Deputatii au votat mai multe legi: Ziua Limbii Romane, serbata pe 31 august

Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:13
2299 citiri
Deputatii au votat mai multe legi: Ziua Limbii Romane, serbata pe 31 august

Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind instituirea Zilei Limbii Romane in data de 31 august.

312 deputati au votat "pentru", doi "impotriva" si cinci s-au "abtinut". In cadrul dezbaterilor acestui proiect de lege, toate grupurile parlamentare au afirmat ca vor vota in favoarea acestuia.

Tot astazi deputatii au adoptat, cu 323 de voturi "pentru", doua "impotriva" si trei "abtineri", proiectul de lege privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la acestea in vederea transplantului si asigurarii materialului didactic necesar universitatilor de medicina.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr.104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului, cu modificarile ulterioare, in vederea asigurarii materialului didactic necesar disciplinelor de anatomie ale universitatilor de medicina, utilizat in scopul pregatirii profesionale a viitorilor medici.

In acest sens, proiectul de lege propune un mecanism rational (lista de arondare a spitalelor si incheierea unui protocol care sa contina norme de preluare, manipulare si transport in siguranta ale cadavrelor) intre departamentele universitare de morfologie si spitalele care au servicii de morga si anatomie patologica, astfel incat cadravele nerevendicate sau fara apatinatori sa fie puse la dispozitia departamentelor de morfologie, in scop didactic ori stiintific.

Legea prin care proprietarii pot asista si contesta lucrarea la masina in service,adoptata de Camera

Deputatii au mai adoptat, cu majoritatea de voturi, proiectul de lege prin care proprietarul unui autoturism poate asista la interventia care i se face propriei masini in service, iar, in cazul in care nu va fi multumit de rezultatul lucrarii, poate depune o contestatie in acest sens.

324 de deputati au votat "pentru", unul "impotriva" si doi s-au "abtinut".

Initiatorul acestui proiect de lege, Iulian Iancu a declarat marti ca prin acest acest act normativ beneficiarul interventiei din servici are posibilitatea sa asiste la interventia care se face propriei masini si sa conteste lucrarea.

"Ce presupune aceasta reglementare? Ofera sansa proprietarului unui autoturism, beneficiarului unei astfel de interventii in service, sa asiste la interventia care se face propriei masini si sa conteste. Exista, incepand cu acest act normativ, obligatia unui Registru de contestatii. Contestatia este initiativa cetateanului. El poate sa conteste in mod absurd. Imediat, insa, in termen de sapte zile exista obligatia RAR-ului sa verifice contestatia respectiva. (...) La un numar de cinci contestatii obligatoriu se repeta auditul efectuat de catre Registrul Auto Roman la acel service. Daca auditul se intampla de doua ori in 12 luni se suspenda licenta acelui service", a explicat presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.

Deputatul PSD a precizat ca prevederile acestui act normativ reprezinta "o provocare" pentru service-uri, deoarece le obliga sa functioneze intr-un mod "transparent".

"Prevederile noului act normativ reprezinta o provocare pentru service-ul respectiv, pentru ca trebuie sa fie transparent, sa-i ofere o sansa clientului si sa-i explice toate interventiile pe care le face la masina. De asemenea, service-ul trebuie sa justifice in acest fel si costul, uneori foarte ridicat al interventiei. In al doilea rand, ofera sansa beneficiarului sa fie confortabil ca el asista, vede, este sigur ca ce se intampla la masina lui este in conformitate cu prestatia mentionata de catre service-ul auto (...)", a afirmat el.

Iancu a mai spus ca "actul normativ instituie si un set de amenzi pentru categoriile de activitati contraventionale in urma incalcarii prevederilor acestui act normativ".

"Deci nu facem decat sa venim in intampinarea service-urilor ca vor fi credibile, dar si al cetatenilor ca nu vor mai fi umiliti", a conchis presedintele Comisiei de Industrii si Servicii.

Citeste si:
Prima ședință de parlament după învestirea guvernului Ciucă. Premierul vrea să treacă la vot bugetul pe 2022 până de Crăciun
Prima ședință de parlament după învestirea guvernului Ciucă. Premierul vrea să treacă la vot bugetul pe 2022 până de Crăciun
Liderii coaliţiei de guvernare PNL-PSD şi UDMR, împreună cu minorităţile naţionale, se reunesc luni, 6 decembrie, la parlament, în prima şedinţă de la învestirea Guvernului Ciucă....
Şedinţe la PNL şi PSD: Se finalizează numirile de secretari de stat şi şefi de agenţii
Şedinţe la PNL şi PSD: Se finalizează numirile de secretari de stat şi şefi de agenţii
Conducerile PNL şi PSD se reunesc luni dimineaţă, 6 decembrie, după o pauză de o săptămână în care Parlamentul s-a aflat în vacanţă, după Ziua Naţională de 1 Decembrie....