Sistemul de vot electronic de la Camera e blocat din februarie, desi s-au investit in el peste 2 milioane de lei. Ce au de ascuns deputatii?

Luni, 17 Octombrie 2016, ora 14:41
4287 citiri
Sistemul de vot electronic de la Camera e blocat din februarie, desi s-au investit in el peste 2 milioane de lei. Ce au de ascuns deputatii?
Foto: captura video Digi24

Sistemul de vot electronic nu mai functioneaza la Camera Deputatilor de 9 luni, prin urmare alegatorii nu mai stiu cum voteaza fiecare ales in parte diverse legi, voturile nu raman inregistrate in arhiva si pe site, grupurile parlamentare nu isi mai pot afla "rebelii", iar suspiciunile legate de o numarare incorecta a voturilor nu mai pot fi solutionate.

Sistemul de vot electronic a fost intrerupt in data de 15 februarie, in momentul in care legea lui Liviu Dragnea cunoscuta sub numele de "legea defaimarii" a picat la vot.

Deputatii PSD au gasit atunci o modalitate ingenioasa de a o retrimite la comisii, invocand probleme la sistemul de vot electronic, cu toate ca secretariatul general al Camerei Deputatilor a sustinut raspicat ca acesta a functionat foarte bine.

In luna iunie, fostul secretar al Camerei Niculae Mircovici declara pentru Ziare.com ca s-au facut modificarile tehnice necesare, urmand ca in cateva zile sa se modifice si regulamentul si totul sa revina la normal.

"Din ce am inteles de la personalul de specialitate, din punct de vedere tehnic, problema este solutionata. Sistemul poate raspunde deciziei CCR si poate fi folosit. Problema e rezolvata. Acest nou sistem adaptat a costat aproape jumatate din cat a costat vechiul sistem de vot pe care l-am avut pana in februarie", ne-a declarat atunci Niculae Mircovici.

Primul sistem fusese achizionat in 2015 cu 500.000 de euro de Camera Deputatilor condusa de Valeriu Zgonea (PSD) si pus in functiune la inceputul acestui an. La cheltuielile initiale s-au adaugat si cele pentru actualizarea sistemului.

Suntem la jumatatea lunii octombrie si sistemul de vot electronic tot nu functioneaza, ceea ce este in dezacord cu interesul public.

De exemplu, in cazul Senatului, unde sistemul de vot electronic merge, am putut afla cu totii ce senatori au votat pentru ca membrii CNATDCU sa nu mai aiba un cuvant de spus in cazul plagiatelor, iar PNL si-a aflat "disidentii". Daca votul se dadea la Camera Deputatilor, acest lucru n-ar fi fost posibil.

Mihai Voicu (PNL): Votul electronic poate fi reintrodus DE AZI

Deputatul PNL Mihai Voicu, membru in Biroul Permanent, sustine ca de vina pentru blocarea votului electronic ar fi cei de la PSD.

"Nu pe mine trebuie sa ma intrebati, trebuie sa il intrebati pe presedintele Camerei Deputatilor. Noi, cei din grupul PNL, am cerut in numeroase randuri reintroducerea votului electronic. Nu cunosc motivele invocate de majoritatea PSD pentru care nu exista vot electronic.

Din punctul meu de vedere, votul electronic poate fi reintrodus DE AZI. Nu pot sa concep ca mai exista probleme tehnice. Cred ca e o lipsa de vointa, dar nu mie trebuie sa va adresati", a declarat Mihai Voicu pentru Ziare.com.

Intrebat daca a cerut explicatii de la conducerea Camerei, acesta ne-a spus ca a facut asta "de mai multe ori", dar raspunsul primit ar fi fost ca "inca se lucreaza la el".

"Aproape de fiecare data am discutat, puteti vedea si in stenograme. De fiecare data am ridicat aceasta problema ori eu, ori liderul nostru de grup parlamentar, Eugen Nicolaescu", a adaugat Mihai Voicu, spunand ca liberalii sunt interesati de "transparenta votului", motiv pentru care cer activarea sistemului de vot electronic.

Florin Iordache (PSD): Poate functiona foarte bine si votul cu mana ridicata

Mult mai putin ingrijorat sau nerabdator s-a aratat presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Florin Iordache, cel care a refuzat in februarie sa semneze hotararea prin care Legea defaimarii picase la vot, in calitate de presedinte de sedinta.

Acesta ne-a explicat ca sistemul de vot electronic inca nu functioneaza, pentru ca "au fost mai multe solicitari la nivelul Biroului Permanent si pana cand noul sistem si regulamentul nu este acceptat in BP si apoi il vom trimite plenului....".

Intrebat din partea cui au venit solicitarile invocate, Florin Iordache ne-a raspuns: "Din partea colegilor de la mai multe grupuri parlamentare, pentru ca s-a schimbat sistemul de vot. Si atata timp cat s-a schimbat... ".

"Dar atata timp cat colegii mei, secretarii, numara om cu om, s-a demonstrat ca poate functiona foarte bine si votul cu mana ridicata", a tinut sa sublinieze presedintele interimar al Camerei Deputatilor.

Poate ca functioneaza, dar doar pentru a contabiliza voturile. Alegatorii nu vor sti niciodata cine si cum a votat, de exemplu, in cazul Legii referitoare la creditele in franci elvetieni, care va fi supusa marti la vot.

"Dar atata timp cat se precizeaza cine este prezent si cum se voteaza pe fiecare grup parlamentar, aveti posibilitatea sa stiti cine a votat intr-un fel sau altul", a sustinut Florin Iordache.

Amintim insa ca nu de putine ori parlamentarii voteaza altfel decat le spun liderii de partid.

Presedintele interimar al Camerei Deputatilor nu ne-a putut preciza ce colegi au obiectii la introducerea sistemului de vot electronic si ne-a dat de inteles ca nici nu intentioneaza sa redeschida el insusi acest subiect in sedinta Biroului Permanent.

"Nu s-a rezolvat pentru ca, repet, s-a schimbat si, atata timp cat colegii mei in BP au solicitat si au avut observatii, pana nu se va aproba aceasta noua formula de vot, nu va fi reintrodus sistemul de vot electronic.

Nu stiu exact cine, dar in sedintele de BP mai multi colegi au solicitat sa aiba observatii la acest nou sistem de vot. Daca (subiectul - n.red.) va fi ridicat de catre colegi sau cineva va spune ca functioneaza, eu nu am o problema sa il reintroduc", a mai declarat Florin Iordache pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#vot electronic Camera Deputatilor blocat , #camera deputatilor