Podul Radauti - Lipcani se va numi Grigore Vieru

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 19:44
1413 citiri
Podul Radauti - Lipcani se va numi Grigore Vieru
Foto: Arhiva

Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase a anuntat marti, la finalul alocutiunii presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, ca Podul "inaugurat de curand peste Prut" va primi numele poetului moldovean ... Gheorghe Vieru, referindu-se desigur la regretatul Grigore Vieru.

"Am o veste buna primita tocmai acum. In urma unui demers al parlamentarilor din Parlamentul Romaniei, Podul inaugurat de curand peste Prut va primi numele de Gheorghe Vieru ... Grigore Vieru ... Va multumesc si sper sa-mi intelegeti emotiile", a afirmat Anastase.

Ulterior, liderul deputatilor PD-L Mircea Toader a declarat pentru NewsIn ca este vorba despre podul care leaga Radauti Prut din Romania cu Lipcani, din Republica Moldova. El a mentionat ca solicitarea schimbarii denumirii a fost facuta de catre Liga culturala pentru unitatea romanilor de pretutindeni si a avut la baza faptul ca poetul Grigore Vieru s-a nascut in Lipcani.

Toader a precizat ca CNADNR, in cursul acestei zile, a raspuns pozitiv solicitarii, iar el a considerat important sa-i semnaleze acest fapt presedintelui Camerei, Roberta Anastase, cu prilejul alocutiunii lui Mihai Ghimpu in Parlamentul de la Bucuresti, mai ales ca si parlamentarii romani au facut lobby in acest sens.

Podul Lipcani-Radauti a fost deschis oficial in februarie, prin taierea panglicii de catre premierul moldovean Vlad Filat si ministrul roman de Interne Vasile Blaga. Cei doi oficiali au taiat, de asemenea, din sarma ghimpata.

Deschiderea punctului vamal Lipcani - Radauti Prut va permite circulatia persoanelor si a marfurilor spre piata europeana de desfacere si ar favoriza dezvoltarea economica. Pana in prezent, agentii economici se confruntau cu o situatie dificila, intrucat cel mai apropiat punct vamal de trecere spre Romania, Costesti-Stanca, se afla la circa 120 de kilometri de orasul Briceni.

Odata cu deschiderea acestui pod, distanta medie intre punctele de trecere a frontierei moldo-romane se reduce substantial si constituie 85 de kilometri si 500 de metri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#pod Lipcani Radauti, #Grigore Vieru, #Roberta Anastase , #camera deputatilor