Deputatii au retrimis la Comisia Juridica legea care amputeaza Codul Penal de "conflictul de interese"

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 13:32
663 citiri
Deputatii au retrimis la Comisia Juridica legea care amputeaza Codul Penal de "conflictul de interese"

Camera Deputatilor a retrimis, marti, la Comisia Juridica legea care modifica articolele 301 si 308 din Codul Penal, inlocuind sintagma "conflictul de interese" cu "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane".

Plenul Camerei Deputatilor a votat cu majoritate de voturi propunerea deputatului PSD Ioan Munteanu de a retrimite proiectul de lege la Comisia Juridica, pentru o saptamana, pentru a se putea clarifica notiunea de "prejudiciu de interes public".

Deputatii din Comisia Juridica au dat, martea trecuta, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 si 308 din Codul Penal, prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici, aceasta fiind inlocuita cu sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane".

Astfel, in forma adoptata de Comisia Juridica, articolul 301 din Codul Penal face trimitere la "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane" si prevede la alineatul 1 ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani", potrivit amendamentului depus de deputatul UDMR Marton Arpad.

In forma initiala, articolul 301 prevedea ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Comisia Juridica a decis ca dispozitiile alin. (l) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la: emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; exercitarea unui drept recunoscut de lege sau in indeplinirea unei obligatii impuse de lege, cu respectarea conditiilor si limitelor prevazute de aceasta, amendamentul apartind deputatului Eugen Nicolicea.

Citeste si:
Klaus Iohannis, în alb imaculat alături de soție la piramidele din Egipt. Turiștii, ținuți la distanță pentru liniștea cuplului prezidențial
Klaus Iohannis, în alb imaculat alături de soție la piramidele din Egipt. Turiștii, ținuți la distanță pentru liniștea cuplului prezidențial
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
Planul Național de Redresare și Reziliență al României a primit joi, 28 octombrie, aprobarea din partea Consiliului Uniunii Europene. După decizia oficialilor europeni, premierul interimar...
Sursa: MEDIAFAX