Oprea, acuzat de frauda la vot in Parlament. Anastase: Nu va mai duceti la toaleta!

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 17:55
3346 citiri
Oprea, acuzat de frauda la vot in Parlament. Anastase: Nu va mai duceti la toaleta!

Sedinta de vot final a Camerei a fost intrerupta marti pentru citirea apelului nominal, dupa ce Opozitia a acuzat ca deputatul UNPR Gabriel Oprea apare ca a votat, desi nu era in sala, presedintele Camerei sfatuindu-l ulterior pe ministrul Apararii "sa nu se mai duca la toaleta, pentru ca i se simte lipsa".

Sedinta de vot final a debutat cu aproape o ora intarziere si a fost intrerupta de liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, dupa ce plenul adoptase 21 proiecte. Liberalul a atras atentia ca unele dintre persoanele care apar ca ar fi votat cu cartela electronica sunt in realitate absente. "Persoanele sunt absente, cartelele sunt prezente si voteaza singure. Intrerupeti votarea, sa avem acces la listing-ul cu persoanele prezente in sala", a cerut Tariceanu.

In urma consultarii listing-ului cu prezenta, liberalul a revenit la microfon pentru a anunta ca a identificat cel putin un deputat ce a votat fara a fi prezent. "Luati act ca, numai prin sondaj, am gasit deja o persoana, dl Oprea Gabriel, care este absenta. In aceste conditii, toate voturile date pana acum sunt considerate nevalabile", a afirmat deputatul, solicitand efectuarea prezentei nominale.

"Domnul Gabriel Oprea?", l-a apelat presedintele de sedinta, Roberta Anastase, de la microfon, fara a primi insa un raspuns din sala. "Chemati-l in sala daca a iesit" le-a cerut Anastase colegilor ministrului Apararii. Dupa cateva minute de dispute, presedintele Camerei l-a identificat pe deputat si l-a sfatuit, de la microfon, starnind rasetele parlamentarilor: "Domnule Oprea, va rog sa nu va mai duceti la toaleta, colegii va simt lipsa".

Reprezentantii Puterii si cei ai Opozitiei au continuat disputa in legatura cu parcursul sedintei. Liderul deputatilor PDL Mircea Toader a sustinut ca nu se impunea verificarea cvorumului de aceasta data, intrucat numarul necesar de voturi este mult depasit de deputatii prezenti si a aratat ca a fost creata o suspiciune din cauza faptului ca deputatii PSD au votat alaturi de Putere. "Confuzia apare pentru ca Mociolaca, Niculescu-Duvaz, Zgonea au votat cu noi", a anuntat democrat-liberalul.

El a primit replica din partea social-democratului Bogdan Niculescu Duvaz, care a subliniat ca trebuie aparat un principiu si ca voturile date anterior nu pot fi valabil exprimate atata timp cat au fost falsificate. "Noi votam in principiu dupa Constitutie, asa cum ne dicteaza constiinta. Dvs radeti pentru ca nu vi se intampla", le-a spus Duvaz democrat-liberalilor.

"Dl Toader ne-a spus: Da e adevarat, e o frauda, s-a furat, dar s-a furat putin. Sa fim ingaduitori", a interpretat si liberalul Tariceanu interventia deputatului PDL.

PSD si PNL au cerut apoi pauza de consultari pentru ca membrii Comisiei juridice sa se pronunte daca votul a fost viciat sau nu, insa presedintele de sedinta a dispus verificarea cvorumului, "pentru a vedea care e realitatea".

In urma apelului nominal, secretarul de sedinta a anuntat ca sunt prezenti 172 deputati din partea Coalitiei.

In ciuda existentei cvorumului, sedinta de plen a Camerei a fost suspendata pentru a se putea respecta programul de lucru in plenul reunit incepand cu ora 14.00, proiecte de lege restante urmand sa fie votate intr-o alta sedinta.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...