Ziare.com

Zile libere platite pentru parintii care stau acasa cu copiii cand sunt inchise scolile - proiect

Sambata, 16 Martie 2019, ora 13:20

   

Zile libere platite pentru parintii care stau acasa cu copiii cand sunt inchise scolile - proiect
Mai multi deputati ALDE si unul din PSD au depus, in Parlament, un proiect prin care unul dintre parinti beneficiaza de zile libere pentru a sta acasa cu copiii de pana la 12 ani cand scolile sunt inchise temporar de autoritati. Propunerea vizeaza angajatii de la stat si din mediul privat.

"Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt arondati, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.

Propunerea acorda dreptul unuia dintre parinti de a sta acasa cu copilul, daca acesta are varsta de pana in 12 ani sau daca este incadrat in categoria persoanelor cu dizabilitati.

In situatia familiilor monoparentale, zilele libere se acorda parintelui care este si tutorele legal al copilului", se arata in expunerea de motive a proiectului depus la Camera Deputatilor.

Declaratia pe proprie raspundere

Potrivit proiectului, zilele libere se acorda pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, semnata de catre ambii parinti, respectiv de catre tutorele legal in cazul familiei monoparentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada cand autoritatile decid sa inchida scolile. Prevederile legii se aplica angajatilor din mediul public si privat.

"Indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator al unei zile lucratoare", mai arata sursa citata.

Beneficiul, pe toata perioada

Totodata, in cazul in care, in urma unor verificari se constata ca ambii parinti au solicitat simultan zile libere, va fi anulata definitiv posibilitatea ulterioara de a mai beneficia de zile libere.

Parintii au dreptul la zile libere platite pe toata perioada in care autoritatile competente decreteaza inchiderea unitatilor de invatamant respective.

Initiatorii proiectului sunt deputatii ALDE Marian Cucsa, Steluta Cataniciu, Ion Cupa, Dumitru Lovin, Florica Calota si Constantin Avram. Pe lista initiatorilor se afla si Valentin Boboc, de la PSD.

Propunerea a fost inregistrata la Biroul permanent al Camerei Deputatilor care, in sedinta din 11 martie, a stabilit ca domeniul reglementat este de competenta decizionala a Camerei Deputatilor, Senatul fiind prima Camera sesizata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5984 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Numai tam.penii populiste de doi bani le trec prin cap...

...escrocilor analfabeti cocotati in fruntea amaratei Rrromanii!
Legea asta s-o dea pentru bugetarii lor, ca aia ori ca sunt la "locul de munca-in-zadar", ori ca sunt acasa, tot atata produc, NIMIC!
Ba poate ca sunt chiar mai folositori acasa, fiindca nu mai fac porstiile obisnuite la "servici"!

 

 

Zile libere plătite

Numai idei trăznite. Zile libere plătite? Cand e vorba de bani tot promit că nu dau din buzunar. Pe vremuri femeile care năsteau aveau dreptul să stea acasă 3 luni doar. Apoi se muncea si sambăta si uneori erau chemate si duminica si se descurcau cu copiii. Cu bunici, rude, prieteni, vecini...
Maine vor propune (le dau idei) să se acorde zile libere plătite părintilor cu copii pană la 30 ani cand sunt inchise barurile si discotecile.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor