Deputatii juristi: Faptele de omor nu se mai prescriu, inclusiv crimele Revolutiei

Luni, 20 Februarie 2012, ora 23:16
2653 citiri
Deputatii juristi: Faptele de omor nu se mai prescriu, inclusiv crimele Revolutiei
Foto:ceausescu.cc

Deputatii din Comisia juridica au aprobat luni modificarea Codului penal sub aspectul imprescriptibilitatii faptelor de omor.

In cadrul aceleiasi sedinte au inceput discutiile si asupra modificarii Legii 341/2004 a recunostintei fata de eroii martiri din timpul Revolutiei din decembrie 1989.

"Am discutat astazi modificarea Codului penal sub aspectul imprescriptibilitatii infractiunii de omor. Este o lege foarte importanta si aceasta lege face ca, practic, toate infractiunile de omor contra pacii si omenirii sa fie imprescriptibile. Altfel spus, daca o infractiune de omor nu a fost urmarita si judecata intr-un termen de timp, inainte vreme raspunderea penala se prescria pentru cel care a savarsit aceasta fapta.

Iata ca prin aceasta modificare adusa in sedinta Comisiei juridice de astazi, practic, aceste infractiuni nu se prescriu. Este o lege care va intra la vot in plenul Camerei Deputatilor, urmand a fi trimisa la promulgare", a declarat la finalul sedintei presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

El a precizat ca modificarea adusa Codului penal se refera si la faptele de omor petrecute in timpul Revolutiei. "Inclusiv faptele de omor petrecute in timpul Revolutiei vor deveni imprescriptibile", a afirmat democrat-liberalul.

Intrebat daca in acest caz nu se va aplica principiul retroactivitatii legii, Buda a raspuns: "Atata vreme cat nu discutam despre infractiuni care nu au fost urmarite si nu au fost judecate in aceasta perioada nu putem vorbi despre o retroactivitate".

"Au fost discutii pe aceasta chestiune a retroactivitatii, dar exista si o decizie a CEDO care ne indreptateste sa adoptam acest proiect de lege", a adaugat Daniel Buda.

Modificari suplimentare la legea revolutionarilor

In aceeasi sedinta, deputatii juristi, alaturi de mai multi reprezentanti ai revolutionarilor, au inceput discutiile la modificarile ce urmeaza sa fie aduse la Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 (Legea 341/2004).

La discutii a participat si deputatul apartinand grupului minoritatilor nationale Nicolae Mircovici, ca reprezentat al mai multor asociatii de revolutionari din Timisoara.

Dezbaterile asupra amendamentelor la Legea recunostintei s-au blocat din cauza mai multor discutii in contradictoriu intre presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, si Nicolae Mircovici.

Maries i-a reprosat lui Mircovici ca prin amendamentele pe care acesta a spus ca le sustine din partea mai multor asociatii de revolutionari din vestul Romaniei incearca blocarea dezbaterilor, in conditiile in care de mai bine de trei luni se poarta discutii intre reprezentantii revolutionarilor asupra amendamentelor la Legea 341/2004.

Pentru deblocarea situatiei, presedintele Comisiei juridice, deputatul Daniel Buda, a decis suspendarea lucrarilor si reluarea lor marti, la ora 10.00.

Printre alte modificari ce ar urma sa fie aduse Legii 341/2004 se numara si cea privind modificarea perioadei de referinta din timpul Revolutiei luata in calcul pentru acordarea certificatelor de revolutionar, cazandu-se de acord ca in noul act normativ sa se tina cont de perioada 14-22 decembrie 1989.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Piedone, găsit în conflict de interese de ANI. Primarul Sectorului 5 și-a numit ginerele în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale
Piedone, găsit în conflict de interese de ANI. Primarul Sectorului 5 și-a numit ginerele în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale
Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost găsit în conflict de interese administrativ de ANI, după ce și-a numit ginerele membru în Comisia pentru vânzarea spațiilor...
CTP, despre plicul suspect cu zahăr primit de Diana Șoșoacă: ”Asta e faza în care se află această dihanie”. Asemănarea cu Băsescu și Trump
CTP, despre plicul suspect cu zahăr primit de Diana Șoșoacă: ”Asta e faza în care se află această dihanie”. Asemănarea cu Băsescu și Trump
Senatoarea Diana Șoșoacă a declarat marți, 27 februarie, că a fost informată de SPP cu o zi înainte despre faptul că a primit un plic ”suspect” care conţine ”o substanţă...
#imprescribilitate omor, #crime Revolutie Iliescu , #camera deputatilor