Noua lege care ofera Casei Regale fonduri de 860.000 de euro a trecut tacit de Camera Deputatilor

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 14:17
6626 citiri
Noua lege care ofera Casei Regale fonduri de 860.000 de euro a trecut tacit de Camera Deputatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, prin procedura tacita, proiectul de lege privind infiintarea Institutiei Regele Mihai I, pentru care statul roman ar urma sa asigure anual o finantare de 860.000 de euro.

Legea a fost adoptata prin procedura tacita, fara vot, pentru ca a fost depasit termenul constitutional pentru dezbaterea si votul pe marginea actului normativ. Proiectul de lege merge astfel la Senat, in calitate de for decizional.

"Institutia pentru promovarea valorilor nationale 'Regele MIHAI I', denumita in continuare Institutia, este organizata si functioneaza ca autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar. Sediul Institutiei este Palatul Elisabeta, situat in Soseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 28, sector 1, Bucuresti", prevede proiectul de lege. Predarea-preluarea imobilului se realizeaza pe baza de protocol incheiat in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Activitatea institutiei consta in:

- crearea si dezvoltarea de programe si proiecte in vederea promovarii traditiilor, obiceiurilor si simbolurilor nationale, a persoanelor si realizarilor de valoare din domeniul stiintific, cultural, educational, sportiv si economic;

- promovarii unor evenimente cu semnificatie istorica;

- promovarii, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii Romaniei, investitiilor si turismului, artei, stiintei, educatiei si a monumentelor istorice fata de personalitati, investitori si institutii din strainatate.

Conducerea Institutiei este asigurata de un director numit si revocat din functie de catre Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea Custodelui Coroanei Romaniei, cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti.

Anual se aloca de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o suma in lei, echivalenta cu 860.000 euro. Suma se actualizeaza din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica.

Institutia prezinta, in plenul Parlamentului, raportul anual si contul de executie bugetara. Raportul trebuie sa cuprinda informatii cu privire la activitatea Institutiei. Raportul anual si contul de executie bugetara se depun la Birourile permanente reunite pana la data de 15 aprilie a fiecarui an, pentru anul anterior.

Vezi si Dancila cere ridicarea pragului de 860.000 de euro pentru sinecurile date in numele regelui Mihai

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#institutie Regele Mihai I, #lege Casa Regala , #camera deputatilor