Campanie Ziare.com Cum a fost alungat din tara un olimpic roman

Luni, 22 Februarie 2010, ora 07:30
14371 citiri
Campanie Ziare.com Cum a fost alungat din tara un olimpic roman

"De ce ai plecat din Romania ? Pentru ca am putut". Un raspuns amar, dat de un olimpic roman multiplu medaliat la olimpiadele internationale de biologie, care a inteles la timp ca visul lui nu se poate indeplini aici.

Intr-o tara in care sistemul de educatie se afla intr-o chinuitoare si permanenta metamorfoza, dar care inca mai ingaduie ca elevii sa dea bani pentru a cumpara oralul la Bacalaureat, intr-o tara in care elevii exceptionali se plang de conditiile proaste de la unele olimpiade nationale, despre cei precum Andrei Anghel nu vorbim decat extrem de rar si probabil prea tarziu.

Stim exact cate "vuittoane" poseda demoazela X, iar ultimele aventuri galante ale "baietilor de baieti" de pe Dorobanti sunt indelung comentate de presa. Ce se intampla insa cu tinerii romani de valoare in acest timp? Nu prea stim.

Nu avem nevoie de ei. Nu ne trezesc interesul, iar cand ii vedem la televizor schimbam programul, din invidie sau pentru ca suntem incapabili sa "digeram" performanta intelectuala.

Ramanem surprinsi de rezultatele muncii lor si uneori ne mandrim cu ele nemeritat. Dar nu ii sustinem. Deloc, in niciun fel. Iar, din cand in cand, ii mai si umilim. De ce? Pentru ca putem.

In continuarea campaniei Ziare.com pentru sustinerea cercetarii romanesti, ( Campanie Ziare.com: Romani despre care merita sa vorbim si Campanie Ziare.com: Reteta unui cercetator de succes), va prezentam astazi povestea plina de talc a unui alt tanar roman.

Ambitios, harnic, inteligent. Una dintre micile "comori" de care, in mod normal, autoritatile si noi, toti ceilalti, ar trebui sa avem grija nu sa ne batem joc.

Un tanar roman care, cu siguranta, intr-o buna zi va castiga Nobelul, pe care si-l doreste atat de tare si pentru care munceste din greu. Doar ca, la fel ca si in alte cateva randuri, nu il va castiga in numele Romaniei.

De ce? "Din cauza unor secretare al caror program se termina la ora 14 fix", am putea spune daca am fi rautaciosi. Doar ca noi nu suntem. Suntem doar tristi pentru ca cele de mai jos se pot intampla si pentru ca tinerii romani capabili de uriase performante sunt azvarliti de indiferenta noastra, rand pe rand, afara din tara.

Haideti sa vedem cum s-a facut statul roman ca uita sa ii dea "Bursa meritul olimpic", in valoare de circa 1.000 de euro, unui multiplu olimpic international roman, acum student la Harvard.

Profilul unui luptator

Andrei Anghel (foto) a fost foarte pasionat de biologie inca din generala, dar rezultatele importante la olimpiade au inceput sa apara in liceu, cand, in clasa a IX-a a obtinut mentiune, clasandu-se pe locul 12 la faza judeteana.

"Adevarul e ca nici nu intelegeam eu atunci cum sta treaba, nu am invatat nici pe departe cat ar fi trebuit. Dar asta m-a ambitionat oarecum pentru anul urmator. In clasa a X-a m-am apucat de invatat de cum a inceput anul scolar. Mi-am luat si toate manualele alternative (o practica absolut necesara pentru olimpiada de biologie, care arata cat de axata pe toceala este) si la faza judeteana am iesit primul cu 96/100", povesteste Andrei.

A urmat tot un loc 12, dar la faza nationala de data aceasta. A intrat in lotul largit dar cu toate ca s-a pregatit nu a intrat in primele 4 locuri, ai caror ocupanti se califica la faza internationala.

