Deputatii explica de ce n-au vrut Parchet European: Avem nevoie de clarificari si analiza aprofundata

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 14:20
2445 citiri
Deputatii explica de ce n-au vrut Parchet European: Avem nevoie de clarificari si analiza aprofundata
Foto:bitpress.ro

Camera Deputatilor este de parere ca este nevoie de o analiza aprofundata si clarificari suplimentare in ceea ce priveste infiintarea Parchetului European, pozitie comunicata si la Bruxelles. In schimb, Senatul Romaniei a avizat favorabil initiativa Comisiei Europene.

Intr-un comunicat primit la redactie din partea Departamentului de Comunicare al Camerei Deputatilor se fac cateva precizari suplimentare cu privire la acest subiect, ca urmare a articolului publicat joi de Ziare.com.

Deputatii condusi de Zgonea se tem de procurorii europeni - Au votat contra Comisiei Europene

"Camera Deputatilor sustine initiativa Comisiei Europene privind infiintarea unui Parchet European. Avizul motivat transmis la data de 28 octombrie 2013, in urma dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru Afaceri Europene, a fost inaintat ca urmare a constatarii unor prevederi care nu sunt conforme cu principiul subsidiaritatii (...)

Camera Deputatilor sustine necesitatea efectuarii unei analize aprofundate, prin care sa fie clarificate o serie de aspecte legate de prerogativele pe care le va avea Parchetul European, structura, competenta si modul de functionare al institutiei, statutul procurorilor, procedura de efectuare a cercetarilor, legea aplicabila, regulile de admisibilitate a probelor, competenta instantelor nationale si controlul judecatoresc al actelor de procedura adoptate de Parchetul European", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Totodata se precizeaza faptul ca "prin acest demers, Camera Deputatilor se alatura demersurilor forurilor legislative din alte 10 state - Cipru, Cehia, Franta, Ungaria, Irlanda, Malta, Slovenia, Suedia, Olanda si Marea Britanie, care au ridicat probleme similare, considerate legitime si intemeiate".

"Comisia pentru Afaceri Europene nu a facut decat sa sublinieze anumite probleme cu privire la propunerea Comisiei Europene. Sunt probleme legitime, iar Romania nu este singurul stat care le ridica, dupa cum sugereaza anumite voci al caror singur obiectiv in politica a fost sa dauneze Romaniei. Sunt 11 state care au semne de intrebare asupra modului in care CE vede atributiile acestui Parchet European, printre care Franta, Marea Britanie sau Olanda. Suntem siguri ca specialistii Comisiei Europene vor analiza aspectele sesizate de toate statele care au transmis un aviz motivat", explica Bogdan Niculescu Duvaz (foto), vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputatilor.

Senatul nu a avut nelamuriri. Care este pozitia Romaniei?

In schimb, Senatul Romaniei a transmis la Bruxelles o pozitie favorabila initiativei Comisiei Europene, neexistand nelamuriri.

Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul Romaniei, condusa de Anca Boagiu (PDL), a analizat in sedinta din 8 octombrie propunerea de regulament al Consiliului de instituire a Parchetului European - COM (2013) 534 final - si, in urma dezbaterilor, membrii comisiei "au hotarat cu unanimitate de voturi sa adopte raport de admitere".

La dezbaterile comisiei de la Senat a participat si Marian Tutilescu, Chestor Ministerul Administratiei si Internelor.

Monica Macovei: Zgonea si Fenechiu se tem sa nu mai apara vreo institutie care sa ii ancheteze

Intr-un comunicat remis presei, europarlamentarul Monica Macovei ii acuza pe deputatii Valeriu Zgonea (PSD) si Relu Fenechiu (PNL), care au semnat "avizul motivat" trimis la Bruxelles, ca "exact ca sefii lor de partid, Ponta si Antonescu, nu se mai gandesc de multa vreme la interesele oamenilor obisnuiti, satui de coruptie si fraude, ci numai la interesele lor: sa nu cumva sa mai apara vreo institutie care sa ii ancheteze".

"Opozitia Camerei Deputatilor la crearea Parchetului European este de neinteles, cat timp (1) raportul Comisiei de Aparare este favorabil crearii Parchetului European, cu mentiunea ca este respectat principiul subsidiaritatii; (2) Ministerul Justitiei a transmis Camerei Deputatilor un punct de vedere in care sustine ca exista cateva 'aspecte problematice', dar ca Parchetul European poate fi infiintat; (3) Guvernul se limiteaza la a cere o analiza si criterii clare in Regulamentului de infiintare a Parchetului European.

Singura comisie care a avut un alt punct de vedere este Comisia pentru afaceri europene, condusa de Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare", reaminteste Monica Macovei.

Europarlamentarul subliniaza faptul ca Zgonea si Fenechiu "au rasturnat practic avizele favorabile ale altor institutii, fara niciun argument suplimentar" si se intreaba daca nu cumva cei doi au primit "indicatii din partea Guvernului si a USL, fara sa mai fie notate pe hartie, asa cum ne-a obisnuit, din pacate, Victor Ponta, care una zice Uniunii Europene si alta face".

"Este in interesul cetatenilor ca Romania sa accepte o institutie care sa o ajute sa investigheze frauda, fenomen grav care ne afecteaza zilnic in toate domeniile, de la investitii la alimentatie si sanatate", subliniaza Monica Macovei, reamintind ca dupa infiintare Parchetul European ar urma sa intervina numai in cazurile in care autoritatile nationale nu cerceteaza o anumita frauda, iar pentru Romania o colaborare intre DNA si Parchetul European "ar fi o solutie foarte buna".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Camera Deputatilor Parchet European, #Romania infiintare Parchet European, #Senat Parchet European , #camera deputatilor
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
haios de tot: camera e contra da'... senatu' e de accord!!