Dezbatere in viteza: Codul de Procedura Penala a fost programat deja pentru dezbatere si vot final in Camera Deputatilor

Luni, 18 Iunie 2018, ora 08:27
4585 citiri
Dezbatere in viteza: Codul de Procedura Penala a fost programat deja pentru dezbatere si vot final in Camera Deputatilor
Foto: Facebook/ Camera Deputatilor

Dupa ce miercuri Senatul a adoptat modificarile aduse Codului de Procedura Penala, acestea ajung luni in dezbaterea Camerei Deputatilor, tot atunci fiind programat si votul final.

Se asteapta ca si aceste dezbateri sa mearga pe repede-inainte, la fel ca in Senat.

Citeste si: Codul de Procedura Penala a trecut de Senat: Opozitia sustine ca ajuta infractorii, nu victimele

Luni, Codul de Procedura Penala va fi discutat in comisia speciala condusa de deputatul Florin Iordache, incepand cu ora 12:00, iar de la ora 16:00 actul normativ figureaza pe ordinea de zi a sedintei de plen a Camerei Deputatilor.

Modificari controversate

Printre modificarile aduse Codului de Procedura Penala se numara cateva "cu dedicate".

Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache, a modificat articolul 453, privind "Cazurile de revizuire", introducand un nou alineat la litera 1, care stabileste cand poate fi ceruta revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala.

Potrivit alineatului introdus, revizuirea poate fi ceruta si in cazul neredactarii si/sau nesemnarii hotararii de condamnare de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei.

Asta inseamna ca liderul PSD, Liviu Dragnea, ar putea cere acum rejudecarea Dosarului Referendumul, pentru ca Livia Stanciu, unul dintre judecatori, nu a semnat hotararea de condamnare.

Un alt amendament prevede ca un dosar se claseaza daca in termen de un an urmarirea penala pentru fapta nu se transforma in urmarire penala pe numele unei persoane.

De asemenea, a fost modificat si articolul 421 privind "Solutiile la judecata in apel", fiind introdus un nou alineat prin care instantei de apel i se limiteaza practic rolul.

Citeste si Comisia Iordache a modificat radical Codul de procedura penala. Amendamentul care il poate ajuta pe Dragnea

Ce urmeaza

Dupa ce proiectul care modifica CPP va fi adoptat si de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, acesta va fi trimis la promulgare.

Presedintele Iohannis va putea sa il conteste la CCR sau sa il retrimita la Parlament pentru reexaminare.

Nemultumiti de timpul indelungat pana la care modificarile ar putea intra astfel in vigoare, cativa lideri ai coalitiei majoritare PSD-ALDE au declarat ca ar fi posibila adoptarea unei ordonante de urgenta prin care sa se modifice rapid atat Codul Penal, cat si Codul de Procedura Penala, cu toate ca ele se afla in dezbaterea Parlamentului, forul legislativ al tarii.

Citeste si Ce pret vei plati tu ca sa scape ei? De ce te privesc direct, in viata de zi cu zi, modificarile Codurilor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modificare cod procedura penala , #camera deputatilor