Cum explica unul dintre initiatori modificarea regulamentului Camerei Deputatilor dupa blocada impusa de USR

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 18:08
6138 citiri
Cum explica unul dintre initiatori modificarea regulamentului Camerei Deputatilor dupa blocada impusa de USR
Foto: Facebook / Marian Cucsa

Deputatul ALDE Marian Cucsa (foto), unul dintre cei care vor modificarea regulamentului Camerei Deputatilor dupa blocada impusa de USR la sedinta de miercuri, sustine ca scopul urmarit ar fi doar castigarea de timp in sedintele de plen, nicidecum ingradirea libertatii de exprimare a Opozitiei.

Explicatiile vin dupa ce deputatul USR Catalin Drula si-a alertat colegii pe Facebook anuntand ca Florin Iordache (PSD), Marian Cucsa (ALDE) si Tudor Ciuhodaru (PSD) au initiat pe ascuns modificarea regulamentului Camerei Deputatilor astfel incat amendamentele adoptate in comisii se vor vota in bloc, iar cele respinse nu se vor mai putea dezbate.

"Imediat i-au dat numar de inregistrare si numar de proiect de hotarare a Camerei si azi l-au si bagat in sedinta de Birou Permanent cu termen de depunere amendamente pana luni (...) Art. 120 alin. (2) este tocmai cel care i-a incurcat ieri (miercuri, n.red.) pe PSD-isti si acum il fac praf. Oamenii astia nu au niciun fel de respect fata de democratie! Pumnul in gura e tot ce stiu!", a aratat Drula.

Citeste mai multe despre: Metoda gasita de PSD, dupa blocada Opozitiei la Statutul magistratilor: Amendamentele respinse nu se mai supun votului

Concret, modificarea initiata de cei trei suna astfel: "In situatia in care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se incheie si presedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse in raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai in cazul in care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie".

Contactat de Ziare.com pentru mai multe explicatii, deputatul ALDE Marian Cucsa a argumentat ca oricum dezbaterile esentiale au loc in comisiile de specialitate, nu in plen.

"Din moment ce se dezbat articolele si se aproba in comisie, si nu sunt argumente sa se voteze individual, se voteaza in bloc. E o chestiune procedurala, nu impiedica dezbaterea, nu impiedica pe nimeni la nimic. Nu e niciun fel de constrangere. Am vazut opiniile exprimate, dar nu e nicio ingradire a libertatii cuiva de a se exprima", ne-a declarat acesta.

Intrebat care a fost scopul urmarit, Marian Cucsa a explicat: "Pentru a fi mult mai lucrativi, sa nu se mai piarda timp. E strict o chestiune de lucrativitate a Parlamentului".

"E o chestiune care tine strict de vot. Amendamentele sunt oricum dezbatute in comisii, acolo se aloca timp cat e nevoie pentru fiecare amendament in parte, pentru dezbateri. Din moment ce se dezbat acolo, in comisiile de specialitate... ", a mai argumentat deputatul ALDE.

O alta modificare neobisnuita initiata de cei trei deputati la regulamentul Camerei prevede, printre altele, ca: "Niciun deputat nu poate lipsi de la sedintele Camerei sau ale comisiei din care face parte (...) ".

Invitat sa ne explice ratiunea acestei modificari aduse regulamentului, deputatul Marian Cucsa a precizat: "Pe de o parte, o parte a Parlamentului e criticata ca nu munceste si ca nu reprezinta interesele cetatenilor, pe de alta parte, nici nu sunt prezenti. A fost o scena saptamana trecuta, o doamna deputat care spunea ca nu facem comisia, dar de fapt a fost convocata si nu a participat. Daca suntem alesi, hai sa si mergem (la sedinte, n.red.) ".

Intrebat ce sanctiuni vor primi deputatii care incalca aceasta noua prevedere a regulamentului, deputatul ALDE a evitat sa raspunda, precizand ca proiectul va intra in dezbaterea comisiilor de specialitate, unde "cei care mai au de imbunatatit pot sa isi spuna punctul de vedere fara niciun fel de problema".

Cat despre intrarea in vigoare a modificarilor, Marian Cucsa nu a putut da un termen. "Ramane de vazut daca voteaza sau nu colegii. Nu stiu sa va spun o estimare de timp (...) Nu cred ca va intra in aceasta sesiune".

Deputatul ALDE este contrazis insa chiar de colegul sau din alianta de guvernare Florin Iordache (PSD), care a recunoscut ca regulamentul este modificat din cauza blocadei impuse de USR miercuri si va fi folosit chiar la votul pe buget, recent ajuns la Parlament.

"Fara indoiala da. Ce ne facem ca in cazul bugetului? (...) Ar putea fi cateva zeci de mii de amendamente. Inseamna ca nu terminam noi legislatura pana votam bugetul", a spus Iordache, anticipand ca Opozitia va depune un numar mare de amendamente.

Presedintele USR, deputatul Dan Barna, a anuntat joi ca daca modificarea regulamentului va fi votata de plenul Camerei, hotararea va fi contestata la Curtea Constitutionala.

"Prin aceasta modificare PSD se gandeste ca, avand controlul in comisii, plenul ar trebui sa devina un instrument decorativ care sa ridice mana automat. (...) Evident ca este o modificare profund neconstitutionala pentru ca elimina exact dreptul deputatului de a sustine in fata plenului un amendament, exact motivul pentru care cetatenii isi trimit un reprezentant in forul legislativ al statului. Evident ca vom ataca la Curte daca va exista aceasta fortare pe care o vad foarte probabila", a sustinut Dan Barna, intr-o declaratie de presa.

Plenul Camerei a dezbatut, miercuri, timp de peste 11 ore, propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor, votand articol cu articol si amendament cu amendament. USR s-a opus din rasputeri votului, cerand respectarea procedurilor si dreptul deputatilor sai de a-si sustine amendamentele. In jurul orei 22:30, din lipsa de cvorum s-a decis amanarea votului final pe lege pana marti, 12 decembrie.

In timpul sedintei, in fata Parlamentului peste 1.000 de persoane au venit sa protesteze. Astfel de manifestatii au avut loc si in mai multe orase din tara, dar si in diaspora.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#modificare regulament deputati amendamente USR , #camera deputatilor