In clasa a XI-a a sarit direct pe locul 5 la nationala. "Dar nu-mi pasa prea mult, eu vroiam sa ma calific la internationala", povesteste el. Din pacate, chiar inainte de testul final pentru a intra in lotul national a aflat ca trebuie sa se opereze urgent de apendicita.

"Mi-am dat seama ca urma sa pierd examenul. Mi-au dat un pic lacrimile. Eu nu plang in general, dar nu puteam sa cred ca toata munca mea urma sa fie fara finalitate", marturiseste.

Se pare insa ca norocul i-a suras, totusi. Profesorii au fost de acord sa il lase sa dea examenul acolo, in spital. "L-am dat. Am iesit pe locul 4. Am mers in Argentina, am luat medalie de argint".

S-a ambitionat si mai mult, si-a dorit aurul la internationala. Dar nu a fost sa fie. In clasa a XII-a a fost al doilea la nationala, s-a calificat primul in lot, dar a obtinut doar argintul in Canada, la internationale.

"Asta e. Life goes on", conchide Andrei.

Un simplu "click"

Trista intamplare incepe insa abia dupa terminarea liceului. Andrei a aplicat la o facultate in SUA, dar s-a gandit sa incerce sa faca mai intai un an la Universitatea Bucuresti.

"Aveam dreptul sa intru 'in fata randului' pentru ca fusesem olimpic", povesteste el, precizand ca a depus la secretariat o diploma care atesta ca a fost olimpic.

"N-am vrut sa le dau una din diplomele de la internationala (increderea mea in secretare a fost de la inceput nula si nu m-am inselat), asa ca le-am dat-o pe cea de la nationala din clasa a XII-a care era de ajuns pentru inscriere", continua Andrei.

Mare greseala.

A venit luna februarie cand toti olimpicii, elevi si studenti, care au obtinut rezultate remarcabile incep sa isi primeasca recompensele acordate de minister prin "Bursa Meritul Olimpic", in valoare de circa 3 milioane pe luna.

"Surpriza, eu nu eram pe lista, desi apaream in ordinul de ministru care hotara cine are dreptul la banii aia", spune el si culmea este ca are dreptate, informatia fiind usor de verificat, cu un simplu click pe site-ul Ministerului Educatiei.

De ce nu a primit Andrei banii cuveniti? Pentru ca daduse la secretariatul facultatii diploma de la Olimpiada nationala, nu pe cea de la internationala.

Pare absurd, dar nimeni nu s-a obosit sa dea acel click de care vorbeam mai devreme.

Si mai rau, in momentul in care Andrei s-a prezentat cu diploma care trebuia, a fost prea tarziu.

"Am depus diploma aia, m-am plimbat intre secretariatul facultatii de biologie, secretariatul general al universitatii Bucuresti si serviciul social al Universitatii Bucuresti atat de mult, cred ca se pune de un maraton ca distanta. In plus, am primit si acel tratament clasic al secretarelor din facultatile romanesti, care au mult mai multa putere decat ar trebui si se comporta ca atare - de genul "E 2:02, avem program cu publicul numai de la 12 la 2", desi eu ma dusesem acolo doar sa pun o intrebare", povesteste el, recunoscand ca intelege multe lucruri complicate pe lumea asta, dar nu si cu se ocupa exact secretarele unei facultati.

"In fine, banii nu au venit niciodata, fiecare dand vina pe celalalt - ba pe facultate, ba pe universitate, ba pe minister. Intre timp, eu plecasem deja la Harvard si a umblat si sora mea un pic in numele meu pe acolo. Dupa un timp a renuntat si ea", spune el, acum student in anul doi la celebra universitate americana.

1.000 de euro? Inmultiti-i de 100.000 de ori si investiti-i in cercetare!

Cu siguranta unii vor spune: "1.000 de euro?(cam atat este suma totala acordata prin bursa respectiva pe un an scolar). Mare chestie, ii fac intr-o saptamana si ii cheltuiesc si mai repede de-atat!".

Posibil, dar aici problema pusa in discutie este nu atat suma, cat principiul. Dezinteresul, indiferenta, desconsiderarea aratata de autoritati. Si nedreptatea suferita de un copil, si nu unul oricare, ci unul care isi doreste foarte mult sa castige premiul Nobel.

