Retrospectiva 2013: Camera Deputatilor a pierdut 5 parlamentari

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 18:09
1845 citiri
Retrospectiva 2013: Camera Deputatilor a pierdut 5 parlamentari
Foto: Cuget Liber

Camera Deputatilor a adoptat in acest an 324 de proiecte legislative si a dezbatut noua motiuni simple, care au fost respinse la vot.

Tot in 2013, Camera Deputatilor a infiintat doua comisii noi, a modificat structura grupurilor politice parlamentare, iar cinci deputati si-au pierdut mandatul si nu au mai fost inlocuiti in sesiunile din 2013.

Camera Deputatilor si-a inceput activitatea in debutul acestui an cu un total de 412 deputati, insa, pana la inceputul lunii decembrie, au ramas 407.

Cinci deputati si-au pierdut mandatul, dintre care patru sunt sau au fost liberali: Dan Radu Rusanu - desemnat de Parlament sa conduca Consiliul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, George Becali - condamnat la inchisoare, Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi - ambii au plecat in Parlamentul European.

Deputatii Hellvig si Silaghi si-au anuntat demisia din parlamentul intern in luna septembrie, dupa ce DNA a cerut Parlamentului, pentru Ovidiu Silaghi, sa incuviinteze inceperea urmaririi penale pentru trafic de influenta.

Silaghi, urmarit penal pentru trafic de influenta (Video)

Conducerea PNL a decis atunci ca Silaghi si Hellvig sa preia mandatele de europarlamentar ramase vacante in urma demisiei lui Cristian Busoi (numit la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate) si a Ramonei Manescu (desemnata ministru al Transporturilor).

Cel de-al cincilea deputat care si-a pierdut mandatul este Aurel Nechita, fost deputat PSD, declarat incompatibil de instanta.

In componenta grupurilor parlamentare au intervenit o serie de modificari in 2013. PP-DD a avut cele mai mari pierderi - 21 de deputati de la inceputul anului si pana acum, ei devenind membri PC, UNPR, PNL, PSD sau independenti. PDL a pierdut noua deputati, care s-au regasit ulterior in grupurile PNL, UNPR, PC sau independenti.

In acest moment, grupul deputatilor PSD are 167 de membri, cel al PNL are 100 de membri, PDL - 47 de membri, grupul parlamentar al PP-DD are 27 de deputati, grupul minoritatilor nationale - 18 membri, tot cate 18 membri au si grupurile UDMR si PC, iar 12 deputati sunt neafiliati. Acestia din urma au incercat sa-si constituie un grup de independenti, insa Regulamentul Camerei Deputatilor nu permite acest lucru.

Camera Deputatilor are din acest an inca doua comisii: Comisia pentru mediu si Comisia pentru transporturi.

Conducerea deputatilor a decis, de asemenea, sa achizitioneze 50 de autoturisme pentru membrii Biroului Permanent, pentru presedintii de comisii si pentru liderii de grup, inlocuind in acest fel masinile vechi de 12 ani pe care acestia le foloseau.

Pe de alta parte, s-a decis reducerea consumului de hartie, initiativa care, potrivit presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, va duce la economisirea a 300.000 de lei anual din bugetul institutiei.

Un alt punct important in activitatea Camerei Deputatilor din acest an a fost demararea unui concurs de proiecte pentru reamenajarea esplanadei Palatului Parlamentului. Au fost desemnate cele mai bune trei proiecte, iar anul viitor urmeaza ca unul dintre acestea sa fie pus in aplicare, pentru ca cetatenii sa aiba acces permanent in curtea Palatului Parlamentului.

324 de legi adoptate

Din ianuarie pana la inceputul lunii decembrie, Camera Deputatilor a adoptat 324 de legi, potrivit site-ului institutiei. Au fost inregistrate pe parcursul anului 536 de initiative legislative.

Din cele 324 de legi adoptate, 200 sunt ordonante de guvern sau ordonante de urgenta ale guvernului. Printre cele mai importante legi adoptate de deputati amintim: Codul de procedura civila, Codul de procedura penala, legea privind gestionarea cainilor fara stapan, legea privind sistemul unitar de pensii, legea privind implementarea in scoli a programului de consum a fructelor proaspete.

Deputatii Opozitiei au depus noua motiuni simple in acest an, toate fiind respinse la vot. Astfel, deputatii PDL si PP-DD au inaintat spre dezbatere motiunea simpla "Taxare pana la capat! USL te vrea sarac", in care se solicita retragerea imediata a proiectului de buget pe anul 2014, "stoparea furtului din banul public si transparentizarea cheltuielilor si veniturilor bugetelor centrale si locale".

Alte motiuni au purtat numele "CFR Marfa - cronica unei privatizari esuate", "Scapati mineritul din Valea Jiului de norocul rau al conducerii bicefale Vosganian-Nita", "Salvati metroul bucurestean", "Guvernul Ponta - fabrica de someri", "Politica antieuropeana sau cum poate trai USL fara Schengen", "Companiile de stat in guvernarea USL, management de stat sau cumetrie de partid", "Opriti institutionalizarea inchizitiei audiovizualului si manipularea democratiei".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Camera Deputatilor 2013, #activitate Camera Deputatilor 2013 , #camera deputatilor