Conducerea deputatilor se reuneste, duminica, in sedinta extraordinara

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 10:29
3033 citiri
Conducerea deputatilor se reuneste, duminica, in sedinta extraordinara

Conducerea Camerei Deputatilor se reuneste intr-o sedinta extraordinara, duminica, pentru a dezbate contestarea PDL privind organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor este programata la ora 11.30.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a declarat ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a fost convocat pentru un punct de vedere privind legile contestate de catre PDL la Curtea Constitutionala.

"Este un punct de vedere propus de catre departamentul legislativ (al Camrerei Deputatilor - n.red ) si pe care trebuie sa il prezint Biroului Permanent. (...) In baza contestatiei facute de catre PDL la CCR, Biroul Permenent trebuie sa emita un punct de vedere pana luni, la ora 10.30", a declarat Valeriu Zgonea pentru NewsIn.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca membrii PDL au fost convocati. "Convocarea se face de Secretarul General. PDL a depus contestatia, stiau de acest termen, stiau ca trebuie sa ne vedem. (...) Eu am respectat toate procedurile pentru a fi convocat acest Birou Permament", a mai spus Zgonea.

Reprezentantii PDL spun, insa, ca au fost anuntati cu foarte putin timp inainte de sedinta Biroului Permanent.

Deputatul democrat-liberal Gheorghe Albu a declarat, duminica pentru NewsIn, ca a primit un mesaj cu o ora inainte de inceperea sedintei Biroului Permanent.

"Am primit un mesaj cu ora inainte de Biroul Permament. Imi este imposibil sa ajung. Daca asta inseamna ca am fost convocati, atunci am fost convocati", a explicat Albu.

Un referendum contestat

PDL a depus, saptamana aceasta, trei contestatii la Curtea Constitutionala referitoare la modificarile ordonantelor privind referendumul si atributiile CCR si la legea care prevede ca programul de vot la referendum se stabileste prin hotarare de guvern.

Deputatii si senatorii s-au reunit, miercuri, in sesiuni extraordinare pentru punerea in acord cu ultimele decizii ale Curtii Constitutionale a ordonantelor de urgenta referitoare la referendum si atributiile CCR.

Astfel, parlamentarii au stabilit ca referendumul se va desfasura intr-o singura zi, insa cu program de vot prelungit cu 4 ore, iar cetatenii isi vor putea exercita dreptul de vot in intervalul 07:00-23:00. Nu a fost, insa, eliminat pragul electoral, fiind in continuare necesara prezenta a 50%+1 din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste.

Cat despre atributiile pe care le va avea CCR, magistratii CCR nu vor mai avea dreptul sa se pronunte asupra revocarii presedintilor de camere parlamentare.

Cei mai multi dintre senatorii si deputatii PDL au parasit salile de plen, acuzand, pe de o parte, faptul ca nu i-au fost redate Curtii Constitutionale toate atributiile luate prin ordonanta de urgenta, iar pe de alta parte ca au fost facute modificari la conditiile de organizare a referendumului dupa data limita, de 16 iulie.

Liderul deputatilor PDL Mircea Toader a precizat ca partidul a depus contestatie la CCR pe legea privind atributiile Curtii, dar si pe OUG prin care referendumul se organizeaza in intervalul orar 07:00-23:00.

Curtea Constitutionala va decide, marti, cu privire la organizarea referendumului de pe 29 iulie.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...