Legea care il obliga pe Iohannis sa refuze doar o singura data numirea procurorilor de rang inalt a fost votata din nou

Luni, 09 Iulie 2018, ora 21:55
6151 citiri
Legea care il obliga pe Iohannis sa refuze doar o singura data numirea procurorilor de rang inalt a fost votata din nou

Camera Deputatilor a adoptat, luni seara, cu 173 de voturi "pentru", 61 de voturi "impotriva" si o abtinere, in forma initiala, legea 303/204 privind statutul judecatorilor si procurorilor, respingand astfel cererea de reexaminare formulata de presedinntele Klaus Iohannis.

Principala modificare facuta la finalul anului trecut la aceasta lege de catre Comisia speciala pentru legile justitiei (Comisia Iordache - n.red.) a fost aceea ca presedintele poate refuza o singura data numirea procurorilor de rang inalt. In forma initiala a legii, nu era limitat numarul de refuzuri pe care presedintele le putea formula.

Tot luni, Comisia juridica a Camerei Deputatilor, condusa de catre deputatul PSD Eugen Nicolicea, a respins cererea de reexaminare.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Legii 303/204 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Presedintele precizeaza ca legea transmisa la promulgare ridica probleme, unele dintre modificari fiind, prin ele insele, neclare si contradictorii, aspect cu consecinte grave asupra exigentelor calitatii legii, impuse de legea fundamentala, de natura sa genereze un puternic impact negativ asupra bunei functionari a sistemului judiciar.

De asemenea, prin continutul lor normativ, unele dintre reglementari sunt lipsite de coerenta si previzibilitate intrucat nu sunt corelate nici cu alte dispozitii ale legilor ce compun "pachetul legislativ" in materie de reforma in justitie, putand afecta exigentele constitutionale in materie de independenta si buna functionare a sistemului judiciar, subliniaza seful statului.

De asemenea, pe data de 25 martie, Comisia speciala care a modificat legile justitiei a dat raport de admitere pentru Legea 303/2004 privind statutul magistratilor si Legea 317/2004 privind functionarea si organizarea CSM.

Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) . Cu o zi in urma, comisia condusa de Florin Iordache a dat raport de adoptare pentru modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, dupa ce unele articole au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala (CCR).

Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii ICCJ si corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Presedintele, vicepresedintii si presedintii de Sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani".

Senatul este for decizional, urmand ca legea sa ajunga din nou la presedinte pentru promulgare.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: NEWS.RO