Parlamentarii PSD si ALDE nu vor comisii de ancheta pentru violentele din 10 august si criza pestei porcine

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 16:58
2866 citiri
Parlamentarii PSD si ALDE nu vor comisii de ancheta pentru violentele din 10 august si criza pestei porcine

Camera Deputatilor a respins, miercuri, infiintarea comisiei de ancheta pentru violentele de la protestul din 10 august si pe cea privind pesta porcina.

In ceea ce priveste proiectul de hotarare depus de deputatii PNL si USR pentru infiintarea unei comisii de ancheta privind reprimarea protestului desfasurat in Bucuresti, in data de 10 august, acesta a fost respins cu 119 voturi "pentru", 137 de voturi "impotriva" si doua abtineri.

Cel de-al doilea proiect depus de PNL si PMP, privind infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru verificarea modului prin care autoritatile au pus in aplicare prevederile Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, a fost repsins cu 123 de voturi "pentru", 137 de voturi "impotriva" si doua abtineri.

Care erau obiectivele comisiei de ancheta pentru violentele din 10 august

In proiectul de hotarare, printre obiectivele comisiei se numarau identificarea persoanelor si actiunilor prin care s-a generat conflictul din Piata Victoriei, determinarea cauzelor care au condus la punerea in executare a reprimarii manifestatiei si identificarea modalitatilor prin care s-au facut numiri politice la conducerea institutiilor de forta care au actionat in timpul protestului.

Opozitia mai voia verificarea oricaror alte aspecte care reies din derularea lucrarilor Comisiei si care sunt relevante pentru indeplinirea obiectivelor si scopului anchetei.

De asemenea, audierile de marti din Comisia de aparare din Senat pe tema violentelor din 10 august, din Piata Victoriei, au fost scoase de pe ordinea de zi, la propunerea reprezentantilor PSD - ALDE, care i-au reprosat presedintelui Comisiei, liberalul Marcel Vela, ca nu i-a consultat cand a decis invitarea la comisie a autoritatilor implicate in evenimente.

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Marcel Vela (PNL), a declarat, marti, ca parlamentarii puterii "s-au temut sa auda lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranta Cliseru", el precizand ca in raportul MAI referitor la protestul din 10 august "sunt multe dezacorduri, multe situatii care se bat cap in cap si ar fi fost o sedinta foarte interesanta".

Ce voiau liberalii sa afle in comisia de ancheta pentru criza pestei porcine

Printre obiectivele Comisiei ar fi urmat sa se numere verificarea tuturor aspectelor ce privesc respectarea Legii nr.571/2004 privind semnalarea unor masuri, fapte sau actiuni/inactiuni care cauzeaza si/sau vor cauza grave prejudicii materiale si economice pentru bugetul de stat si pentru capitalul autohton cu efecte incomensurabile pentru siguranta si securitatea alimentara, implicit asupra economiei nationale, cu efecte de destabilizare a statului si sigurantei nationale pe urmatorii 15 ani in privinta epidemiei de pesta porcina africana.

De asemenea, liberalii voiau sa afle daca a fost respectat ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr.25/2008 privind recoltarea probelor pentru examenul de laborator si a Normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, prelucrare primara, ambalare si transport al probelor destinate examenelor de laborator in domeniul sanatatii animalelor.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...