Comisia pentru administratie a Camerei Deputatilor da liber la interventii fara autorizatie asupra monumentelor istorice

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 21:26
4595 citiri
Comisia pentru administratie a Camerei Deputatilor da liber la interventii fara autorizatie asupra monumentelor istorice
Foto: Hepta.ro

Comisia pentru administratie a Camerei Deputatilor a aprobat, marti, proiectul prin care se dezincrimineaza interventiile fara autorizatie asupra monumentelor istorice. Este vorba despre un proiect initiat de un grup de parlamentari PSD, intre care si Florin Iordache.

Nicusor Dan a declarat ca majoritatea parlamentara da astfel liber la distrugerea monumentelor istorice, oferind un cadou extraordinar mafiei imobiliare, primarilor care incalca legea si functionarilor corupti.

"Mafia imobiliara, primarii care incalca legea si functionarii corupti primesc zilele acestea un cadou extraordinar din partea majoritatii parlamentare care a decis sa dezincrimineze interventiile fara autorizatie asupra monumentelor istorice. Acum, parlamentarii majoritatii vor sa inlature si acest obstacol, dand astfel liber la distrugerea monumentelor istorice. Comisia pentru administratie publica din Camera Deputatilor a votat astazi modificarile la Legea 50/1991, propuse de mai multi deputati PSD, printre care si Florin Iordache, care se dovedeste astfel nu doar prietenul politicienilor penali, ci si al rechinilor imobiliari care cauta solutii sa scape de lege", a declarat deputatul Nicusor Dan, dupa adoptarea actului normativ in Comisia de administratie.

Conform acestor modificari, se elimina incriminarea interventiilor fara autorizatie asupra monumentelor istorice si, de asemenea, se elimina si incriminarea continuarii constructiei dupa ce Inspectoratul de Stat in Constructii a decis oprirea lucrarilor, a precizat el.

"Toate aceste fapte grave, care vor duce la distrugerea monumentelor istorice, dar si la inmultirea constructiilor fara autorizatie, de tipul blocului din sectorul 5, ars aproape total in urma cu putina vreme, vor fi sanctionate cu amenzi contraventionale, dupa ce legea va trece si de votul plenului Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

Aceste modificari sunt asteptate si de multi functionari din primarii si chiar de catre primari care au incalcat legea cu buna stiinta. Unul dintre acestia este chiar primarul Sectorului 3, Robert Negoita, care, potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti, a demolat ilegal fosta Scoala 80 si a construit, tot ilegal, actualul sediu al Primariei Sectorului 3, iar dupa adoptarea de catre Parlament a acestor modificari, Robert Negoita plateste cateva mii de lei amenda contraventionala si scapa, iar distrugerea monumentelor continua", spune Nicusor Dan.

"Avand in vedere faptul ca proiectul initiat de Florin Iordache si alti deputati PSD nu are sustinea guvernului, solicit public PSD sa ceara deputatilor sai sa nu voteze in plen aceste modificari care vor deschide calea distrugerii patrimoniului istoric", incheie deputatul.

Proiect de lege prevede abrogarea lit. a) a art. 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Acest articol prevede in prezent, la litera a, ca reprezinta infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte: executarea fara autorizatie de construire sau de desfiintare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrarilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), c), e) si g), cu exceptiile prevazute de lege.

Conform articolului 3 alineatul 1, constructiile civile, industriale, agricole, cele pentru sustinerea instalatiilor si utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel sau de oricare alta natura se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor, pentru: lit. b) lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevazute de lege - monumente, ansambluri, situri - inclusiv la anexele acestora, identificate in acelasi imobil - teren si/sau constructii, laconstructii amplasate in zone de protectie a monumentelor si in zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la constructii cu valoare arhitecturala sau istorica deosebita, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate; lit c) lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare si reabilitare privind caile de comunicatie de orice fel, drumurile forestiere, lucrarile de arta, retelele si dotarile tehnico-edilitare, bransamente si racorduri la retele de utilitati, lucrarile hidrotehnice, amenajarile de albii, lucrarile de imbunatatiri funciare, lucrarile de instalatii de infrastructura, lucrarile pentru noi capacitati de producere, transport, distributie a energiei electrice si/sau termice, precum si de reabilitare si retehnologizare a celor existente; lit. e) lucrari de foraje si excavari necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice si a prospectiunilor geologice, proiectarea si deschiderea exploatarilor de cariere si balastiere, a sondelor de gaze si petrol, precum si a altor exploatari de suprafata, subterane sau subacvatice; lit. g) organizarea de tabere de corturi, casute sau de rulote.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputatilor este decizionala.

Guvernul a dat un aviz negativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#autorizatie interventie monumente istorice , #camera deputatilor