Deputat PSD declarat incompatibil de ANI, tinut in Parlament de colegii din comisia juridica

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 17:14
2254 citiri
Deputat PSD declarat incompatibil de ANI, tinut in Parlament de colegii din comisia juridica
Foto: captura YouTube / Constantin Adascalitei

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis marti ca deputatul PSD Constantin Adascalitei (foto) nu isi va pierde mandatul dupa ce Agentia Nationala de Integritate (ANI) a solicitat incetarea mandatului de drept a acestuia pentru incompatibilitate.

"Ca urmare a analizarii cadrului legal s-au format urmatoarele concluzii: daca domnul Adascalitei Constantin s-ar afla in stare de incompatibilitate detinand functia de deputat si alta functie incompatibila cu functia de deputat i-ar inceta mandatul conform Constitutiei. Din actele depuse la dosar reiese ca domnul Adascalitei nu se afla in stare de incompatibilitate in prezent si nu s-a aflat in stare de incompatibilitate intre functia de deputat si o alta functie incompatibila cu cea de deputat. Pe cale de consecinta, domnului Adascalitei nu ii poate inceta mandatul de deputat pentru incompatibilitate", a spus vicepresedintele Comisiei juridice de la Camera Deputatilor Ciprian Nica.

Petre Roman nu mai are cale de atac in procesul cu ANI - Isi va pierde mandatul

El a adaugat ca din actele depuse la comisie reiese ca Adascalitei a fost declarat de ANI incompatibil pe vremea cand a detinut functia de consilier judetean, fiind simultan asociat la o societate comerciala care a incheiat un contract de prestari servicii cu Consiliul Judetean Iasi.

"Potrivit raportului ANI, domnul Adascalitei are interdictie de a mai ocupa aceeasi functie timp de trei ani. Chiar daca sintagma aceeasi functie s-ar interpreta ca ar avea interdictie la toate functiile, inclusiv cea de deputat, nu poate inceta mandatul pentru interdictie, deoarece exista un vid legislativ in sensul ca nu exista in Constitutie posibilitatea de incetare a mandatului de deputat pentru o interdictie si nu exista in Statutul parlamentarului sau in Regulament o procedura de incetare a mandatului in cazul interdictiei de a ocupa functia de deputat", a mai explicat Nica.

Un deputat PSD isi va pierde mandatul - ANI l-a gasit incompatibil

Lider PSD: Avem 1.185 de primari si consilieri incompatibili. Vanatoarea continua!

Comisia juridica a decis cu 11 voturi "pentru" si 5 "impotriva" sa transmita Biroului permanent al Camerei punctul sau de vedere potrivit caruia deputatului Adascalitei Constantin nu ii poate inceta mandatul si a cerut conducerii Camerei sa inainteze o cerere catre ANI in care sa precizeze daca are cunostinta ca acesta se afla in stare de incompatibilitate in timpul mandatului de deputat.

Agentia Nationala de Integritate a solicitat saptamana trecuta Camerei Deputatilor sa constate incetarea de drept a mandatului lui Constantin Adascalitei.

"Raportul de evaluare privind constatarea starii de incompatibilitate cu privire la Constantin Adascalitei, fost consilier judetean - vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, in prezent deputat, a ramas definitiv si irevocabil la data de 23 martie 2015 ca urmare a pronuntarii deciziei de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Va solicitam sa constatati incetarea de drept a mandatului de deputat al domnului Adascalitei Constantin in conformitate cu Statutul deputatilor si senatorilor", se arata in adresa transmisa de ANI Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#comisia juridica deputat Adascalitei incompatibil, #Adascalitei deputat PSD incompatibil , #camera deputatilor