Deputatii au adoptat legea lui Iordache, care-i scapa pe parlamentari de interdictiile ANI

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 12:53
11542 citiri
Deputatii au adoptat legea lui Iordache, care-i scapa pe parlamentari de interdictiile ANI
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, pe articole, in forma Comisiei Juridice, proiectul care modifica Legea ANI si care prevede ca unele interdictii aplicate deputatilor si senatorilor in perioada 2007-2013, pe baza rapoartelor ANI, inceteaza de drept.

Plenul Camerei a dezbatut, astfel, propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea ANI, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

Camera Deputatilor este primul for sesizat.

Articolul care prevede ca interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de ANI si la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007-2013, pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 219./2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept a fost cel care a suscitat criticile repetate ale Opozitiei.

Liderul grupului USR din Camera, Cristian Seidler, a invocat ca textul proiectului nu are legatura cu functionarea ANI, drept pentru care a solicitat retrimiterea la Biroul Permanent, care sa transmita proiectul Senatului, in calitate de prima camera sesizata. Propunerea sa a fost respinsa de majoritatea PSD-ALDE.

La randul sau, deputatul PNL Catalin Predoiu a criticat proiectul, precizand ca acesta este prost alcatuit, imoral, neconstitutional, incalca MCV, iar prin modificarile propuse se "spala" toate rapoartele ANI din trecut.

Deputatul USR Stelian Ion a aratat ca aceasta lege este data de PSD cu dedicatie pentru "prieteni".

"Sunt trei colegi pentru care ANI a formulat in februarie o noua solicitare de a se lua act de interdictii, nu s-a facut nimic", a acuzat Stelian Ion.

Citeste si Istoria deputatului care are interdictie din instanta sa fie in Parlament, dar lucreaza la modificarea Legilor Justitiei

#lege Iordache ANI deputati , #camera deputatilor