Conflictul de interese ramane asa cum e, dupa ce deputatii au renuntat la modificari: "Case closed, cum spunea nemuritorul Soric"

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 18:34
2174 citiri
Conflictul de interese ramane asa cum e, dupa ce deputatii au renuntat la modificari: "Case closed, cum spunea nemuritorul Soric"

Deputatii juristi au adoptat marti, cu majoritate de voturi, retragerea amendamentului lui Marton Arpad la Codul Penal, prin care era eliminata infractiunea de conflict de interese si inlocuirea ei cu prejudiciul de interes public.

Amendamentul lui Marton Arpad avea urmatorul cuprins: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani".

Marton Arpad a declarat, in cadrul sedintei Comisiei Juridice de azi, ca renunta la acest amendament, deoarece "nimeni nu a inteles nimic".

"Eu renunt la acest amendament (...) pentru ca se pare ca nu a inteles nimeni nimic, desi eu am gasit si in dictionarul explicativ juridic, am gasit si in doctrina si ce inseamna prejudiciu si interesul public si ce ar insemna prejudiciul interesului public. Eu inteleg grija unora de a nu prejudicia interesul public prin astfel de formulari. Dar de aici pana la a enunta cum ca aceasta sintagma a fost introdusa aici pentru a se putea angaja rudele la cabinetele parlamentare este o cale lunga", a afirmat Marton Arpad.

Citeste si Deputatii desfiinteaza notiunea de conflict de interese: Ce alegi intre o ruda geniala si un prostalau care nu ti-e ruda?

Presedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, a afirmat, la randul sau, ca deputatul UDMR a renuntat la acest amendament ca sa nu existe o stare de incertitudine, fiind astfel "case closed".

"Domnul Marton Arpad a renuntat la aceasta sintagma, pentru ca a vazut ca a starnit reactii in mass-media, pentru ca unii nu stiu ce e aia prejudiciu al interesului public (...) Ca sa nu existe o stare de incertitudine, a renuntat la acest lucru. Case closed, cum spunea nemuritorul Soric", a precizat Eugen Nicolicea.

La remarca presei care i-a atras atentia ca in urma cu doua saptamani afirmase ca rudele pot fi angajate la cabinetele parlamentare, presedintele Comisiei Juridice a sustinut ca presa a inteles gresit.

"Ati inteles gresit. Am vorbit despre un caz ipotetic, nu m-am referit la cabinetele parlamentare. Chiar am precizat atunci ca nu poti sa-ti angajezi nicio ruda, pentru ca este interdictie prin statut", a completat Eugen Nicolicea.

Citeste si Parlamentarii nu isi vor putea angaja rudele dupa modificarea Codului Penal - ce se va schimba

Camera Deputatilor a decis saptamana trecuta retrimiterea la Comisia Juridica a proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 si 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici, aceasta fiind inlocuita cu sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane".

Solicitarea a fost facuta de viceliderul deputatilor PSD Ioan Munteanu, pentru "a se clarifica notiunea de prejudiciu de interes public".

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...