Legea care il obliga pe Iohannis sa refuze doar o singura data numirea procurorilor de rang inalt a fost votata din nou

Luni, 09 Iulie 2018, ora 21:55
6351 citiri
Legea care il obliga pe Iohannis sa refuze doar o singura data numirea procurorilor de rang inalt a fost votata din nou
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, luni seara, cu 173 de voturi "pentru", 61 de voturi "impotriva" si o abtinere, in forma initiala, legea 303/204 privind statutul judecatorilor si procurorilor, respingand astfel cererea de reexaminare formulata de presedinntele Klaus Iohannis.

Principala modificare facuta la finalul anului trecut la aceasta lege de catre Comisia speciala pentru legile justitiei (Comisia Iordache - n.red.) a fost aceea ca presedintele poate refuza o singura data numirea procurorilor de rang inalt. In forma initiala a legii, nu era limitat numarul de refuzuri pe care presedintele le putea formula.

Tot luni, Comisia juridica a Camerei Deputatilor, condusa de catre deputatul PSD Eugen Nicolicea, a respins cererea de reexaminare.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Legii 303/204 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Presedintele precizeaza ca legea transmisa la promulgare ridica probleme, unele dintre modificari fiind, prin ele insele, neclare si contradictorii, aspect cu consecinte grave asupra exigentelor calitatii legii, impuse de legea fundamentala, de natura sa genereze un puternic impact negativ asupra bunei functionari a sistemului judiciar.

De asemenea, prin continutul lor normativ, unele dintre reglementari sunt lipsite de coerenta si previzibilitate intrucat nu sunt corelate nici cu alte dispozitii ale legilor ce compun "pachetul legislativ" in materie de reforma in justitie, putand afecta exigentele constitutionale in materie de independenta si buna functionare a sistemului judiciar, subliniaza seful statului.

De asemenea, pe data de 25 martie, Comisia speciala care a modificat legile justitiei a dat raport de admitere pentru Legea 303/2004 privind statutul magistratilor si Legea 317/2004 privind functionarea si organizarea CSM.

Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) . Cu o zi in urma, comisia condusa de Florin Iordache a dat raport de adoptare pentru modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, dupa ce unele articole au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala (CCR).

Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii ICCJ si corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Presedintele, vicepresedintii si presedintii de Sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani".

Senatul este for decizional, urmand ca legea sa ajunga din nou la presedinte pentru promulgare.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#lege statut magistrati, #legea intoarsa Iohannis, #lege numire procurori , #camera deputatilor