Ordonanta de modificare a Legii audioviziualului, adoptata de Camera Deputatilor

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 21:17
2038 citiri
Ordonanta de modificare a Legii audioviziualului, adoptata de Camera Deputatilor
Foto: Ziarul de Iasi

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu 221 voturi "pentru", 61 voturi "impotriva" si 8 abtineri, Ordonanta de Urgenta 25/2013 privind modificarea Legii audiovizualului, in forma propusa de Executiv.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Camera Deputatilor este prima Camera sesizata, textul legislativ urmand sa fie dezbatut de Senat.

Parlamentarii grupului parlamentar al PP-DD au votat impotriva proiectului de lege, potrivit deputatului Liliana Minca.

Deputatii din Comisia de cultura au avizat, luni, ordonanta in forma propusa de Guvern.

Guvernul a modificat, prin Ordonanta de Urgenta, Legea audiovizualului, stabilind reguli stricte pentru achizitionarea de spatiu publicitar televizat, care "nu poate fi facuta de un intermediar decat in numele si pe seama beneficiarului final".

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG), publicata pe 12 aprilie in Monitorul Oficial, dupa articolul 29 din Legea audiovizualului actuala, care stabileste conditiile pe care trebuie sa le respecte comunicarile comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media, se introduce un articol nou, potrivit caruia "orice achizitionare de spatiu publicitar televizat nu poate fi facuta de un intermediar decat in numele si pe seama beneficiarului final al publicitatii televizate", iar orice oferte de pret pentru achizitionarea publicitatii televizate, prezentate de acesti intermediari, vor fi "in mod obligatoriu confirmate in prealabil in scris cu radiodifuzorul".

"In scopul obtinerii acestei confirmari, intermediarii vor prezenta radiodifuzorilor mandatele scrise acordate de beneficiarii finali ai publicitatii televizate pentru care solicita ofertele de pret", se mai spune in Ordonanta.

Plata se va face direct catre radiodifuzor de catre beneficiarul final al publicitatii televizate, in baza facturii emise de radiodifuzor catre beneficiar, iar "orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de catre radiodifuzor, trebuie sa figureze pe factura emisa beneficiarului final al publicitatii televizate".

De asemenea, Ordonanta prevede ca intermediarii nu pot primi alta plata sau contraprestatie decat "cea care le este platita de catre beneficiarul final al publicitatii televizate in vederea remunerarii serviciilor prestate si nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului".

Orice act juridic incheiat cu incalcarea dispozitiilor acestui articol este nul, se mai spune, printre altele, in Ordonanta.

Guvernul mai sustine ca aceste elemente vizeaza "interesul general public si constituie o situatie extraordinara si de urgenta a carei reglementare nu poate fi amanata".

Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului a fost publicata in Monitorul Oficial la mai putin de cinci luni de la momentul in care un proiect de OUG care avea acelasi prevederi in cazul intermedierii achizitiei de spatiu publicitar TV a fost aspru criticat de International Advertising Association Romania (IAA Romania), de Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania si de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania).

Nemultumirile au fost cu atat mai mari cu cat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a anuntat initial ca proiectul de OUG a fost adoptat de Executiv. Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat public ca OUG care modifica Legea audiovizualului nu a fost publicata in Monitorul Oficial pentru ca ministerele Justitiei si Finantelor trebuie sa dea forma finala a acesteia, in urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanta toate referirile la Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#modificare legea audiovizualului deputati, #guvern Ponta ordonanta audiovizual, #Legea audiovizualului modificata , #camera deputatilor