Ce crede Andrei despre aceasta bursa care ar fi trebuit sa ii aduca totusi satisfactii si nu amaraciune?

"Bursa Meritul Olimpic e ceva specific romanesc. Este gandita ca un mod de a ii atrage pe fostii olimpici internationali sa se inscrie la facultate in Romania - nu o primesc cei care pleaca in afara. Este, daca vreti un soi de spaga: cineva si-a imaginat ca atunci cand eu voi alege dintre Romania si SUA sau UK sau whatever, 1.000 de euro imi vor influenta decizia.

Desigur, daca m-ar fi intrebat cineva pe mine de ce as fi avut nevoie pentru a ramane la facultate in tara, n-as fi raspuns 'de 1.000 de euro'. As fi spus ceva de genul: 'sa ia cineva 1.000 de euro, sa-i inmulteasca cu vreo 100.000 si sa construiasca un institut de cercetare competitiv la nivel mondial unde sa mi se garanteze ca o sa pot lucra intr-un proiect independent de cercetare sub indrumarea unui profesor bun'", spune Andrei.

Si stiti ce il roade cel mai tare? Ca nu i-a pus nimeni aceasta intrebare, niciun reprezentant al facultatii, al universitatii nu a avut "nevoie" de el. "M-a intrebat sora mea, vreo 2 reporteri, domnul meu diriginte si cei mai buni prieteni de-ai mei de acasa".

Nu simtiti cum vi se pune un nod in gat? Si, stati, ca nu s-a terminat....

De ce ai plecat? Pentru ca am putut!

L-am intrebat pe Andrei ce parere si-a format despre invatamantul universitar romanesc in anul petrecut la universitate. Iata ce ne-a raspuns:

"Nimanui nu ii pasa de studenti. Nu au niciun pic de respect fata de cei care sunt pana la urma motorul unei facultati.

Daca mai adaugi si profesorii care predau niste ineptii (80% din materiile pe care le-am facut eu in anul intai la Universitatea Bucuresti sunt materii care nu ar trebui predate niciodata unui biochimist), numarul alarmant de greseli factuale pe care le fac profesorii de acolo (i-am adunat unei doamne profesoare vreo 3 pagini de greseli, unele la nivel de liceu, si nici macar n-am fost la toate cursurile), si oportunitatile de cercetare aproape inexistente pentru studenti (si acelea putine care sunt, sunt pe niste proiecte fara mare importanta), atunci o intrebare de genul "De ce ai plecat?" devine de-a dreptul imbecila. "Pentru ca am putut" e raspunsul normal.

Din motivul asta mi-am dedicat putinul timp pe care il mai petrec in tara pentru a populariza ideea de a face facultatea in strainatate cat mai mult printre elevii de liceu de la noi. Copiii buni de la noi merita mai mult, merita o sansa".

No comment...

Fost elev, actual student la Harvard

Cum e "dincolo"?

Andrei Anghel este acum student in anul doi la Harvard. L-am intrebat ce parere si-a format si despre invatamantul universitar american si iata ce ne-a raspuns:

"Imi place la nebunie. In primul rand suntem incurajati sa gandim, ceea ce in Romania pur si simplu nu se intampla in facultate.

In al doilea rand, ni se permite (si chiar suntem obligati) sa luam cursuri si din afara specialitatii. Eu ma specializez in Biologie Moleculara si semestrul acesta iau un curs despre istoria mancarii in America in contextul global si caderea comunismului in Uniunea Sovietica.

E super! Iti deschide ochii in asa fel cum rar isi poate imagina cineva.

Despre nivelul mai ridicat al profesorilor nu cred ca mai e cazul sa aduc vorba.

In plus, pentru mine e foarte important ca studentii sunt incurajati (spre deosebire de Romania unde se intampla exact opusul) sa se implice in cercetare academica (si asta nu se reduce la stiintele exacte, poti sa faci cercetare in orice, de la matematica la filosofie sau literatura).

