Intr-o singura dimineata, plenul Camerei Deputatilor a reusit sa voteze toate modificarile aduse celor trei Legi ale Justitiei, in pofida protestului Uniunii Salvati Romania, ai carei deputati au purtat tricouri insciptionate cu mesajul #FaraPenali.
Astfel, Legea pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara a fost adoptata cu 182 de voturi "pentru" si 91 "impotriva".
Legea pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata cu 190 de voturi "pentru" si 98 "impotriva".
Legea pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM a fost adoptata cu 189 de voturi "pentru" si 101 "impotriva".
Presedintele comisiei speciale care a modificat legile, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat ca cele trei legi au fost modificate in concordanta cu deciziile Comisiei de la Venetia.
"Comisia speciala a fost infiintata tocmai pentru a pune in concordanta legislatia existenta cu deciziile Curtii Constitutionale. Noi tocmai asta am facut si vreau sa va spun ca noi am tinut cont de deciziile Curtii. Printre altele, am fost atacati permanent ca incercam sa politizam Justitia, sa subordonam Justitia. Eu am cerut de la inceputul dezbaterilor sa imi precizati un singur articol care subordoneaza Justitia sau, intr-un fel sau altul, modifica legislatia penala", a argumentat Florin Iordache.
"De fiecare data, ati invocat faptul ca ar trebui sa solicitam un punct de vedere al Comisiei de la Venetia. Eu v-am solicitat, stimati colegi, inainte de a ne critica, haideti sa citim. Daca am citi mai mult si daca am citi cu atentie deciziile CCR, la fiecare din cele trei decizii CCR ne precizeaza foarte clar ca acele modificari pe care noi le-am facut si le-am propus nu afecteaza in niciun fel independenta Justitiei, iar modificarile pe care le-am facut sunt in concordanta cu deciziile Comisiei de la Venetia", a adaugat Florin Iordache.
Senatul este for decizional in cazul acestor proiecte legislative.
Cristian Ghinea: Veniti in USR
189 la 101 este scorul cu care Legile Justitiei, modificate de Comisia Iordache, au trecut de plenul Camerei Deputatilor, scrie pe Facebook deputatul USR Cristian Ghinea.
Acesta continua, trecand in revista costurile neimplicarii active, intr-un moment pe care il considera crucial pentru Romania.
"Ne vor bate la voturi de cate ori nu ne pasa. Ne vor scoate din Europa pentru ca noi credem ca ni se cuvine de la natura. Pentru ca nu stim ca putem pierde o viata europeana, decat cand va fi prea tarziu. Ne vor bate pentru ca oamenii buni isi vad de viata si de bula lor, iar lichelele se organizeaza ca sa ne fure.
Ne vor bate pana cand ne trezim si ii batem noi pe ei. La voturi", aminteste deputatul.
Prilej pentru acesta sa reia apelul la implicare, prin inscrierea in USR.
"Haideti data viitoare sa fim mai multi. Haideti data viitoare sa fim mai organizati.
Haideti la USR", isi incheie Cristian Ghinea apelul.
USR a protestat, marti, in plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterea Legilor Justitiei, purtand tricouri care pe spate aveau inscriptionat mesajul "#Fara Penali", la cererea liderului deputatilor PNL, acestia s-au intors cu spatele la prezidiu, unde stateau alesii PSD-ALDE.
Tot in plen, PNL a anuntat ca procedura de adoptare a legilor speciale va fi contestata la Curtea Constitutionala.
Anterior, modificarile asupra celor trei legi ale justitiei au fost constestate la Curtea Constitutionala a Romaniei si de catre PNL si de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar CCR a decis in cazul tuturor celor trei legi ca modificarile sunt partial neconstitutionale.
Luni, Comisia parlamentara speciala care modifica Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache (PSD), a votat articolul care prevede ca presedintele Romaniei este eliminat din numirea si revocarea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, atributiile fiind preluate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
De asemenea, tot in sedinta de luni, s-a decis eliminarea comisiilor de control SRI si SIE din procedura de verificare a declaratiilor pe proprie raspundere ale magistratilor privind colaborarea cu serviciile de informatii.
Daca nu vom fi... Vezi tot