, dupa care urmeaza strangerea semnaturilor necesare pentru depunere.

Motiunea de cenzura este gata marti, anunta Ponta

Netinand cont de faptul ca alaturi de PSD blocheaza lucrarile Camerei, liberalii au si ei preocupari legate tot de rasturnarea Guvernului Boc. Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, sustine ca partidul sau va participa la consultarile cu presedintele Traian Basescu doar dupa ce va cadea Guvernul Boc.

"Dupa daramarea Guvernului Boc, ne vom duce la negocieri pentru un nou Executiv", a declarat Voicu, luni dimineata, dupa ce a iesit de la o sedinta a Biroul Politic Central al PNL.

Voicu: Dupa daramarea guvernului Boc, vom negocia un nou Executiv

Activitatea Camerei Deputatilor este blocata de trei saptamani din cauza boicotului parlamentarilor PSD si PNL. Acestia nu mai vin la intrunirile Biroului Permanent in semn de protest fata de modul in care a fost adoptata Legea pensiilor. De asemenea, ei absenteaza de la lucrarile comisiilor.

Roberta Anastase a facut luni un apel la colegii sai din PSD si PNL sa vina la sedinte pentru ca forul pe care il conduce sa iasa din blocajul in care se afla. Sefa Camerei nu a spus niciun cuvant despre vreo eventuala demisie.

"Este optiunea dumnealor, este foarte important sa intelegem ca suntem in Parlament nu ca sa ne iubim unii cu ceilalti, ci ca sa-i reprezentam pe romani. Contez pe responsabilitatea fiecaruia dintre noi si cred ca este important sa ne gandim la misiunea pe care o avem in Parlamentul Romaniei, si nu despre cum ne plac sau nu anumite persoane", a spus Anastase.

Vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean, s-a plans presei, saptamana trecuta, ca peste 100 proiecte de lege inregistrate la acest for nu pot fi repartizate catre comisiile permanente pentru dezbatere si raport din cauza boicotului Opozitiei.

Deputatii PSD si PNL, amenintati cu taierea salariilor

Ca urmare a acestui blocaj, deputatii PNL si PSD ar putea ramane fara indemnizatiile de parlamentar, daca vor continua sa boicoteze lucrarile Biroului Permanent al Camerei, asa cum s-a intamplat si luni, pentru a sasea oara in ultimele patru saptamani.

Mircea Toader, liderul PD-L din Camera Deputatilor, a anuntat luni ca "in regulament scrie ca exista posibilitatea taierii indemnizatiilor, daca se solicita apel nominal, iar parlamentarii nu sunt prezenti".

Totusi, potrivit spuselor sale, "cea mai importanta sanctiune este cea a electoratului". Intrebat daca exista posibilitatea ca functiile de conducere din Biroul Permanent sa fie renegociate, Mircea Toader a raspuns: "nu exista aceasta posibilitate".

Deputatii PSD si PNL, amenintati cu taierea salariilor

Pana una alta insa, regulamentul Camerei prevede ca proiectele de lege pot fi dezbatute si numai cu parlamentarii Puterii in sala. "Asa cum prevede regulamentul, putem dezbate legile cu cei prezenti in sala", a spus Toader.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Camera Deputatilor PSD PNL, #Anastase blocaj PSD PNL, #demisie Anastase PNL PSD , #camera deputatilor