Lupta pentru sefia Camerei Deputatilor: Opozitia s-a unit in spatele unui singur candidat, PSD vrea sa pastreze postul

Marti, 28 Mai 2019, ora 19:13
9938 citiri
Lupta pentru sefia Camerei Deputatilor: Opozitia s-a unit in spatele unui singur candidat, PSD vrea sa pastreze postul
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia juridica a adoptat, marti, doua proiecte de hotarare care vizeaza vacantarea functiei de deputat si functiei de presedinte al Camerei Deputatilor a lui Liviu Dragnea, iar deputatii urmeaza sa ia act de hotarari, in plen, iar partidele vor veni cu propuneri pentru noul presedinte.

"Am indeplinit procedura prevazuta de statutul deputatilor si de regulamentul Camerei Deputatilor in ceea ce priveste vacantarea in primul rand a functiei de deputat a domnului Liviu Dragnea si, in momentul in care iti inceteaza mandatul, automat inceteaza si functia de conducere. Fapt pentru care au fost adoptate cu avize favorabile doua proiecte de hotarare care urmeaza a intra in plenul Camerei Deputatilor si a fi luate act de aceste hotarari", a declarat presedintele Comisiei juridice, Nicusor Halici, marti la Parlamentul, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca orice partid care are grup parlamentar va putea veni cu o propunere pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Luni, Ministerul Justitiei condus de social-democrata Ana Birchall, a inaintat Biroului permanent al Camerei Deputatilor scrisoarea prin care informeaza ca Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare si astfel postul sau trebuie vacantat. Propunerea de vacantare a fost adoptata in unanimitate, in cadrul Comisiei juridice. Potrivit unor surse politice, parlamentarii vor lua act de decizia Comisiei juridice miercuri.

Propunerile partidelor

Desi initial anuntasera ca fiecare are propria propunere, partidele de Opozitie au anuntat, in urma unei sedinte, ca au decis sa sustina un candidat comun, in persoana liberalei Raluca Turcan. Propunerea USR era Stelian Ion.

Astfel, Raluca Turcan este sustinuta pentru sefia Camerei de PNL, USR si PMP.

"Desemnarea presedintelui Camerei Deputatilor reprezinta un moment de maxima responsabilitate pentru partidele de opozitie. Nu mai vorbim de orgolii, ci de obligatia pe care o avem. Pentru a putea avea sanse de reusita trebuie sa existe un efort comun al partidelor de Opozitie. In sensul acesta am plecat impreuna cu colegii mei, Dan Barna si Eugen Tomac, de la o serie de responsabilitati fata de cetatenii Romaniei.

In primul rand vorbim despre corectarea prevederilor de justitie. Este obligatoriu sa transpunem recomandarile Comisiei de la Venetia. Am plecat de la ideea ca trebuie sa facem dreptate cetatenilor din diaspora. De aceea e nevoie de o sustinere in Parlament", a afirmat Raluca Turcan.

"E nevoie de o gura de oxigen pentru mediul de afaceri, care a fost victima colaterala. Momentul desemnarii presedintelui Camerei Deputatilor este un moment care poate sa puna bazele acestei agende reformatoare. Ne-am bucurat astazi sa ajungem la un numitor comun. Sustinem un candidat comun, in persoana mea pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor", a completat Turcan.

In ce-i priveste pe social-democrati, ei au decis luni ca vor merge pe mana lui Marcel Ciolacu. PSD si ALDE au pierdut, insa, sustinerea UDMR, astfel ca ramane de vazut daca mai pot gasi o majoritate in Camera la acest moment.

Victor Ponta a anuntat, de asemenea, ca Pro Romania ar putea avea candidat propriu la sefia Camerei.

Liviu Dragnea a fost dus, luni seara, la Penitenciarul Rahova pentru a fi incarcerat in urma condamnarii definitive la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu, in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman. Liderul PSD urmeaza sa stea intr-o perioada de carantina de 21 de zile, dupa care autoritatile vor decide la ce penitenciar isi va executa pedeapsa.

Este a doua condamnare definitiva a lui Dragnea dupa cea de la referendum, cand a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Raluca Turcan PNL USR PMP Camera, #candidat PSD sefia deputati , #camera deputatilor