Ziare.com

Campanie Ziare.com: Strainii, solutia pentru cercetarea din Romania? (II)

Marti, 02 Februarie 2010, ora 15:02

   

Campanie Ziare.com: Strainii, solutia pentru cercetarea din Romania? (II)
"Cu exceptia unor insule de excelenta, Romania este inca la pamant in domeniul cercetarii". Este una dintre concluziile la care a ajuns dupa doar doi ani de la revenirea in tara Raul Muresan (foto), tanarul cercetator clujean la apelul caruia Ziare.com a decis demararea unei campanii de sustinere a cercetarii romanesti.

Dupa ce v-am prezentat luni experienta traita de el la doua dintre cele mai prestigioase institute de cercetare din Germania, continuam astazi cu un episod mai putin placut, dar la fel de interesant, la finalul caruia va invitam din nou la dezbatere: Ce sanse are cercetarea romanesca, sufocata de birocratie si rupta de contextul international, sa devina o forta?

Episodul 2 - Revenirea in tara: In Romania cercetarea se deconteaza, nu se finanteaza

Am revenit in tara sprijinit de un proiect de reintegrare a cercetatorilor romani. Aveam mult entuziasm si eram decis sa fac ceva acasa, sa am un cuvant de spus in educarea unei noi generatii de cercetatori, sa imi aduc aportul la ridicarea Romaniei prin ceea ce fac.

Inca mai cred ca momentul intoarcerii mele in tara a fost unul bun si ca cercetarea romaneasca incepe, cu pasi mici, sa dea semne de dezmortire. Dar, cu exceptia unor insule de excelenta, Romania este inca la pamant in acest domeniu.

Iata cateva observatii personale, care contrasteaza puternic cu experienta internationala.

Cercetarea romaneasca nu este racordata international

Majoritatea cercetatorilor din universitati si institute sunt romani. Sistemul nostru de cercetare nu este deschis spre a accepta cercetatori straini de calibru international si nu este nici suficient de competitiv si de atractiv pentru ca acestia sa isi puna problema sa activeze in Romania.

Trebuie sa intelegem ca pana nu vom deschide portile catre performanta indiferent de nationalitate, pana nu vom atrage oameni valorosi din toata lumea, nu vom putea consolida decisiv institutiile de cercetare romanesti.

Atragerea de straini performanti in sistem ar duce, paradoxal, la cresterea competentelor studentilor romani, pentru ca acestia ar avea sansa sa invete de la cei mai buni si sa creasca alaturi de ei. Internationalizarea cercetarii romanesti i-ar aduce acesteia credibilitate si potential, iar pe termen lung ar avea de profitat cel mai mult societatea romaneasca.

Cercetarea romaneasca este inca finantata incoerent si disfunctional

Pe langa finantarea de baza a institutelor, cercetarea este finantata prin proiecte sau granturi de cercetare care se acorda prin competitie. Evaluarea proiectelor se face insa doar cu evaluatori romani, ceea ce nu permite ca acestea sa fie judecate la un nivel de calitate international.

Din moment ce numeroase rapoarte asupra cercetarii romanesti au demonstrat ca aceasta este pe ultimele locuri din Europa, si din moment ce dorim ca aceasta sa devina de nivel international, nu e posibil ca proiectele de cercetare sa fie evaluate exclusiv cu evaluatori romani, in mare parte incompetenti.

Asadar, banii nu sunt alocati pe criterii internationale de performanta, iar in plus finantarea nu este coerenta.

Bugetul cercetarii este taiat si ajustat dupa bunul plac al politicienilor. Nu se respecta nici macar legile care prevad ca cercetarea este o prioritate nationala. Cercetatorii se vad in situatia de a fi castigat proiecte pe 3 ani care sunt apoi abuziv reajustate financiar sau chiar taiate.

Ca lucrurile sa fie si mai ciudate, in Romania cercetarea nu se finanteaza cu adevarat, ea se deconteaza. Se presupune ca institutiile au suficiente fonduri proprii pentru a credita desfasurarea proiectelor care sunt mai apoi decontate pe etape, de obicei odata la 6 luni sau 1 an.

In realitate, institutiile au mari dificultati in a credita desfasurarea proiectelor asa incat cercetatorii iau salarii odata la cateva luni, uneori chiar dupa un an. Este lesne de inteles ca acest sistem nu este atractiv si ca iti trebuie o doza de eroism sau nebunie sa accepti sa-ti fie incalcat pana si dreptul la un salariu lunar din Codul Muncii. Ne mai intrebam de ce cercetatorii performanti emigreaza?Din fericire, pasi inspre normalizarea finantarii cercetarii s-au facut recent prin eforturile conjugate ale asociatiei Ad Astra a Cercetatorilor Romani pe de-o parte si a comisiei senatoriale pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport prezidata de senatorul Mihail Hardau.

Prin modificarea Legii Finantelor Publice, proiectele de cercetare pot de acum sa fie finantate in avans cu pana la 90% din valoarea etapelor
( Senatorii au adoptat propunerea legislativa pentru finantarea in avans cu 90% a proiectelor de cercetare ). Ramane de vazut daca aceasta masura se va si aplica in practica.

Cercetarea romaneasca este sufocata de birocratie

Desi s-au inregistrat progrese in ultimii ani, cercetatorii romani sunt inca pusi sa faca hartii si rapoarte pe care nu le citeste nimeni.

Se merge pe principiul ca trebuie impuse reguli peste reguli pentru ca acestia "sa nu fure". Principiul controlului excesiv este fundamental gresit pentru ca ii sufoca si pe cei care sunt performanti si care ar trebui sa aiba liniste sa creeze si sa se ocupe de probleme stiintifice dificile.

Controlul investitiei in cercetare se face dupa complet alte principii. In loc sa introduci o birocratie si un control sufocant, trebuie puse la punct criteriile (care exista in strainatate) de acordare a granturilor exclusiv pe criteriul performantei dovedite a cercetatorului.

Performantele pe proiectele desfasurate anterior pot conditiona accesul la fonduri ulterior, asa incat sa fie cu adevarat in interesul cercetatorului sa faca performanta si sa foloseasca banii eficient. Din fericire, pasi mici in aceasta directie incep sa se faca si in Romania, insa conditia esentiala este reformarea din temelii a evaluarii granturilor de cercetare.

Adeseori, doar o activitate auxiliara

In special in universitati, unde se pune inca accent foarte mare pe activitatea didactica, activitatea de cercetare este in realitate doar secundara. Desi pe hartie profesorii universitari ar trebui sa faca si cercetare, de fapt rareori acestia desfasoara activitati de acest gen.

Doctoratul, care presupune prin excelenta activitate de cercetare, este la noi mai degraba formal, fara valoare. Doctoranzii sunt folositi in universitati pentru diverse activitati administrative sau didactice: predau, tin orele de seminar si laborator, supravegheaza si corecteaza examene, etc.

Dupa cum spuneam, cercetarea de nivel international presupune dedicatie si eforturi foarte mari pentru a produce performanta si rezultate competitive. Ori sistemul nostru, in special din universitati, este fundamental gresit pentru ca nu protejeaza activitatea de cercetare de cea didactica sau administrativa.

