Unda verde pentru infiintarea Agentiei privind Bunurile Sechestrate - Deputatii au deschis insa usa spre politizare

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 22:30
6168 citiri
Unda verde pentru infiintarea Agentiei privind Bunurile Sechestrate - Deputatii au deschis insa usa spre politizare
Foto: Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei nationale de administrare a bunurilor sechestrate, cu 221 de voturi "pentru", 9 abtineri si 1 vot "impotriva".

In forma adoptata de deputati, numele agentiei se schimba din Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate in Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, aceasta fiind definita ca institutie publica de interes national cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Justitiei.

Agentia urmeaza sa fie condusa de un director general, judecator, procuror sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, numit prin ordin al ministrului Justitiei.

Spre deosebire de forma initiala a legii, care stipula ca, pentru a fi numit director general al Agentiei, persoana respectiva trebuie "sa nu faca si sa nu fi facut parte, in ultimii 5 ani, din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica", deputatii au decis modificarea articolului astfel incat directorului general al Agentiei trebuie doar "sa nu faca parte din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica".

In forma adoptata de plenul Camerei Deputatilor, bunurile imobile intrate, prin confiscare, in proprietatea privata a statului pot fi transmise cu titlu gratuit in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice la propunerea Agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala.

De asemenea, acestea pot fi date in folosinta gratuita asociatiilor si fundatiilor, precum si Academiei Romane si academiilor de ramura infiintate in baza unei legi speciale, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice la propunerea Agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala, de interes public, sau in raport cu obiectul lor de activitate, dupa caz.

In termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, Guvernul va trebui sa aprobe prin HG regulamentul privind reutilizarea sociala a imobilelor intrate, prin confiscare, in proprietatea privata a statului.

In ceea ce priveste sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile si imobile, dupa ramanerea definitiva a hotararii de confiscare se aloca, pe baza bilantului anual prezentat de Agentie, astfel: 20% pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii; 20% pentru Ministerul Sanatatii; 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne; 15% pentru Ministerul Public; 15% pentru Ministerul Justitiei; 15% pentru asociatii si fundatii cu obiect de activitate in domeniul social si pentru academii de ramura infiintate in baza unei legi speciale.

In sedinta de vot final a Camerei Deputatilor, sistemul electronic nu a mai functionat, iar deputatii au votat prin ridicare de mana.

Proiectul de lege a fost adoptat pe articole de catre deputati tot miercuri, cand au avut loc si dezbaterile in plen.

In 13 octombrie, proiectul de lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins de Senat, fiind inregistrate 66 de voturi "pentru", 6 abtineri si 36 de voturi "impotriva". Numarul voturilor favorabile inregistrate a fost insuficient pentru adoptarea unei legi cu caracter organic. Pentru aprobare, proiectul de lege ar fi trebuit sa fie votat de minimum 84 de senatori.

Camera Deputatilor este forul legislativ decizional, legea urmand sa fie transmisa presedintelui spre a fi promulgata.

Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
Nici nu a început campania electorală, iar în USR au apărut deja primele semne de întrebare cu privire la candidaturile pentru alegerile prezidențiale. Se pune problema dacă este eficient...
Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
După ce Călin Georgescu a reușit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale în baza expunerii în social media, mai ales pe TikTok, din ce în ce mai mulți politicieni din țara...
#deputati infiintare Agentie Bunuri Sechestrare, #Legea Agentiei Bunurilor Sechestrate , #camera deputatilor
  1. Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
  2. Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
  3. Nu există instrumente care să blocheze imediat interferența platformelor online asupra alegerilor, avertizează un europarlamentar român
  4. Victor Ponta, prima declarație publică despre despărțirea de Daciana. Mesajul misterios transmis din SUA de fostul premier PSD
  5. Kelemen Hunor susține că Antonescu poate să câștige alegerile, chiar dacă "toată societatea românească îi face campanie pe gratis lui Călin Georgescu"
  6. Călin Georgescu își linge rănile și își consolează susținătorii, după decizia CEDO care îi respinge pretențiile. Ce ar fi "mai presus de orice instituție"
  7. A cerut ca Iohannis să prezinte în Parlament un raport privind alegerile anulate. Bolojan i-a tăiat microfonul VIDEO
  8. "Georgescu este un drog, un drog ieftin și distrugător", susține Crin Antonescu. Ce spune despre Iohannis
  9. Victor Ponta s-a despărțit de Daciana, după 19 ani. Detaliile care l-au dat de gol pe fostul premier PSD, care vrea să intre în cursa pentru președinție
  10. De ce validarea lui Crin Antonescu în cadrul PSD nu garantează susținerea unitară a partidului pentru fostul lider liberal. Ce complicații pot apărea dacă va candida Victor Ponta