Capac peste protestele sindicale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 18:49
3444 citiri
Capac peste protestele sindicale

Elanul sindical incepe sa se potoleasca incetisor, pe masura ce Guvernul incepe sa deschida punga. Nu chiar la nivelul de plecare al pretentiilor, dar mai mult decat ar fi fost posibil in urma cu o luna.

Ceferistii au pornit trenurile dimineata dupa ce ministrul Orban le-a promis bani pentru infrastructura, iar cei din Sanitas au suspendat si ei protestul pentru o crestere salariala de 10 % plus un pachet de sporuri si prime.

Mai raman in discutie functionarii publici si, evident, profesorii. Daca functionarii ar putea fi si ei domoliti cu o majorare modica, cu dascalii ar putea fi totusi mult mai complicat, avand in vedere ca in cazul lor majorarea exista si a fost inghetata.

Totusi, discrepanta intre furia sindicala concertata si dezumflarea de acum este remarcabila si destul de sugestiva.

Partea buna este ca sindicalistii par sa fie mai rationali decat politicienii. Sanitas a plecat cu o revendicare salariala de 50% de pe pozitia de prioritate nationala, la fel ca educatia.

Scaderea pana la la 10% plus sporuri reprezinta o concesie semnificativa, mai ales la vreme de campanie, cand orice putere este cu mult mai vulnerabila.

Angajatii par sa fi inteles ca in conditiile actuale, o crestere aberanta poate avea efectul invers celui scontat. Adica o putere de cumparare, in fapt, mai mica, din cauza inflatiei.

In plus, o minima intelepciune spune ca 10% siguri sunt preferabili fata de 50% nesiguri, ca in cazul dascalilor. Altfel spus, ordonanta de inghetare a salariilor dascalilor, chiar asa la limita respingerii si nedemocratica asa cum e ea, si incapatanarea guvernului, salutara chit ca vine in ceasul al 13-lea si are cu totul alte resorturi decat responsabilitatea, pare sa fi avut totusi un efect psihologic puternic.

Nu e de neglijat si un alt aspect. Miscarea sindicala, mai ales in Romania, este bine controlata politic. Sa nu uitam cati lideri sindicali au facut pasul spre politica devenind parlamentari.

De ce tocmai acum?

E de exemplu destul de ciudat faptul ca sidicatele din CFR si-au dat seama exact, dar exact acum, ca nu exista buget, ca siguranta traficului este deficitara, ca au conditii de munca proaste. Era mai bine in urma cu o luna? Aveau sperante mai mari in urma cu doua luni? Brusc, in plina campanie electorala, au pus la cale un protest spontan anuntat cu o saptamana inainte. Ajungem la limita ridicolului.

Asa ca fie declansarea, fie potolirea protestelor sindicale, daca nu amandoua poarta o incarcatura politica evidente, initial antiguvernamentala, ulterior proguvernamentala pentru ca, nu-i asa, membrii cabinetului au reusit sa deblocheze situatii aparent fara iesire.

Totul se discuta la nivelul liderilor sindicali de top si sa nu ne imaginam cumva ca parerea sindicaistului de rand conteaza prea mult nici la inceperea, nici la stingerea conflictului.

Stiind legaturile traditionale dintre multi asemenea lideri si PSD, scenariul nici macar nu este greu de intuit si conturat. In privinta profesorilor, va fi mai greu si pentru ca aici legatura la nivel de lideri este ceva mai portocalie, macar prin candidatura lui Catalin Croitoru.

Daca liberalii par acum sa scape mai ieftin decat ar fi fost de asteptat, pentru viitoarea putere ar putea fi cu mult mai complicat. Tot ce ramane acum sub capac ar putea exploda atunci, cu sau fara instigare politica.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#sindicate, #greva, #Campania electorala, #amanari, #profesori , #campanie