In institutele de cercetare, multe mostenite de pe vremea comunistilor si care doar copiau produse sau plagiau studii internationale, nu a existat o reala reformare a resursei umane. Acestea nu au fost finantate pe criterii internationale de performanta. Era mai important sa te acoperi cu hartii care sa justifice financiar cheltuirea banului public decat sa demonstrezi ca ai rezultate de nivel international.

Aceasta mentalitate am simtit-o foarte puternic in nenumarate ocazii, de la atitudinea agentiilor de finantare pana la atitudinea profesorilor din universitati sau a pseudo-cercetatorilor din institute. Cercetarea este la noi un moft, deseori o activitate virtuala care exista numai pe hartie.

Societatea romaneasca nu intelege importanta cercetarii si nu este suficient informata

O problema a cercetarii romanesti este ca nici politicienii, dar nici societatea nu inteleg importanta acesteia.

Dupa revenirea in tara, intrebat cu ce ma ocup, am primit deseori raspunsul: "Aaaa, voi sunteti aia care stati in birou, faceti hartii si nu produceti nimic". Paradoxal, deoarece sistemul romanesc de cercetare este inca la pamant, aceasta perceptie este partial corecta. Pe de alta parte, este important ca societatea sa realizeze cat de important este pentru o tara sa isi poata dezvolta un sistem de cercetare performant.Oamenii trebuie informati corect pentru a intelege ce inseamna cercetarea si de ce este nevoie de ea. De obicei, omul simplu se intreaba ce produce cercetarea.

Insa, spre surprinderea mea, multi nu fac diferenta intre cercetarea fundamentala si cea aplicata. Am fost socat sa constat ca rectorul uneia dintre cele mai mari universitati din tara nu face nici el diferenta intre cele doua categorii.

Prima produce cunoastere generala, care nu este neaparat imediat aplicabila. De exemplu, legile gravitatiei enuntate de Newton in Philosophiae Naturalis Principia Matematica din 1687 nu au avut aplicatii imediate, dar astazi aceste cunostinte ne permit sa calculam traiectoria rachetelor.

Cea de-a doua categorie, a cercetarii aplicative, care este in Occident finantata in special de sectorul privat, si nu de guvern cum se intampla la noi, se ocupa de produse cu aplicabilitate imediata. Un exemplu este punerea la punct a unui nou sistem de injectie pentru motoarele Diesel.

Asadar, este nevoie de un efort sustinut din partea sistemului de cercetare pentru informarea corecta a societatii, dar si pentru popularizarea rezultatelor cercetarii. Trebuie ca in timp cercetarea romaneasca sa devina performanta, iar cercetatorii sa explice, pe intelesul tuturor, rezultatele stiintifice finantate din fonduri publice.

Atunci si doar atunci, societatea romaneasca va avea suficiente informatii pentru a aprecia corect importanta cercetarii si pentru a trata cercetatorii cu respect si admiratie, asa cum se intampla in Germania.

Exista si centre de excelenta si oameni foarte buni

Este important de mentionat ca, in ciuda problemelor majore cu care se confrunta cercetarea romaneasca, inca exista centre de excelenta care se straduiesc sa faca performanta de nivel international. Desi putini si in general marginalizati, sunt si cercetatori romani demni de tot respectul, al caror nume produce ecou la conferintele internationale si care publica frecvent in primele jurnale la nivel mondial.

Notabile sunt realizarile romanesti in domeniul fizicii si al stiintelor ingineresti. Poate o sansa pentru renasterea cercetarii din Romania e ca aceasta sa se dezvolte in jurul unor grupuri de excelenta care sa fie finantare adecvat si protejate de birocratie.

Din fericire, exista si o asociatie a cercetatorilor romani de pretutindeni, denumita Ad Astra, care a coagulat un grup de oameni de stiinta romani de nivel international, entuziasti si decisi sa schimbe sistemul disfunctional si de proasta calitate din Romania. Ad Astra a militat energic pentru reformarea cercetarii romanesti si pentru alinierea acesteia la standarde internationale, recent reusind chiar rezultate concrete in acest sens.

Vesti bune pentru cercetarea romaneasca

Poate pentru prima data in istoria postdecembrista, se naste cu adevarat si speranta reformarii pe baze autentice a cercetarii romanesti, prin noul ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu. Cu o cariera stiintifica excelenta, acesta este foarte respectat la nivel international, si tocmai de aceea, asteptarile noastre sunt acum foarte mari.

Sistemul de cercetare ar trebui de acum inainte reformat din temelii, internationalizat, debirocratizat si finantat eficient. Ministrul a declarat recent ca va initia reforme ample in aceasta directie.

Nu ne mai putem permite sa amanam masurile drastice necesare si trebuie sa intelegem ca renasterea cercetarii romanesti este o miza pe termen mediu si lung. Este nevoie de perseverenta si de masuri sustinute si, poate mai mult decat oricand, este nevoie ca societatea romaneasca sa-si doreasca si sa sprijine crearea unui sistem de cercetare competitiv.

In mod cu totul paradoxal, solutiile sunt relativ simple, dar trebuie sa intelegem mai intai de ce, iar apoi cum sa producem schimbarea.

Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice
Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania


Cititi maine in episodul trei, "Evaluarea cercetarii: Calcaiul lui Ahile " despre subfinantarea crunta si politicile falimentare de dupa 1989, despre cat de simplu poate fi evaluata cercetarea pe baza unor criterii obiective si aflati care este cheia distribuirii eficiente a fondurilor in cercetare.

Ziare.com va invita la dezbatere: Ce partid ar trebui sa ajunga la putere pentru a da o sansa acestui domeniu? Cat de mult conteaza personalitatea si pregatirea intelectuala a unui ministru al Educatiei? Care este cauza principala pentru actuala situatie: inconstienta, incompetenta sau inconsecventa autoritatilor? Merita sa investim in cercetarea romaneasca?

Citeste mai multe despre Raul Muresan cercetarea romaneasca
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5505 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
50 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ziare.com va invita la dezbatere:

1. Ce partid ar trebui sa ajunga la putere pentru a da o sansa acestui domeniu?

Intrebare STUPIDA!!! Daca cineva isi imagineaza ca cercetarea are culoare politica, inseamna ca nu a inteles nimic din ce inseamna cercetare

2.Cat de mult conteaza personalitatea si pregatirea intelectuala a unui ministru al Educatiei?

ENORM Intr-o tara precum Romania in care invatamantul a fost de tip comunist (inadaptat pietei de munca) personalitatea si pregatirea intelectuala a unui ministru al Educatiei este esentiala. Este important ca ministru sa stie spre ce sa tinda ca sa poata construi o strategie si sa poata pune "motoarele" in miscare!!

3. Care este cauza principala pentru actuala situatie: inconstienta, incompetenta sau inconsecventa autoritatilor?

INCOMPETENTA!!! Intr-o tara in care se ajunge in pozitia de profesor universitar sau CP I cu cercetari care nici in revista SuperBEBE nu s-ar publica sau mai rau, cu cercetari care s-au publicat demult in reviste de specialitate e greu sa patrunzi in lumea tarilor civilizate!

4.Merita sa investim in cercetarea romaneasca?

