Scandal, injuraturi si amenintari cu bataia in Camera Deputatilor - UPDATE USR a blocat sedinta

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 15:30
14487 citiri
Scandal, injuraturi si amenintari cu bataia in Camera Deputatilor - UPDATE USR a blocat sedinta
Foto: Facebook / Camera Deputatilor (arhiva)

Cativa deputati PSD i-au jignit si amenintat, miercuri, pe colegii din Opozitie care incercau sa opreasca prin diverse strategii adoptarea controversatelor legi privind Statutul magistratilor si iertarea colegilor declarati incompatibili de catre instante.

UPDATE 15:30 - Deputatii USR au blocat microfonul, nemultumiti ca presedintele de sedinta ii impiedica sa isi sustina amendamentele, invocand depasirea timpului. Deputatul Stelian Ion citeste amendamentele la legea 303 privind statutul judecatorilor si procurorilor, rand pe rand, la o portavoce, iar colegii sai deputati stau in jurul lui purtand afise pe care scrie "Hotii!".

In schimb, PNL a decis sa ramana in plen pentru a solicita dezbaterea pe articole a proiectului privind raspunderea magistratilor, a anuntat vicepresedintele PNL Raluca Turcan.

Batalie politica in toata regula

Liderii de grup ai USR si PNL au venit rand pe rand la tribuna, cerand modificarea ordinii de zi, lucru permis de procedura, in incercarea de a opri adoptarea celor doua proiecte controversate. Sedinta a fost condusa de vicepresedintele Gabriel Vlase (PSD), Liviu Dragnea avand discutii cu Gabriela Firea si primarii de sector pe tema bugetului pe 2018, ce urmeaza sa fie adoptat de.

Strategia Opozitiei i-a nemultumit pe deputatii PSD, care au apelat la insulte si amenintari.

"Impreuna cu colegii mei din USR ne opunem prin orice mijloace institutionale legilor anti-justitie pe care PSD incearca sa le treaca astazi. Acest lucru deranjeaza. Ii deranjeaza groaznic pe deputatii din partea coalitiei PSD-ALDE, care astazi demonstreaza ca nu exista limite de bun simt.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbasa a trecut rapid de la ironii la insulte si invective grotesti, ajungandu-se pana la a-l numi 'maimuta' pe unul dintre colegii mei.

Deputatul care transmitea protestatarilor ca i-ar impusca cu mitraliera din dotare, Catalin Radulescu, l-a amenintat pe colegul Catalin Drula: 'Nu vrei dumneata sa te intalnesti cu mine in mod privat, sa-mi spui mie de Hummer, ca sa avem o discutie, daca vrei, amandoi! Te rog eu, daca vrei, discuta cu mine. Puteti sa veniti chiar amandoi! Mai luati-va toata gasca aia a voastra, ca si asa nu faceti niciunul fata'", a dezvaluit pe Facebook deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel.

Mai mult, acesta afirma ca "Ioan Munteanu, liderul de grup al deputatilor PSD, trimis in judecata de procurorii DNA, a venit la noi transmitandu-ne ca 'ne prinde el odata'".

Deputatul USR sustine ca parlamentarii PSD au avut "un comportament absolut odios".

Mai mult, Prisnel afirma ca "dictatura majoritatii" PSD-ALDE a fortat adoptarea primei legi din pachetul legilor Justitiei "cu incalcarea legii".

"Nicio lege nu poate fi votata daca nu a primit avizul comisiilor permanente. Or, legea privind statutul magistratilor, care elimina principiul independentei procurorilor, a fost adoptata doar de comisia speciala a lui Iordache", a subliniat deputatul USR.

Deputatul PNL Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, a sustinut ca modificarea legii ANI incalca decizii ale Curtii Constitutionale, dar observatia sa nu a schimbat situatia.

Nici Opozitia nu i-a iertat de vorbe grele pe colegii de la putere. Cosette Chichirau, deputat USR de Iasi, le-a spus acestora "sunteti niste hoti!", ea contestand modificarea celor doua legi in procedura de urgenta.

"Sunteti niste hoti! (...) Procedura de urgenta nu se justifica! N-ati furat destul? Care e urgenta?", a intrebat deputatul USR inainte ca presedintele de sedinta sa ii taie microfonul. Cosette Chichirau nu s-a lasat intimidata, strigand catre colegii de la Putere: "Si voi veti plati, sunteti complici!".

Aproape 2 ore cele doua tabere s-au certat pe procedura si pe continut, relateaza Digi24.

Pana la urma, legea ANI a fost modificata.

In jurul orei 13:00 a inceput votul pe articole la Statutul magistratilor, urmand ca dupa amiaza sa se dea votul final.

Conform Digi24, Opozitia a cerut sa fie citit fiecare amendament din cele peste 600 depuse, invocand articole din regulament, dar si retrimiterea legii la comisia speciala, insa cererile au fost respinse.

Parlamentarii Opozitiei au acuzat ca raportul comisiei speciale nu a fost redactat corect, au aparut amendamente care nu au fost nici dezbatute, nici votate, iar textele propuse de ei apar modificate in raport.

In plus, ei au sustinut ca parcursul legii nu a respectat cadrul legal in vigoare, ea fiind modificata intr-o comisie speciala, din care fac parte si deputati, si senatori.

Toate solicitarile Opozitiei au fost respinse rand pe rand, majoritatea PSD-ALDE bucurandu-se si de sustinerea UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#scandal deputati legile Justitiei , #camera deputatilor