O noua lege Dragnea: Bisericile sa primeasca paduri de la stat. Ce au obtinut silvicultorii in Parlament

Marti, 19 Martie 2019, ora 16:45
8384 citiri
O noua lege Dragnea: Bisericile sa primeasca paduri de la stat. Ce au obtinut silvicultorii in Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor va organiza, luni, o comisie tehnica cu privire la solicitarea sindicatelor din silvicultura pe marginea unui proiect de lege care da bisericilor in proprietate terenuri forestiere ale statului.

Asta au obtinut deocamdata silvicultorii care au protestat azi la Parlament, fata de noile modificari legislative avute in vizor de Liviu Dragnea.

Este vorba despre modificairile aduse la Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere.

Proiectul este initiat de Liviu Dragnea si alti 6 parlamentari PSD si prevede ca se improprietaresc bisericile cu terenuri forestiere pe care le-au avut in folosinta sau administrare, dar nu in proprietate.

"Am avut o intalnire cu sindicatele Consilva, reprezentate de presedintele sindicatului, domnul Silviu Geana, si inca cinci colegi si un coleg, domnul deputat Ion Tabugan, care este specialist in paduri. Am discutat despre initiativa pe care o contesta ei.

Le-am spus ca aceasta initiativa nu va fi cateva saptamani pe ordinea Comisiei de Agricultura pentru ca intamplator avem alte prioritati acum si am stabilit luni, la ora 14:00, sa avem o intalnire cu ministrul Padurilor si Apelor, directorul Romsilva, reprezentanti de la Academia Romana, delegatia care a fost astazi de la sindicate si colegi parlamentari de la mai multe partide. Probabil ca luni vom lua si o decizie legata de ceea ce contesta sindicatele din Consilva", a declarat, marti, presedintele Comisiei pentru Agricultura si Silvicultura din Camera Deputatilor, Alexandru Stanescu.

El a mentionat ca nu se poate vorbi de o decizie cu privire la un aviz favorabil sau negativ pentru ca acesta va fi dat de Comisia de Agricultura, iar aceasta este formata din 25 de parlamentari.

Pe de alta parte, sindicalistul Silviu Geana a afirmat, la iesirea de la discutii, ca, in situatia in care nu se va da curs favorabil solicitarii de respingere a proiectului de lege, vor continua actiunile de protest, inclusiv pe data de 26 martie.

Ce reclama silvicultorii

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Silvicultura Silva au pichetat marti, in intervalul orar 10:00 - 14:00, Camera Deputatilor, iar principalele solicitari au vizat respingerea proiectului care modifica Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere si infiintarea unei comisii parlamentare pentru cercetarea retrocedarilor abuzive de paduri.

Potrivit unui comunicat al Federatiei, prin proiectul respectiv se urmareste legiferarea improprietaririi fara drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunitatilor din fostele regiuni graniceresti, respectiv improprietarirea fara drept cu terenuri forestiere in suprafata de pana la 30 de hectare, din fondul forestier proprietate publica a statului, a unitatilor de cult care au detinut in folosinta sau administrare si nu in proprietate astfel de suprafete.

"Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 incalca Constitutia Romaniei, care statueaza la art. 136 ca proprietatea publica este garantata si ocrotita prin lege si apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale. (...) Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 creeaza posibilitatea ca orice persoana juridica sa formuleze cereri de constituire a dreptului de proprietate, chiar daca titlurile de proprietate au fost anulate prin hotarari judecatoresti ramase definitive.

In urma evaluarii impactului pe care propunerea legislativa de modificare si completare a Legii nr. 1/2000 il va avea asupra fondului forestier proprietate publica a statului, a rezultat o diminuare cu peste 650.000 ha a fondului forestier proprietate publica a statului, iar ca efect social disparitia a peste 3.000 locuri de munca", se mai arata in comunicatul citat.

O alta solicitare adresata plenului Camerei Deputatilor vizeaza respingerea propunerii legislative PL-X nr. 16/2019 prin care drumurile forestiere, lucrarile de corectare a torentilor si terenurile forestiere aferente acestora, care deservesc fondul forestier proprietate publica a statului, sunt trecute cu titlu gratuit din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora.

De asemenea, reprezentantii silvicultorilor nu sunt de acord nici cu proiectul de lege adoptat de Senat in data de 6 martie 2019 referitor la reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale.

Totodata, acestia cer o protectie reala pentru personalul silvic cu atributii de paza a padurilor, asigurarea unei salarizari corespunzatoare pentru personalul silvic si introducerea unor activitati din silvicultura in categoria conditiilor speciale de munca dar si sa fie consultati in vederea modificarii Legii 62/2011 privind dialogul social.

In situatia in care revendicarile nu le vor fi solutionate, reprezentantii Federatiei Silva afirma ca vor relua, in data de 26 martie, actiunile de protest la Camera Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#silvicultori protest Camera Deputatilor , #camera deputatilor