Cercetarea comporta 2 aspecte:
a. cercetarea este o activitate esentiala pentru POZITIA unui cadru universitar. In nicio tara nu exista profesori universitari fara activitate de cercetare. Desi in aeasta cercetare s-a investit f mult deoarece "cistigarea banilor de cercetare" reprezinta criteriu de avansare, in Romania aceasta cercetare tinde puternic spre zero.
b. cercetarea aplicata care ar putea aduce, chiar faima Romaniei, ramane slab vizibila international fiind sugrumata de vechile structuri comuniste.

Atita vreme cit MULTI ROMANI AU PLECAT DIN TARA CA SA FACA CERCETARE DE PERFORMANTA (inclusiv actualul ministru al educatiei) DEMONSTREAZA CLAR CA EXISTA POTENTIAL INTELECTUAL!!! Ramane sa se creeze si structurile responsabile care sa permita intoarcerea si utilizarea optima a" materiei cenusii "romanesti!!!

 

Niste raspunsuri simple

Partea a doua mi s-a parut interesanta...Asa, ca o lectura, ca un fel de SF...Ce bine ar fi, daca ar fi...Dar semnele nu sint bune...Si inca o observatie - daca mi se permite - Este vorba despre tinerii si nu numai tinerii romani care fiind plecati peste hotare se intorc, sau despre strainii care ar putea sa ne ajute ? Scriu asta pt.ca eu nu-i consider pe tinerii plecat la studii, straini...Oriunde s-ar afla, ei ramin tot romani. La intrebarea, "ce partid ar trebui sa vina la conducerea tarii pentru a da o sansa domeniului cercetarii - raspunsul meu, este : NU STIU...Nu ma duce mintea, care partid din cele care s-au plimbat pe la putere, ar putea face ceva bun...La intrebarea nr.2 : Conteaza pregatirea, personalitatea si capacitatea unui om de a ajunge Ministru al Educatiei....Cauza actualei situatii : incompetenta, inconstienta si slaba pregatire a guvernelor....Merita din plin sa se investeasca in cercetare...Restul, il vom citi miine....Dar, din pacate, cred ca numai noi citim asta. Oamenii politici, au cu totul alte preocupari...

 

Ai dreptate Boby.........!!!!!!

Am avut privilegiu de a insoti la inceputul lui ianuarie,pe cineva la o Conferinta de cercetare,care a avut loc in localitatea Osfildern,pe langa Stuttgart.Desi nu fac parte din aceasta bransa,am fost prezent in sala in momentul in care aceasta persoana si-a prezentat lucrarea.
Inafara de faptul ca sala era plina cu cercetatori curiosi,la felul cum face o prezentare un,,roman,,am remarcat deasemenea pe tot parcursul prezentarii,reactiile de admiratie,respect si curiozitate a multor din cei prezenti in sala.Era vorba despre un test de aprindere a lubrefiantilor folositi la ungere in diferite masini si domenii.Inca odata,nu ma pricep dar asta e ce am inteles.
Cum dupa fiecare prezentare urmeaza intrebarile,mi-a sarit in ochi,curiozitatea cu,care a fost asaltat romanul nostru de catre ascultatori.Ca sa nu mai spun ca,Directorul general al unui producator de lubrefianti german,a insistat ca respectivul profesor sa vina in Martie la Academia Tehnica din Aken pentru a prezenta aceeiasi lucrare in fata cremei cercetatorilor in domeniu din Germania !!Din pacate insa,pentru ca respectivul profesor(a)venise in Stuttgart pe banii lui,incepand cu taxa de participare,cazare,transport etc.,nu a putut da un raspuns afirmativ imediat,si imi inchipui ca toti stim din ce motive(financiare!!!!).
Concluzia este,ca avem si noi,ingineri,profesori,cercetatori foarte competenti,numai ca situatia lor financiara este la pamant.Daca statul roman ar face mai mult sa ii sprijine,
progresul Romaniei nu ar mai fi atat de lent !!!!!

cercetatorii romani...

In toate sistemele de cercetare din lume,SUA,Anglia,Germania ,Japonia,lucreaza cercetatori romani.Acolo sunt ft buni,poate cei mai buni.Cind se intorc in tara,pt a pune umarul la dezvoltarea cercetarii romanesti,sunt tratati ca ultimii oameni,sunt umiliti si batjocoriti.Asta e Romania,o tara in care nu avem nevoie de valori. Avem destule,Elena Basescu,Elena Udrea,Monica Ridzi,ce ne mai trebuiesc altele..?!

Matale ai priceput ceva !

"cercetatorii romani...

In toate sistemele de cercetare din lume,SUA,Anglia,Germania ,Japonia,lucreaza cercetatori romani.Acolo sunt ft buni,poate cei mai buni.Cind se intorc in tara,pt a pune umarul la dezvoltarea cercetarii romanesti,sunt tratati ca ultimii oameni,sunt umiliti si batjocoriti"
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Ai priceput ceva, numai ca ai carutza in fatza cailor. In tarile care zici este pus la punct ceva ( nu-ti spun ce, ca mi-e teama ca te derutez ) si vine si romanu, da cu sapa , indeplineste planul. Cind vine in Romania, acel ceva nu este. degeaba ma pricep la avioane, ca daca ma mut in casa pe care mi-o lasa mostenire soacra-mea, nu vad avioane nici pe cer.
Invatz sa sap gradina sau ma duc inapoi la orash. La orash este airport. Nu ca sint valorosi tovarasii tai. Ei sint ca totzi oamenii, imbracati, flaminzi la prinz, stau pe scaun. La ce fac ei nu e valoarea lor cit e sistemul in care lucreaza.

"tractoristu"-le ,

Tu stii mai mult decit scrii si esti mult mai destept decit vrei sa pari!!

Cu privire la acst subiect, sa stii ca dotarea in cercetare nu mai este cea pe care o stii tu!!
Eu as propune un experiment (ca tot vorbim de stiinta). Sa vina strainii sa lucreze in laboratoarele romanesti si noi sa mergem (cu toata strucutra umana) in laboratoarele lor. Am convingerea ca nu va fi nicio diferenta!! Citeste ce spune IMANUEL caci pare adevarat!!! Nu-i primul pe care il "aud" povestind despre incompetenta din cercetare.....

Cercetarea in ROMANIA are multe metehne

Ceea ce nu s-a spus in acest articol este faptul ca in anii 2007 si 2008 s-au cheltuit bani cu nemiluita in cercetarea din Romania, iar rezultatul este zero.

Din aceasta cercetarea au ramas doar cateva echipamente care acum zac in nu stiu ce birouri.

Cel mai trist este faptul ca aceasta stare de spirit din cercetare convine celor care tin sistemul in viata. Si acum sa spunem si cine sunt acesti tovarasi care doresc si lupta pentru perpetuarea acestui sistem.

Foarte simplu, sunt acei indivizi (in majoritate profesori univ.) incompetenti si care au un salariu de profesor plus inca doaua norme si care:

sunt foarte multumiti ca finantarea in cercetare se face periodic la 6 luni sau un an. In felul acesta isi justifica nemunca in cercetare, dar din cand in cand mai incaseaza niste bani nemiritati;

se justifica in fata comunitatii cum ca ei au activitate de cercetare si chiar au unele facilitati in sistem;

au grija sa acorde punctaje maxime contractelot celor care fac parte din asa numitele gasti ale cercetarii din Romania.

