Ministerul Justitiei propune ca toate probele obtinute in baza protocoalelor sa fie nule - Comisia Juridica a amanat dezbaterea OUG 6

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 11:38
7477 citiri
Ministerul Justitiei propune ca toate probele obtinute in baza protocoalelor sa fie nule - Comisia Juridica a amanat dezbaterea OUG 6
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a amanat, marti, dezbaterile pe ordonantele de urgenta adoptate in 2016 de Guvernul Ciolos privind punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica in procesele penale si la modificarea Codurilor Penale, motivul principal fiind acela ca subiectele respective se afla si in dezbaterea altor institutii, de exemplu, la Curtea Constitutionala.

Noul presedinte al Comisiei Juridice, deputatul PSD Nicusor Halici, a precizat ca a transmis in zilele anterioare "tabele cu propunerile venite de la Ministerul Justitiei si Parchetul General" cu privire la OUG 6/2016.

"Ramane in continuare sa documentam, sa aprofundam si mai bine textele. Asta este propunerea mea. Si sa venim cu alte amendamente, daca le consideram necesare", a mai spus acesta.

O propunere similara a fost facuta si in legatura cu OUG 18/2016, reamintindu-se faptul ca si "Codurile Penale sunt pe la alte autoritati", asa ca s-a decis amanarea dezbaterilor "pana la rezolvarea acelor stari juridice".

In acest context, Florin Iordache (PSD) a cerut presedintelui Comisiei Juridice sa solicite "si un punct de vedere actualului guvern" cu privire la OUG 18/2016.

"Sunt foarte multe articole care, din punctul meu de vedere, incalca drepturile foarte multor persoane", a subliniat Florin Iordache.

Deputatul USR Stelian Ion a explicat, dupa incheierea sedintei, care a fost punctul de vedere asumat de Ministerul Justitiei.

"Am primit aceste puncte de vedere in data de 3 octombrie pe email, dupa ce s-a schimbat presedintele Comisiei Juridice. Desi pe 18 septembrie dna secretar de stat Mariana Mot ne-a adus in Comisia Juridica aceste propuneri, dl Eugen Nicolicea le-a tinut secret, ascunse, doua saptamani - le-am primit pe 3 octombrie.

Ministerul Justitiei propune ca toate protocoalele incheiate de SRI cu celelalte institutii sa fie nule, fara nicio diferentiere daca e vorba despre un protocol care doar asigura accesul la sistemele tehnice.

Dupa aceea, se propune ca toate probele obtinute in baza acestor protocoale sa fie declarate nule nu de catre instanta cum ar fi normal, ci de legiuitor.

Se propune un nou caz de revizuire astfel incat toate cauzele judecate definitiv in care au fost administrate aceste probe declarate nule sa fie supuse revizuirii. Aceste elemente sunt cele mai importante.

In acelasi timp, Parchetul General a spus care ar fi consecinta unei respingeri totale a ordonantei 6 si ele sunt dezastruoase, pentru ca sunt mii de cazuri, peste 5.000, care vizeaza nu doar infractiuni de coruptie, ci si de criminalitate organizata, trafic de droguri, trafic de persoane. (...) Nu se spune nimic ce se va intampla cu cele 5.000 de dosare, totul ramane in aer si supus interpretarii de la caz la caz", a declarat Stelian Ion.

Respingerea OUG 6/2016 ar putea conduce la revizuirea anumitor probe in dosare, potrivit ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, in acest caz Camera Deputatilor fiind for decizional.

Despre OUG 6 din 2016, care a stat la baza protocolului incheiat in acelasi an intre Parchetul General si SRI, presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, sambata, ca sustine respingerea acestei OUG.

"Deputatii trebuie sa vina cu amendamente legat de OUG 6. I-am rugat pe domnul Toader si pe cei din Comisia Juridica, care ar fi calea de urmat pentru OUG 6 si sa vina cu propuneri", a declarat Dragnea, sambata, dupa votul la referendum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#ordonanta mandate supraveghere , #camera deputatilor