Zile libere platite pentru parintii care stau acasa cu copiii cand sunt inchise scolile - proiect

Sambata, 16 Martie 2019, ora 13:20
6861 citiri
Zile libere platite pentru parintii care stau acasa cu copiii cand sunt inchise scolile - proiect
Foto: Pixabay.com

Mai multi deputati ALDE si unul din PSD au depus, in Parlament, un proiect prin care unul dintre parinti beneficiaza de zile libere pentru a sta acasa cu copiii de pana la 12 ani cand scolile sunt inchise temporar de autoritati. Propunerea vizeaza angajatii de la stat si din mediul privat.

"Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt arondati, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.

Propunerea acorda dreptul unuia dintre parinti de a sta acasa cu copilul, daca acesta are varsta de pana in 12 ani sau daca este incadrat in categoria persoanelor cu dizabilitati.

In situatia familiilor monoparentale, zilele libere se acorda parintelui care este si tutorele legal al copilului", se arata in expunerea de motive a proiectului depus la Camera Deputatilor.

Declaratia pe proprie raspundere

Potrivit proiectului, zilele libere se acorda pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, semnata de catre ambii parinti, respectiv de catre tutorele legal in cazul familiei monoparentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada cand autoritatile decid sa inchida scolile. Prevederile legii se aplica angajatilor din mediul public si privat.

"Indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator al unei zile lucratoare", mai arata sursa citata.

Beneficiul, pe toata perioada

Totodata, in cazul in care, in urma unor verificari se constata ca ambii parinti au solicitat simultan zile libere, va fi anulata definitiv posibilitatea ulterioara de a mai beneficia de zile libere.

Parintii au dreptul la zile libere platite pe toata perioada in care autoritatile competente decreteaza inchiderea unitatilor de invatamant respective.

Initiatorii proiectului sunt deputatii ALDE Marian Cucsa, Steluta Cataniciu, Ion Cupa, Dumitru Lovin, Florica Calota si Constantin Avram. Pe lista initiatorilor se afla si Valentin Boboc, de la PSD.

Propunerea a fost inregistrata la Biroul permanent al Camerei Deputatilor care, in sedinta din 11 martie, a stabilit ca domeniul reglementat este de competenta decizionala a Camerei Deputatilor, Senatul fiind prima Camera sesizata.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#proiect parinti acasa, #zile libere parinti acasa, #proiect psd alde parinti , #camera deputatilor