Din pacate acesti indivizi (marea majoritate) nu merita sa ocupe nici macar un post de educator scolar.

In concluzie stimate Dr. Raul C. Muresan sustin, respect si apreciez initiativa pe care o ai, dar vreau sa-ti spun ca trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si aceasta pentru multi ani. Si chiar daca nu este academic dar sa stii ca in cercetarea din Romania vei gasi si indivizi (cu funtii importante) care pe linga incompetente stiintifice au si un caracter infect sau in termeni populari sunt niste P......O......R.C.I.

''Sa se reformeze primesc, dar sa nu se schimbe nimic!''

Daca guvernantii nostri nu apreciaza inteligenta, munca dificila, dedicarea si profesionalismul acestor oameni de stiinta, poate strainii ii vor aprecia si primi mult mai bine. La urma urmei, in Romania egoismul, rautatea, avaritia si prostia sunt ridicate la rang de ''arta'' si repetate la nesfarsit. Bravo cercetatorilor care au inteles acest lucru si isi vad de viata lor!

 

ce-ar fi sa o facoi pe banii tai ?

Daca altii nu stiu, de ce nu pui tu salariul si platesti pe acesti poetzi dupa cum crezi tu ca e bine ?
De ce sa -i platesc eu, cind eu nu am nevoie de asa ceva ?ce-si face omul cu mina lui ). Azi " oamenii de stiinta " sint platiti de politicieni si de asta avem incalzire globala, topogan de particole in elvetia,, armate intregi de profesori acre scriu formule lungi cu multe semne de sigma si de integrale triple.
De ce se intoarce ungurul asta sa suga de la romani ? De ce nu cumpara aparatura cu banii lui, asa cum am facut si eu , si nu are de cerut de la nimeni nimic si nu o mai face pe....nemultumitul.
Companiile in ziua de azi isi fac propria cercetare si prea putzin se mai bazeaza pe cercetare de dragul cercetarii. Azui se face cercetare la subiect, ingust si foarte adinc.
Ca noi am fi prosti, e ok ! dar , ma intrebam, venind la vale cu utilajul, de ce au nevoie savantii de prosti ca noi ? daca ei care sint destepti nu s e pot descurca , atunci ce sa mai zic de noi, mecanizatorii ?
Apoi, ma cam plictisesc cosinzenele care dau cu gura ca noi nu intelegem sa dam bani ungurului care s-a intors din germania. Si ce daca s-a intors ? Vrea cercetare, sa se adune cu smecheri ca el , sa fac o cooperativa si sa cerceteze pina le vine acru. Ca atunci cind e vorba de luat medalii, nu cred ca imparte cu mine premiul. Asa ca de ce as impartzi cheltuielile ?
Dar sarit cu gura ca , vezi v doamne , sint nu stiu ce stele, si noi nu le apreciem destul, NU TZINE !
La munca !
Cum eiu fac experiente si produse noi, sa faca si nenea !
Si de fapt ce a cercetat asta ? a gasit leac la cancerul de la prostata ? Ce exact a facut ? Ca si eu am mutra de om serios si ma prefac ca gindesc. In realitae visez la vecina de la etajul 2/

Simate mecanizator,

Arand matale pamantul patriei, bineinteles in scop pur lucrativ, te-ai gandit ca fara cercetare fundamentala n-ar putea exista cercetare aplicata? Daca lucrurile stau chiar asa, si dupa cum se pare asta este realitatea, se pare ca ai exact aceeasi gandire ca cel pe care l-au impuscat unii de Craciunul anului 1989. Succes pe mai departe!

stimabile

eu am convigerea ca aceasta postare apartine "ziare.com" care doreste sa dea putina culoare comentariilor .
Prea e cusuta cu ata alba !

un neuron doar si ala stresat, saracul!

Tractoristule, tu tine de volan ca noi ne ocupam ca tu sa ai cu c sa ari, la ce sa asculti muzica, la ce sa te uiti cand e meci de fotbal, cu ce sa te tratam cand singurul neuron ti se imbolnaveste, cu ce sa te incalzesti cand nu va mai fi petrol etc., etc. Atat iti cere: doar invarte de volanul tractorului ... te rugaaaaam!!!

Domnule, din pacate iti meriti numele de tractorist.

Citesc de mult acest site si imi face placere sa vad comentariile postate de cititori. Unele sunt postari pertinene, altele profund idioate. Aici am dat insa de una din a doua categorie. Cand nebunia isi da mana cu prostia nu pot sa inghit.
Sunt dezgustat de atitudinea domnului tractorist, atitudine ce dezvaluie o minte zdruncinata fara nici un fel de putere de patrundere sau analiza. Tot ce face dansul, este sa arunce cu zoaie si sa improaste cu laturi in valorile si asa firave ale Romaniei.
Textul de mai sus m-a pus ingrijor pe ganduri si mi-a dat impresia ca textul ar fi sris de Vadim Tudor – o minte mica cu sclipiri de nebunie.
Una peste alta insemna ca ne exprimam liber si ca nu a fost degeaba miscarea de acum 20 ani.
Cu stima.

sa mori tu ?

"Simate mecanizator,

Arand matale pamantul patriei, bineinteles in scop pur lucrativ, te-ai gandit ca fara cercetare fundamentala n-ar putea exista cercetare aplicata? "
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Sa mori tu ? Da' universitatile ce au de facut ? Da armata ce face toata ziua ? Doar se pregatesc pt defilare ?
Tovarasu si alti tovarasi ca el au succes afara ca sint puse toate la punct. El se angajeaza la ceva existent si cerut de piatza. Nu cea e el valoros. Ca pot lucra si eu la o fabrica de elicoptere fara sa ma fi urcat niciodata in elicopter. Lucrez la popota !
Sa faac cercetare, ca e buna. dar nu dau o coacaza si nu dau eu ghaina de pe mine ca vine un minz din Germania si se vaicareste ca nu e ajutat. Daca el esa de destept, de ce nu se descurca singur. De ce vrea bani de la geamgii si florarese ? Pe florarese cine le ajuta cind nu au vinzari ? Dom' filfizon ? Nu !

 

"Tractoristu"

are multa dreptate in ceea ce spune si nu trebuie sa neglijam esenta mesajului lui si anume: in ROMANIA cercetarea papa bani de la multi contribuabili si nu produce mare lucru. In lumea "cercetatorilor" exista multa neseriozitate, iar multi se fac ca cerceteaza. Marile inventii nu s-au dezvoltat in medii de cercetare ca cele din ROMANIA.

"sa mori tu ?"

fac un simplu test, incitat de supozitia exprimata de Rebecca, supozitie ce-mi pare plauzibila. Vreau sa vad daca un cuvant, de obicei cenzurat si inlocuit cu stelute, cuvantul "mori" din "sa mori tu ?" apare in clar in postarea unui simplu forumist

ok

apare in clar. Se cenzureaza poate numai forma substantivala si adjectivala (mort, morti), nu si verbil.

