Legea Defaimarii: Camera Deputatilor amana decizia in cazul votului - Raportul, secretizat

Luni, 22 Februarie 2016, ora 21:18
1717 citiri
Legea Defaimarii: Camera Deputatilor amana decizia in cazul votului - Raportul, secretizat

Conducerea Camerei Deputatilor a amanat pentru miercuri o decizie in cazul legii initiate de liderul social-democratilor Liviu Dragnea, care a acuzat saptamana trecuta "o mana criminala" care ar fi manipulat sistemul informatic.

Scandal pe legea defaimarii: Dragnea acuza de minciuna secretariatul general, PSD face plangere penala (Video)

"Biroul Permanent sa hotarasca daca se va relua votul sau nu, lucru care se va intampla miercuri, dupa ce vom studia intregul dosar inaintat de secretarul general. (...) Scotand listingul de dupa vot, adunand pe cei care au avut cartela in apartul de vot si fiind prezenti - chiar daca au votat pentru, impotriva, chiar daca s-au abtinut sau nu au votat deloc, sunt 301. Dar au mai fost si 14 colegi care, in timpul procedurilor de vot la cele 7 voturi, au venit, au facut prezenta si au plecat sau au votat doar la una sau la doua legi", a declarat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu (PSD).

Secretariatul general al Camerei il contrazice pe Dragnea: Sistemul de vot electronic a functionat toata ziua, in parametri normali

El a mai spus ca se doreste modificarea regulamentului, respectiv cvorumul sa fie calculat pe vechiul sistem - la fiecare vot in parte.

Marcel Ciolacu a mai spus ca pana la o decizie finala votul electronic va fi suspendat, iar procedura de vot va fi prin ridicare de maini.

Membrii Biroului Permanent au primit un raport, redactat de Secretariatul General al Camerei Deputatilor, care cuprinde de sute de pagini cu informatii confidentiale. Ei au semnat ca nu vor divulga informatiile din documentele considerate "secrete". Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a insarcinat serviciul IT cu efectuarea unor verificari ale sistemului electronic de vot, in contextul acuzatiilor privind votul asupra legii defaimarii, urmand ca rezultatele sa fie prezentate luni, declara, miercuri, deputatul Niculae Mircovici.

Potrivit articolului 144 din Regulament, Camera Deputatilor adopta legi, hotarari si motiuni simple in prezenta majoritatii deputatilor. Verificarea intrunirii cvorumului se dispune numai la sedintele de vot final de catre presedinte, imediat inaintea votarii, din proprie initiativa ori la cererea liderului unui grup parlamentar.

Anuntul a venit dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat in aceeasi zi ca PSD va depune plangere penala pentru votul la legea defaimarii si a sustinut ca ar fi existat "o mana criminala" care a manipulat sistemul informatic, in asa fel incat sa pice legea.

"Initial am crezut ca sunt defectiuni ale sistemului informatic. Se pare ca nu este vorba de defectiuni. Colegii de la PNL au spus ca trebuie sa se tina cont de numarul de cartele care au fost introduse in terminalele sistemului informatic. Toate cartelele introduse in sistemul informatic genereaza un listing cu numele si prenumele deputatului care detine cartela respectiva. Nu conteaza daca a fost prezent sau nu in sala.

Toate aceste nume, respectiv aceste cartele adunate, dupa ce am adunat aceste listinguri oficiale ale Camerei dau un total de 301. Prima consecinta: legea a fost adotpata, pentru ca discutam de 152 de voturi, din total prezenta 301", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a anuntat ca social-democratii vor depune o plangere penala si solicita inclusiv o ancheta admnistrativa in Camera Deputatilor.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: MEDIAFAX