Totul pentru a putea sa iti dezvolti capacitatea de a rationa si de a lucra cu informatia, pentru ca, in 20 de ani, cand ai uitat toate datele factuale pe care le-ai invatat in facultate, sa ramai cu lucrurile cu adevarat importante.

Asta e ce lipseste sistemului universitar romanesc si totodata motivul pentru care, din perspectiva mea, nu exista formare academica adevarata in "universitatile" noastre".

"La Harvard pana acum am dus-o destul de bine. Recent am luat o distinctie academica numita "John Harvard Scholarship" care se acorda primilor 5% din studenti, in ordinea notelor", povesteste Andrei, schimband tonul.

In plus, pentru meritele sale la invatatura a primit si "Detur Book Prize", o carte cu sigla universitatii pe ea si cu o dedicatie in latina din partea doamnei decan.

"Nu o pot descifra, dar un prieten care stie latina spune ca e de bine. Asta nu prea stiu de ce am luat-o, cred ca tot pentru note, dar nu sunt sigur", glumeste Andrei bucuros, si aproape ca il putem auzi razand satisfacut.

In plus, a luat recent o mentiune speciala la Gala organizata de Liga Studentilor Romani in Strainatate , pentru care, student de facultate fiind, a concurat cu studenti la master si doctorat.

Toti spera sa castige la 6/49. Speranta mea este sa iau premiul Nobel!

Ce crede Andrei Anghel ca ar trebui schimbat in societatea romaneasca? Multe. Iata ce crede el despre Romania:

"Mult mai multe decat ne place sa admitem. Si cred ca asta e cel mai important: avem o mentalitate mult prea conformista. Era o melodie foarte amuzanta, 'Las-o ma, ca merge-asa'. Cred ca mentalitatea e ce ne-a ramas de pe vremea comunista, mentalitatea si clasa politica.

Prea multa lume in tara noastra considera ca romanii sunt clasificati in doua grupuri: smecheri si fraieri

Dupa principiul 'capul plecat sabia nu-l taie', nimeni nu mai spera la lucruri mari.

Toti spera sa castige la 6/49 dar speranta mea, sa iau premiul Nobel, li se pare tuturor desarta.

Insa si premiul Nobel si marele pot de la 6/49 trebuie sa le ia cineva.

In Romania s-a uitat ca si un singur om poate sa faca diferenta.

Istoria noastra asa cum o invatam noi e plina de propaganda despre Decebal, Stefan cel Mare si Mihai Viteazul, dar prea putini oameni au auzit de George Palade, Ioan Moraru sau Elie Wiesel.

De fiecare data cand aduc vorba de lucuri de genul asta ma lovesc de aceeasi replica imbecila : 'Eh, cu totii suntem idealisti cand suntem tineri. Cu timpul o sa cresti si o sa devii mai intelept'.

Va sa zica sa fii intelept inseamna sa te complaci intr-o realitate cu care nu esti de acord? Nu multumesc, prefer naivitatea mea. Pana acum m-am descurcat destul de bine".

Ziare.com te invita la dezbatere: Crezi ca s-ar putea face ceva pentru ca tineri ca Andrei sa isi doreasca sa se intoarca in tara? Cine crezi ca ar putea sa schimbe ceva in sistemul de educatie romanesc? Ce s-ar putea face pentru ca mentalitatile paguboase ale poporului roman sa se schimbe? Pana la urma, si Andrei e roman, nascut in Romania, si gandeste altfel. Cum ar trebui sa plateasca responsabilii de la ministerul Educatiei vinovati de nedreptatea facuta lui Andrei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Andrei Anghel olimpic biologie, #tineri romani, #olimpici romani, #cercetare Romania , #campanie
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Lasa ca i se ofera lui Ciolos si parvenitilor conditii de imbogatire necuvenita...Ca doar securistii si-au trimis progeniturile la studii in strainatate...Olimpicii romani la gunoi, ca nu servesc pe tata Ilici-KGB (vezi Ponta) sau Patriciu (vezi Ciolos)