Si totusi; persist in a crede ca Rebecca ade dreptate

Domnule, din pacate iti meriti numele de tractorist.

Multumesc !

Premisa este fundamental gresita, abordarea negativista,

in stilul actual de demonizare si defaimare, adica fanarioto-comunist.
1. De ce Romanai trebuie sa fie EXCELENTA in TOATE domeniile de cercetare ?
2. In ciuda mostenirii si a greutatilor, in ROmanai sunt DEJA cateva domenii de excelenta.
3. Cum facem sa le emntinem pe acestea si sa sprijinim aparitia altora.

In rest e la fel: toti sunteti niste prosti, doar eu sunt destept si va arat cum trebuie, ca altfel pe ici pe colo ati facut ceva bine, dar tot negiobi si prosti siunteti.

 

Ai dreptate

As zice ca e mai mult vorba de elenul tineretii decat de intelegerea fenomenului.

In principiu nu are importanta din ce faci banii, totul e sa-i faci. Chiar daca nu produci anumite lucruri, daca ai bani, le poti cumpara.

Cercetarea stiintifica de inalta clasa nu este neaparat un factor de bunastare, de altfel multe genii au murit in saracie.

China este un bun exemplu, tinde sa ocupe un loc fruntas in economia mondiala desi nu a avut niciodata rezultate remarcabile pe taramul cercetarii.

Japonezii de acum o jumatate de secol au umplut planeta de electronice fabricate cu tranzistoarele descoperite in... SUA. Azi suntem invadati de calculatoare facute in China. Toata cercetarea necesara fabricarii lor a avut loc tot in SUA.

Realist vorbind, cercetarea stiintifica de inalta clasa se face in cea mai mare parte in SUA, cu mici exceptii localizate in Europa de Vest.

In stadiul actual de deezvoltare economica a Romaniei, a incerca sa-i detronam pe americani si vest-europeni ar fi bani aruncati de pomana.

Daca economia romaneasca va inregistra in viitor progrese majore in domenii de varf, cercetarea stiintifica va apare de la sine, din necesitate.

Desi economia si cercetarea se trag una pe cealalta in sus, prima care trebuie sa se urneasca din loc este economia. Economia este cea care ofera finantarea si tot ea este si cea care va folosi rezultatele. Cercetarea pe care nu are cine s-o aplice nu are sens din punct de vedere economic.

Deocamdata, o fabrica de sucuri poate sa functioneze foarte bine si cu licente cumparate de la altii. Ziua in care va creste atat de mult ca nu va mai avea loc pe planeta si va trebui sa concureze Coca Cola, este inca departe.

guvernul baga bani in cercetare

si cercetatorul vinde patentul pe piatza neagra .ce sa cercetam...energia gratis s/a descoperit dar nu mai aduce profituri enorme corporatziilor daca ar fi folosita.inlocuitorii petrolului au aceasi problema.cancerul trebuie sa ramana ca daca nu ar da faliment casele de pensii.cand se mai descopera cate ceva nu sunt bani de echipamente si se vinde corporatziilor internatzionale.io/te si eu lucrez la o spirala magnetica pentru energie electrica garatis.o fac din pasiune si nu imi trebuie un leu de la nimeni.

 

Peste tot in lume cercetarea fundamentala este subventionata de stat, in vreme ce, doar cea a aplicatiilor este sprijintita de multinationale.

Altfel spus, pentru descoperirea - bunaoara - a laserului ca descendent al maserului au lucrat, pe rand, de la Einstein in 1917, pana la Sorokin in 1966, generatii de savanti.
In 1976 doi ingineri au facut lentila lectorului laser la Philips, care a colaborat cu Sony care a pus la punct lectura numerica binara in locul celei analogice de pana atunci.
Asa a aparut Compact Discul.
Daca cercetarea teoretica se face prin universitati si insitute de cercetare subventioant de stat si adesea precare ca mijloace din pricina subventiilor bugetare inapropriate nevoilor, cercetarea in aplicatii o platesc marii fabricanti in directiile lor de interes si de profit.
Sa mai spunem oare ca subventiile de la stat vin pentru cercetare sunt in mare lor majoritatei in marea lor pe domeniul sau de inters militar care are marea particularitate ca reuneste interesul si eforturile private cu cele de stat.
Cele mai mari inventii recente care au revolutionat lumea, au fost intai de interes militar. Internetul, de pilda.
Cum comertul de arme este printre cele mai rentabile fiindca da iluzia atotputerii, alaturi negotul de stupefinate, de paradisuri artificiale, si de comertul de iluzii in general cum ar fi cinematografia si star sistemul, banii nu lipsesc si de aceea si pregresul este ametitor. In lista de mai sus lasam dragostea pe bani, sexul deoparte, fiindca ele se insinueaza in tot comertul. Indiferent ce cumperi, are o componenta ce referea la iubire sau sex :
Cu dragoste oarba, cumperi crochete anume colorate pentru caine tau iubit, care, ca orice caine nu vede decat alb-negru.
Iti prezinta o voce isinuanta, voluptuoasa ca esti un nimeni singur cuc fiindca nu ai ceasul acelea luxos la mana cu care sa schibi si vitezele cu capul levierului din mahon, alatri de pulpa aceea promitand desfatari si care ateapta cu nestare sa ti se supuna. Cumperi ceasul si esti la fel de singur. In plus ai si una dintre maini ocupate.
Asemenea tuturor celor omenesti, nimic din ce-i omenesc nu-i este strain nici cercetarii.
Daca odinioara, frumosi nebuni sau ucenici vrajitori posedati, pasioanti, chinuiti de Stea sau de Himera duceau lumea mai departe inventand intr-un saivan, un beci sau un garaj, cu obiecte insolite desperecheate, celibatare, si substante al...chimice,
astazi costurile sunt din ce in ce mai importante si putine se mai pot izbuti pe cont propriu mai sus de carpeala, descurcareala, de "am pus-o !" sau doar "Na-ti-o buna, ca ti-am dres-o !"
Starea de zi de la noi, a fost pecetluita de "Noi muncim, nu gandim" de "Moarte intelectualilor !" si de tineretul talentat, capabil, inteligenta tarii, viitorul ei, izgonit cu ranga inca din '90 de mineri.
S-a instapanit cu tot cu titluri universitare si decanate iletrismul, analfabetismul, mitocania, tupeul, mojicia, Vanghele si cu el mandre fete resapate un cortegiul de diplome false si de doctorate nasahpa;
fiindca nu s-a inteles la ce bun intelctualul, in loc de excavator, da romane la lopata, cu norma de pelteuza!

