Opozitia va sesiza CCR, daca PSD-ALDE convoaca sesiune extraordinara la Camera

Marti, 08 August 2017, ora 13:16
3271 citiri
Opozitia va sesiza CCR, daca PSD-ALDE convoaca sesiune extraordinara la Camera

PNL si USR au anuntat, marti, ca vor sesiza CCR daca PSD si ALDE vor convoca sesiune extraordinara la Camera Deputatilor, in conditiile in care Biroul Permanent, reunit marti dimineata, nu a avut cvorum de lucru si nu s-a putut decide convocarea plenului acestui for.

"Pentru ca o sesiune extraordinara sa fie convocata este nevoie de solicitarea presedintelui Romaniei, solicitarea Biroului Permanent al uneia dintre Camere sau solicitarea a o treime dintre parlamentari.

Niciuna dintre aceste conditii nu a fost indeplinita pentru sesiunea extraordinara convocata la dorinta, intre ghilimele, a domnului Dragnea. PNL nu poate sa fie partas la un simulacru de sesiune extraordinara", a precizat liderul grupului PNL din Camera, Raluca Turcan.

Ea a acuzat faptul ca sedinta BP a Camerei de marti nu a avut cvorum din cauza absentei membrilor din coalitia de guvernare.

"Azi membrii partidelor de Opozitie din BP au fost prezenti. Nu facem treaba Puterii. Au majoritate, au Guvern, au decizie, sa-si faca treaba. Vor sesiune extraordinara, atunci sa-si cheme oamenii la treaba", a spus Turcan.

Ea a mentionat ca o eventuala convocare a plenului Camerei pentru ora 15:00, in conditiile in care BP nu a avut cvorum, este neconstitutionala.

"Daca la ora 15:00, oricum, PSD va convoca sesiune extraordinara, este total neconstitutional, in afara Regulamentului, nu sunt indeplinite conditiile pentru desfasurare. Vom sesiza la CCR acest derapaj pe care PSD-ALDE il marcheaza azi", a mai spus Turcan.

Si deputatul USR Cristian Ghinea, secretar al Camerei, a precizat ca din cauza faptului ca BP nu a avut cvorum, sesiunea extraordinara nu a fost convocata formal.

"Puterea a lipsit de la Biroul Permanent, in frunte cu domnul Dragnea. Nu exista formal in acest moment sesiune extraordinara", a spus Ghinea.

El a aratat ca si USR se va ralia pentru a sesiza CCR in acest caz.

"Nu poate un singur om sa declare sesiune extraordinara fara BP. BP nu a avut cvorum, pentru ca domnul Dragnea nu a fost aici. Domnul Dragnea trebuie sa vina la serviciu, daca vrea sesiune extraordinara. Evident ca vom semna si noi impreuna cu colegii de la Opozitie aceasta sesizare a CCR", a spus Ghinea.

Deputatul PSD Florin Iordache, caruia presedintele Camerei, Liviu Dragnea, i-a delegat atributiile, a admis ca BP nu a avut cvorum marti, dar a aratat ca plenul de la ora 15:00 va avea totusi loc, intrucat a fost convocat de presedinte, nefiind necesara inca o convocare din partea BP.

Fara sesiunea extraordinara, nu pot intra in vigoare ordonantele Guvernului.

Ce spune Constitutia

Potrivit Constitutiei, ordonantele de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea lor spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea acestora in Monitorul Oficial.

Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in cinci zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere.

Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere, care decide, de asemenea, in procedura de urgenta.

Acum Camera Deputatilor si Senatul au fost convocate in sesiune extraordinara, incepand de marti, pentru a fi introduse pe ordinea de zi OUG-urile adoptate vineri, privind pensiile speciale, indemnizatiile pentru cresterea copilului si salariile politistilor.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...