 

Frunza verde

"fiindca nu s-a inteles la ce bun intelctualul, in loc de excavator"
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Romania nu a avut niciodata intelectuali. Nici macar Einstein nu e la nivel de intelectual.
Probabil te bazezi pe definitia ruseasca a intectualului.
Unde zice ca un inteklectual este unu care nu stie sau se preface ca nu stie ce este o grebla.
La femei e de la invatatoare in sus, iar la barbati de la plutonier major in sus.
Isus a fost intelectual, Da vinci. Numarul intelectiualilor acre au calcat pe pamint il potzi numara pe degete.
De altfel nu cred nici i prostia care o repetati mereu ca ar fi zis nu stiu care " noi nu gindim " si alte bazagonii. Aveti ifose si nimic mai mult. Unde are romania intelectuali ? daca nu stiu sa praseasca sau sa coseasca, automat e 'telectual ?
Ca s-a ajuns la situatia ridicola ca totzi absolventii de facultati sa se considere 'telectuali.
Ca nu mai stiu cui sa dau " buna ziua ! {" ca totzi sint boieri si merg cu miinile la spate.
Unde are Romania intelectuali , mai acordeonistule ? Un intelectual schimba Lumea cu ideile lui. Care dintre romani a schimbat Lumea ? O fi adrian paunescu ?
si ce are ungurul asta intors din Germania in comun cu intelectualii ? Ca nici in articol nu e in stare sa spuna ce face..
Decit sa plinga, sa faca mai bine ceva , sa vinda si sa faca bani pt un scaun nou.

Lui Tractoristul, (Partea intai)

Am inteles ca pentru domnia voastra notiunea de intelectual se leaga invariabil de proletcultism.
Cautam intr-un dictioanre liber de influente ca Larousse, unde aflam ca :
"INTELECTUAL-adj. Care apartine inteligentei, activitatii spiritului. De ex. Munca intelectuala. ° subst. si adj. Persoana a carei profesiune comporta esentialmente o actvitiate a spiritului (in opozitie la MANUAL-A, sau care un gust afirmat pentru activitatile spiritului."

Dam acum o raita pe la Dictionarul Robert care ne spune ca :
"Inelectual-a. Adjectiv imprumutat spre 1256 din latina vulgara intellectualis, si care se aplica la ceea ce se raporta la inteligenta, in sens larg al cunoasterii sau al priceperii. cunvantul a devenit curent in secolul al XIX-lea. Incepand cu aceasta epoca, adjectivul (atestat la Amiel in 1866) se foloseste vorbinde despre persoane si a caror actvitate este consacrata activitatilor spiritului. Cuvantul folosit ca substantiv (la mijlocul secolului al XIX-lea, creste in timp ca utilizare si este uzitat cu precadere la sfarsitul secolului al XIX-lea cu o valoare peiorativa de adversarii capitanului Dreyfus in favoarea caruia multi scriitori se angajasera. substantivul se mai foloseste si astzai in sens peiorativ, intelectual fiind considerata, atunci, drept rupta de realitate. Dar el poate fi folosit neutru sau apreciativ. La plural, substantivul este opus altor categorii sociale (1913, Peguy) si opus altor categorii sociale. Intello, adejctv si substantiv, este o abreviere familiara si peiorativa formata cu sufixul popular "o".
Cred ca suntem de acord ca reespectivele definitii si data aparitiei cuvintelor ce le desemeneaza nu putea fi influentata de prolectcultism si de impartirea astfel facuta societatii in respectivele clase, paturi sociale.

Cat despre refuzul dumitale (as spune dupa exemplul negationist) de a conismti ca in Dealul Mitropoliei in iunie 1990, o mare adunare, de "oameni de bine" (formularea lui Iliescu fara insa a-i fi si autorul), ma rog, o adunatura stransa de Frontul National ca expresiea maniei proletare si stransa in numele natiunii romane, a strigat
"Moarte intelctualilor" si
"Noi muncim, nu gandim!",
Nu ma straduiesc sa ti-o dovedesc defel.
Nici macar ca imparteala
"Unde-i nu-i cap, e vai de picioare",
caci este vorba de patit si ca atare, are exigentele sale didactice de neanlocuit...
Despre sensul acestei dihotomii intelectual-palmas de atunci din vremea cand se taia stuful cu tarpanul , cand nu mai era tarpan cu secera (mai din shale, asa!) si cand nici secera nu mai era se taia... cu ciocanul de cinci kile....
(urmeaza)

Lui Tractoristul, (Partea a doua si ultima)

Iti aduc explicatia acum scoasa din cenusa calda a anilor, intacta precum diamantele:

Santierul Cu-cu,
Bani nu da, dar da de lucru.

Carte multa nu se cere
Prost sa fii, dar s-ai putere,

C-asa-i treaba, mai fàrtatzi,
Haine rupte, bani mancati !

Si, ca sa multumim si noi Frantei pentru lamuririle din patrimoniul sau Larousse si Robert,
sper, Tractoristul sa nu ai nimic impotirva,
le dam si noi o traducere din ce-avem noi, fara diacritice, ca riscam sa nu ne mai ntelegem :

Camarade, ou que tu aille,
Pas d'oseille, mais de travail,

D'intellos y a point besoin,
Sois bête a bouffer de foin.

La racaille de la terre,
Tout costaude, a petite cervelle

qui esquinte pour quatre sous
Et une gamelle de ragout.

Erata :

in loc de
qui esquinte pour quatre sous
a se citi
Qui s'esquinte pour quatre sous.
Musai reflexivul !
Multumesc !

Mai vasilic !

Sau vasilique.... Iti multumesc ! vad ca incerci sa ma luminezi ce este 'telectualul. Sa fii tu sanatos ( si concubina ta la fel ! ), ca stiu eu bine ! e asta stiu ca romanii nu au avut intelectuali. Apreciez , oricum, intentia.
Cit priveste scrisul in franceza ( gabonezaa ), eu nu stiu decit sa traduc " gaina noastra in curtea voastra " si nimic mai mult.
Imi sint uriti francezii mai ceva decit mulitzienii. Daca nu m-ar aresta, as a cu utilaju peste ei. Imi sint uritzi ca noaptea. Am avut lucruri mai bune de facut ecit sa invat o limba moarta, ca franceza. Pierdeam vremea si nu mai ajungeam sef de brigaa cit e Lumea. E drept ca ma fotzau la scoala sa invat, dar s-a prins mai bine tiganeascqa decit gaboneza.

Lui Tractoristul,

nu trebuie sa dispretuiesti alte natii - fie ele franceze sau gaboneze - despre care stii asa de putin si nici sa-ti fie teama sa le apropii.
Chiar daca subscriu afirmatiei lui nichita Stanescu conform careia lumea trebuie strabatuta cu mintea iar nu cu talpile, insist sa-ti spun ca nu trebuie sa fii xenofob.
Nu exista mai crancena dezradacinare, mai insuportabila alienare, depeizare, instainare decat aceea de a fi primul cu carte, primul scolit, dintr-o lunga linie de analfabeti.
Evidentele, asemena luminii brusc iscate dupa lunga bezna, te ard pana in strafundul creierilor, pana in maruntaie.

OI FI TU TRACTORIST NENICA,DAR ASTA NU ITI DA DREPTUL SA JIGNESTI FORUMISTII....!!!!!!

Las-o mai moale cu jignirile Tractoristule !!
Iti poti exprima opinia,dar te rugam sa o faci ca un forumist educat si nu ca un Tractorist ce esti !!!!!!!!!!

Mai Vasilica, Mai zic odata si gata

Eu stiu mai bine de zece ori decit tine cine e frantza. Ca am fost pe acolo cid tu te jucai la Eforie in nisip. Am cerut azil politic si voiau sa ma dea inapoi la Ceausila. In toate cele 3 interviuri a zis ca trebuie sa fiu dat inapoi, in limba lor primitiva. Asa ca ii stiu si pe fatza , si pe dos.
Acum intra toti marocanii care le da foc la autobuze, le taie gitul militienilor si le re-guleaza nevestele.
cit priveste pe Nikita Rachiu Stanescu, uite ca nu ma intereseaza deloc ce a zis !
Nici cind era treaz si nici cind era baut. Dar am sa-ti trimit o moneda sa suni pe cineva la care-i intereseaza ce zic poetzii. Pe mine nu ma intereseaza deloc.
Nu te supara , dar vad ca s e li=ungeste discutia . Vorba lunga, saracia omulu' !

@tractoristu - "cele 3 interviuri"

Faceau cercetare sa vaza daca esti cu adevarat tractorist.

MINTI TRACTORISTULE......!!!!!

Daca ajungeai in Franta pe timpul comunistilor nu erai dat innapoi in Romania !
Doar daca te-au prins aia pe la furat in magazine,la spart de case,sau mai stiu eu ce nazbatii,poate,poate aveai norocul sa te fi expulzat,dar innapoi in Romania,never !!!
Nu mai aburi lumea pe acest forum Tractoristule,caci expresiile tale emana mitocanie,simplism si xenofobie!!!
Vii aici si ne tii lectii de parca ai fi vreun profesor universitar,cand de fapt nu esti nici macar tractorist.
hai te rog sa fii sincer si sa ne spui cate bancomate ai devalizat prin occident bai,, Tractoristule,, !Am zis!!!!

Nu te baga unde nu te pricepi !

Am fost condamnat in Romania. Nu te baga, ca nu e treaba ta ! A fost pus in spinare ceva foarte greu.Si nici nu am chef sa spal rufe aici, asa ca inchei subiectul.
-------------------------------------------------
E o linie peste care nu se poate trece! Nici in gluma, ok ? Vrei sa zici altceva, potzi zice.
Ca nu-s tractorist iar e drept. Conduc fara carnet. Eu incarc remorcile.

Gogoasa Politica

Ce spune baiatu e in parte adevarat.
Sunt intors din HAmerica tot cu un grant pe cercetare.
Culmea: lucrez acum tot la un asa numit "centru de excelenta". La Cluj.
Aceste granturi nu sunt decat o ocazie in plus pentru
"shefii" departamentelor sa-i mai piguleasca pe "straini": de bani si de idei.
Centrele de Excelenta sunt o minciuna.
Am sa revin cu un comentariu mai pe larg,
daca acest site o sa permita
(pt ca in laudarosenia pt Funeriu miros o frectie politica aici).
Daca nu, am in pregatire material pt un Jurnal:
cineva trebuie sa spuna adevarul despre minciuna/mizeria cercetarii in Romanica.

 

Cap 1.

Am sa va povestesc ce mi s-a intamplat mie.
Daca nu mi s-ar fi intamplat chiar mie, si as fi auzit
povestea de la altcineva l-as fi trimis la plimbare:
fugi, domne, de aicea, ce spui matale nu este
posibil intr-un mediu atat de distins, mediu in care
se invart numai academici, cercetatori, oamenii care
ne aduc viitorul, cei care ne invata despre cate in luna si stele.

Dar sa purcedem. Sa zicem ca ma cheama Stelica.
Stelica a facut in patru ani un doctorat in HAmerica.
Chiar si pentru HAmerica Stelica nu e fieshtecine,
pt ca a resusit sa-si publice articole in jurnale serioase inca din timpul studiilor PhD.
Acuma, sanatatea bat-o vina, Stelica trebuie sa se intoarca acasa. Ocazia perfecta il astepta pe Stelica demult (de asta Stelica si-a dat seama mai tarziu):
un anume Profesor de la Cluj, sa-l numim Barnabikos,
i-a propus sa aplice pentru un grant de "incurajare a revenirii tinerilor cerecetatori", grant pe care domnia sa-l patroneze sub acoperisul "Centrului de Excelenta" tot al domniei sale.

 

eu nu cred o boaba

C e fel de cercetator e asta fata chelie pe mijlocul capului s i fara ochelari ?
E cum ar zice ca unu e tractorist dar are palarie de padurar pe cap. Nu-l cred !

 

Cap 1, continuare

(Sorry pt delay, tre sa mai urmaresc si alte chestii)

Acuma, nu am sa va zic ce-i acela un "centru de excelenta" in teorie
(it'd be really boring, like the bullshit published above by Mr. Muresan).
Va zic ce este in practica:
este o bucata de hartie, o diploma, agatzata pe peretele cel mai vizibil din biroul directorului "centrului de excelenta";
care director l-a inventat pe acel "centru de excelenta", tocmai ca sa aiba ce agata pe perete.
(am sa-l numesc de acum pe acest centru: "Centru-Etc";
cei familiari cu "Relatare despre regele David" sper sa guste gluma :D )
In esenta deci, Centru-Etc este nimic. Zippo, Zero, Nada.
Dar aduce avantaje: daca propui un grant de cercetare la stat, si spui ca esti director de Centru-Etc.
Nu conteaza ca acea calitate de Etc a fost scoasa din nimic, data pe nimic, tot de Statul Roman.
Este un cerc vicios creat de tipica shmecherie romaneasca
(nu va lasati amagiti ca domniile lor spun ca sunt de la Cluj, si ca vezi doamne ar fi altfel: aceeasi coruptie, aceeasi prostie, aceeasi smecherie,
toate tipic romanesti, numai ca dublate de o anumita lentoare care te scoate din sarite !
Nu stiu daca conteaza: eu sunt din Buc. In general nu am prejudecati. Am lucrat cu chinezi, indieni, negrii (sorry, blacks), si tot felul de natzii.
Dar nu am intalnit oameni mai lenti decat cei de la Cluj. Sau poate se intampla numai in acest particular Centru-Etc.).

 

@Imanuel

nu ca nu ti-as da dreptate, dar iti garantez eu ca-s unii mai inceti: englezii au viteza melcului. Si dupa ce au muncit catinel, catinel sa nu se strice, la 11 am isi iau pauza de ceai, de la 12 la 13 isi iau pranzul (poti sa-ti fixezi ceasul dupa ei) si la 3.30 mai beau un ceai ca s-au stafidit de atata munca .... si la 5 pm au spart usa...

Cap 1, continuare

Deci Barnabikos este director de Centru-Etc.
Si conduce o limuzina Mercedes
(asta numai daca v-ar interesa pe domniile voastre acest detaliu picant; am auzit ca si al nostru premier tot intr-un Mercedes se fatzaie...
of-of-of daca pricepe mintea mea de PhD aceasta slabiciune a Ardelenilor pt Mercedes !; ei si Libanezii :D )
Si ne-am hotarat sa batem palma pentru a aplica pentru grantul "de reintoarcere al tinerilor cercetatori".
De obicei nu reinventezi roata, astfel ca am cerut un model de proiect din cele pe care l-au mai scris dumnealor la Centrul-Etc.
Si aici am avut dragilor primul shoc.
Stiti cum va strangeti putin fiintza cand va e rusine
de rusinea altuia. Sentimentul asta l-am avut eu cand am citit acel grant proposal al Centrului-Etc.
Un provincialism stiintific fabulos ! A la Cehov !
Inteleg acum de ce dracu nu suntem in stare sa scriem proiecte pentru banii europeni:
pentru ca pur si simplu suntem incapabili.
coruptia nu are de-a face cu chestiunea: daca niste oameni care lucreaza intre peretii
unei universitati, si de la care ai pretentii, sunt doar niste bieti provinciali stiintifici,
ma credeti acum ca suntem de fapt incapabili sa-i convingem pe cei de la EU ca putem face ceva cu banii lor ?
Sa va dau o mostra: mai toate propunerile romanesti de granturi incep cu o sectiune
numita la genul "literature review";
sa va spun ce inseamna: un sfert din timpul proiectului este pierdut/irosit din cauza ca executantul trebuie sa ... citeasca literatura !
si, evident, prima parte a raportului de cercetare este un ... conspect !
Fabulos de ***.

 

Citeam intr-o seara

Citeam un studiu facut in armata US despre muscaturile de animale. Si dadea tot felul de animale si cum te-ar putea musca. Printre altele era si muscatura de porc. Daca te musca un porc de genitale. Cercetatorii au scris ca ...
- Muscatura e durereoasa ! hahahahah !
Ma gindeam daca o fi mai durereroasa decit cind iti dai cu tesla....
O fi buna cercetarea, dar ma intreb ce cautzi tu fara pantaloni printre porci....
Acum studiul trebuie reluat. Obama vrea sa lase gheii in armata, asa ca se va face un studiu ce se intimpla cind te musca porcul de po-poneatza.

 

Cap 1, final

Deci se pune Stelica pe scris grant proposal.
Partea tehnica iese ceva profesionist rau de tot (cum a invatat el la HAmerica).
Proiectul se aproba (al doilea pe o lista de opt; de altfel, detaliu esential, mai toate propunerile "reintorsilor"
sunt in general aprobate la finantare).
Dar aici are Stelica a doua mare surpriza:
Directorul de Centru-Etc Barnabikos i-a facut deja lista de cheltuieli.
Tot ce are voie Stelica sa manance din proiect este salariul (care este bunicel, multumim Statului Roman)
si un laptop.
Restul, adica o prima de instalare supergeneroasa (as multumi Statului Roman, dar aici nu am de ce)
urma sa fie papata de Directorul de Centru-Etc Barnabikos pentru plata nu stiu carei
scule pe care dansul o achizitionase anterior si pentru care Stelica nu avea nici o folosinta.
Ce si-a zis Stelica-Om-Modest cu PhD de HAmerica ?
Da-o-ncolo de prima de instalare, ca mie imi trebuie doar o masa, un calculator,
niste hartie si pixuri.
Hai sa mergem mai departe !
(Mai departe, desi tare-i salivau mustatzile lui Stelica dupa niste teancuri de cartzi de specialitate de pe Amazon, nici de alea n-a avut parte pt ca Directorul de Centu-Etc Barnabikos i-a sugerat ca nu ar fi posibil,
si ca sa se cam lase de prostiile astea).

 

sfat parintesc

Omule,ori te apuci de agricultura, ca sa te unesti cu natura, ori iti faci rezervare la vrun spital de-alea ...cu capul....ca acolo o sa ajungi, daca ramai aici.

utopie

astazi citeam despre faptul ca in usa, proiectul de buget pe acest an prevede marirea bugetului pentru educatie si cercetare, deoarece este singura sansa de a asigura formarea unei generatii inovatoare, capabila sa repuna economoa americana in fruntea economiilor. Frumos ar fi ca si romanii din fruntea Romaniei sa gandeasca asa. Pe de alta parte incep sa ma intreb daca mai are Romania vreo sansa de a se redresa, la cat de tiganizata a devenit. Daca mi-ar sta in putere, as forma conducerea tarii din : Antonescu - sa isi termine treaba si sa ii duca la Bug sau unde o vrea muschiul lui pe toti tiganii din tara, fara exceptie; Vlad Tepes,care sa ii extermine pe toti tradatorii de tara, pe hotii care au mai ramas( dupa expatrierea tiganilor)si pe cei care ar mai indrazni sa corupa sau sa se lase corupti la ilegalitati ;Carol I , care desi a fost neamt, a fost bun roman, sa se ocupe de organizarea treburilor tarii, ca stie el ce ar avea de facut apoi.
Dar uite ca m-am luat cu visarea si am uitat ca asa ceva nu e posibil. E pacat ca tinerii de talia acestui cercetator sa se piarda in mocirla autohtona.Go west!!!

 

Cap 2: Barnabikos vrea o ... carte !

Nu mi-ar fi trecut prin minte vreodata ca povestea Elenei Ceausescu, academician de renume
mondial, autoare a-nu-stiu-cate-carti si etc, mai este de actualitate in Romania membra a EU !

Dar, juice'ul abia acuma incepe sa curga.
Deci statea Domnul Director de Centru-Etc Barnabikos cu o mare problema pe cap.
Vedeti, in al nostru Centru-Etc, din ce am vazut eu, activeaza un domn cercetator sobru
(dar cu serioase probleme de comunicare si de complexare; detaliu psihologic: mai toti cercetatorii autohtoni au un oarecare complex),
o domnishoara care se ocupa cu "hartiile" birocratice, de care-i este groaza Domnului Director de Centru-Etc Barnabikos, de hartii adica,
si un domnishor putin cam supraponderal al carui Master consta in a porni scula achizitionata de Dmnul Director de Centu-Etc Barnabikos (vezi mai sus). Nu exagerez: oamenii au cumparat scula dar nu stiau sa o foloseasca !
Si cred ca am terminat lista sfintilor din cerul Centrului-Etc (la care il adaugam si pe Stelica).
Ba nu, mai apare din cand in cand cate o domnishoara studenta care poarta fursecurile de protocol,
cand Domnul Director de Centru-Etc Barnabikos are invitati de seama de peste hotare.

Cu un personal atat de rarefiat, Domnul Director de Centru-Etc Barnabikos nu poate sa-si
duca la indeplinire visul de a-si termina cartea vietii Dumnealui:
caci Dansul viseaza sa scrie o carte. O carte in care sa descrie realizarile Centrului-Etc.
De fapt sa o editeze.
E o moda in lumea stiintei acuma:
marii bashtani nu mai au timp sa scrie ei carti,
asa ca domniile lor invita alti bashtani mai mici sa scrie cate un capitolash,
iar la sfarsit domnul care i-a chemat se pune pe coperta si sub el apare scris mare: Editor.
Fabulos ! Nu mint !
Problema Domnului Director de Centru-Etc Barnabikos era ca sobrul cercetator de care am pomenit mai sus
il lasase pur si simplu balta cu partea creativa si deci proiectul cartii era cu-totul-si-cu-totul in aer.
(aici e si o chestiune de cat de bashtan esti:
daca esti mare si international, ai pe cine chema, daca esti mic-autohton-si-pitic, il chemi pe sobrul cercetator cu complexele lui cu tot).

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor