Ziare.com

Campanie Ziare.com: Pot fi cheltuiti eficient banii alocati cercetarii? (V)

Joi, 11 Februarie 2010, ora 15:00

   

Campanie Ziare.com: Pot fi cheltuiti eficient banii alocati cercetarii? (V)
Natura imprevizibila a cercetarii presupune un management flexibil al fondurilor alocate. Solutiile nu sunt extrem de complicate, trebuie doar vointa. Nu e destul sa arunci cu bani intr-un sistem pentru a-l face functional, ci trebuie mai intai sa-i intelegi corect nevoile.

Ziare.com continua campania de promovare a cercetarii romanesti cu un nou subiect: achizitiile publice pentru derularea proiectelor, o munca de Sisif insotita de riscul ca banii publici sa fie cheltuiti ineficient.

Campanie Ziare.com: Romani despre care merita sa vorbim (I)

Campanie Ziare.com: Strainii, solutia pentru cercetarea din Romania? (II)

Achizitiile publice si cercetarea

Spuneam intr-un articol anterior ca cercetarea fundamentala e finantata prin proiecte de cercetare, numite si granturi. Avantajul acestui mod de finantare este ca poate exista un control relativ bun al eficientei investitiei publice: proiectele sunt evaluate, fiind finantate doar cele mai bune.

In derularea multi-anuala a proiectelor apar insa mai multe diferente majore intre un sistem normal si cel din Romania.

In primul rand, etapele sunt finantate in avans in aproape toate tarile care au un sistem bine pus la punct: SUA, Japonia, Germania, Franta, sau chiar Ungaria, spre deosebire de Romania unde etapele sunt decontate, adica mai intai ti se cere sa cercetezi din banii tai, ulterior decontandu-se etapa.

Campanie Ziare.com: Cum sa luam banii din Parlament si sa-i dam la cercetare? (III)

O a doua problema semnalata tine de birocratia aferenta desfasurarii proiectului. In Romania, evaluarile pre-grant s-au facut pana acum doar cu evaluatori romani, de obicei slabi si in conflict de interese, existand grupuri mafiote care se evaluau reciproc si drenau astfel bani publici.

Campanie Ziare.com: Unde se duc banii alocati cercetarii din Romania? (IV)

A treia problema se refera la modul in care se desfasoara achizitiile pentru echipamente si consumabile necesare in cercetare. In Germania, daca doreai sa cumperi un echipament pentru proiect cereai trei oferte de la trei firme diferite dupa care alegeai fie pretul cel mai mic, fie echipamentul cel mai potrivit, dupa caz. Procedura dura cateva zile. Cat priveste consumabilele, le primeai in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi.

La fel se intampla si in SUA la Stanford. Un coleg de-al meu plecat acolo imi povestea cat de repede merge totul. Cand are nevoie de pipete, lamele, reactivi, le primeste aproape instant. Totul merge repede si cu birocratie minima.

In Romania, pe principiul "toti incearca sa fure", cand se cumpara un echipament trebuie respectata Legea Achizitiilor Publice (OUG 34/2006). In aceasta lege, orice achizitie presupune intocmirea unui dosar stufos, denumit "Caiet de sarcini". Pentru a nu discrimina o firma oarecare, nu ai voie sa specifici un produs, o marca anume, ci doar caracteristicile generale.

Achizitia trebuie sa fie insotita inca de un teanc de dosare: Plan Anual al Achizitiilor Publice (de parca ai sti dinainte tot ce ai nevoie sa cumperi), Referat de Necesitate, Memoriu Justificativ pentru fiecare achizitie, s.a.m.d.

In functie de tipul de produs, se poate aplica o procedura "simplificata" sau una mai complicata, numita "licitatie". In ambele proceduri, trebuie respectat un calendar fix, care dureaza pana la cateva saptamani, in care sa trimiti caietul de sarcini firmelor, firmele la randul lor sa trimita oferte, o comisie sa stabileasca oferta castigatoare, dupa care se publica anuntul de achizitie in sistemul eletcronic SEAP. Urmeaza o perioada de asteptare a contestatiilor, dupa care, daca nimeni nu contesta, poti considera ca ai realizat efectiv achizitia. Procedura dureaza in general minim 1-2 luni.

In mod normal produsele pot fi achizitionate direct doar daca valoarea tuturor achizitiilor pe categoria respectiva de produse la institutia unde lucrezi nu depaseste 15000 euro. In realitate, la institutiile mari cum sunt universitatile, acest prag se depaseste pentru aproape orice produs.

De aceea, departamentele de achizitii organizeaza de obicei achizitiile doar odata la cateva luni, pentru a sincroniza toate cererile din partea cercetatorilor din institutie si a le trata simultan pe toate (birocratia aferenta fiind uriasa).

Acest lucru se traduce in intarzieri de ordinul lunilor sau chiar anilor. Cunosc multe cazuri concrete de cercetatori din universitati romanesti care si-au primit de exemplu un calculator necesar proiectului dupa un an de la comanda efectiva catre departamentul de achizitii.

In aceste conditii, cum poti concura cu cei din occident cand succesul unui experiment poate depinde de un reactiv anume, pe care il primesti cu intarzieri de luni de zile?

In mod frecvent, competitia pe un anumit domeniu e atat de acerba la nivel mondial, incat fiecare saptamana sau luna conteaza. Publica ei inaintea ta, sau tu inaintea lor?Bani cheltuiti ineficient

In fine, semnalez o a patra problema majora la nivelul desfasurarii granturilor. In SUA, Germania sau Franta de exemplu, la multe programe de finantare a cercetarii bugetul proiectului nu este batut in cuie. Daca nu reusesti sa cheltuiesti intreg bugetul pe un an, restul se reporteaza pentru anul urmator. Aceasta permite utilizarea eficienta a fondurilor, asa incat natura imprevizibila a cercetarii sa nu afecteze in mod negativ modul in care sunt cheltuiti banii.

Flexibilitatea permite ca in cazul in care o anumita achizitie nu mai e necesara, banii ramasi sa poata fi utilizati ulterior, daca e cazul. Doar banii ramasi necheltuiti pana la sfarsitul proiectului se pierd (adica trebuie returnati). Mai departe, in bugetul unui proiect de cercetare sunt incluse si fonduri pentru costuri de publicare sau deplasari la conferinte.

Dar de unde sa stii, inainte sa inceapa proiectul, daca vei reusi sa publici un articol intr-un an anume sau va trebui sa il revizuiesti si sa il trimiti anul urmator? Sau, de unde sa stii dinainte exact ce rezultate vei avea ca sa stii din start la ce conferinte vei participa? Asadar, natura imprevizibila a cercetarii solicita un management flexibil al fondurilor.

In Romania, bugetul unui proiect de cercetare este tratat in acelasi mod cu bugetul unei institutii care se ocupa de constructii, de exemplu.

In cel de-al doilea caz se poate realiza o planificare financiara in avans, pana la cel mai mic detaliu, insa in cercetare nu. Astfel, banii necheltuiti intr-un an se pierd ceea ce determina directorii de proiect sa incerce sa cheltuiasca bugetul pe anul respectiv cu orice pret, datorita acestor constrangeri.

Rezulta inerent o ineficienta a cheltuirii banului public si o derulare mai greoaie a proiectului, care trebuie sa se asigure cumva ca se vor acoperi cheltuielile imprevizibile pe fiecare an, deoarece nu se pot reporta sume din anii anteriori.

Solutii concrete pentru reformarea evaluarii si derularii granturilor

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani, utilizand experienta a numerosi cercetatori din diaspora care activeaza la institutii de prestigiu international in SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, s.a.m.d, a elaborat un cod de bune practici in evaluare si propune reformarea derularii proiectelor de cercetare ("Evaluare performanta").

Acest document a fost trimis autoritatilor competente care pana acum l-au ignorat.

Printre solutii se propun: selectarea evaluatorilor dupa criterii scientometrice clare, evaluare "la sange" inainte de acordarea proiectelor si relaxarea evaluarii in timpul desfasurarii lor, finantarea etapelor proiectelor in avans, introducerea proiectelor in doua etape stiintifice (dupa modelul European Research Council) pentru a reduce birocratia aferenta, si reportarea sumelor necheltuite de pe un an pe altul.

In concluzie, derularea proiectelor de cercetare fundamentala trebuie sa tina cont de specificul acesteia.

Trebuie finantati oameni competenti cu proiecte bune si redusa la minim birocratia pe parcursul desfasurarii granturilor, simplificandu-se masiv inclusiv procedurile de achizitie. Finantarea trebuie facuta in avans si flexibilizata pentru a tine cont de natura imprevizibila a cercetarii. Solutiile nu sunt extrem de complicate, trebuie doar vointa. Nu e destul sa arunci cu bani intr-un sistem pentru a-l face functional. E in primul rand vital sa-i intelegi corect nevoile.


Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice
Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania


Cititi maine pe Ziare.com: "Nu putem schimba un sistem prabusit daca nu acceptam ca acesta este bolnav si daca nu ii punem corect diagnosticul. Putem spune despre cercetarea din Romania ca este sublima, dar ca, in general si cu mici exceptii, lipseste cu desavarsire. Vectorii principali ai cercetarii fundamentale ar trebui sa fie mediul universitar si institutele de cercetare".
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2564 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ma uit la peretele cu grafice si formule. Ceva cu Importanta la nu stiu ce.

Cind vezi semnele de Sigma si integrale triple, treaba e absurda si fara importanta. Eu as citi asa ceva numai daca avionul sau trenul are intirziere si fac sau citesc si semnele de " nu calcati iarba " ( cu nu maoi am rabdare sa astept ).
Daca stiu matematica ? Stiu de va ingrop ( ca toata ziua socotesc boable e la hectar, cita motorina ramine si cita oo vind ). Dar treaba e nesrioasa. Voi credeti ca foprmula E=mc2 e adevarata ? Nu e ! Dar e pe aproape . Nu putea sa scrie Einstein formule cit Splaiul independentzei ? Desigur ca putea ! Si totusi a facut-o simpla. Omul e masura tuturor lucrurilor. tate se masoara cu marimea omului. Si daca o formula sau instructiuni de nu stiu ce depasesc cele 20=40 minute cit un om acorda intelegerii, ai vorbit( scris ) ca Moise-n pustie.
-Da , mai mecanizatorule ! Aici e stiinta, mai pruna de tractorist. Nu ai tu sub basca destul sa intelegi !
- ba uite ca am ! Aceste rezultate ale cercetarii vin pe mina celor ca mine. Care sint speculant de idei. Eu nu intru in detaliu, pt ca eu vreau sa fac ceva de scos reomatismul din ciolane. Vad ce zic cei care cerceteaza in medicina, compar cu ce au zis altii si mai am de invatat , unde si radiatii, siguranta unui aparat, sa caut clienti, sa produc. Nu am timp sa ma uit. Ca cei ce folosesc aceste date sint inventatorii, cei cu aplicatii. Ori cei mai mari inventatori au pregatire medie. Ei cauta SPIRITUL descoperirii si nu profunzimea. Ei sint istetzii care fac legaturi neasteptate de nimeni. Eu ma uit in ce fac cei de la cercetarea fundamentala. Dar ma uit ca o fata care vrea sa se marite ( sa fie sef pe undeva , sa aiba avere, sa fie mama mirelui bolnava sau moarta, etc ). Sa va dau exemplu de speculatie simpla : ascultam la radio cum drogatii se injecteaza in calcii. Am intrebat mai departe si am gasit ca isi pun cocaina in ciorap , la calcii. Repede citesc cum pielea absoarbe ce are imprejur si acum stiu sa distribui prin calcii mai multe medicamente ( si minerrale ). ca daca inghiti, se chimba multe din cauza sucului gastric. Injectat e prea brutal. de aici pot spune la totzi, ca daca vrei sa fii aproape de natura, mergi prin praful abia muiat de ploaie, sau prin iarba uda ( praful abia muiat ) si calciiul suge ca un burete toate cele bune ale pamintului. De necrezut, dar le absorbi ca o planta. Asa se fac speculatiile si cercetarea fundamentala este o sursa. Dar te potzi inspira de la orice. Dar daca vezi formule lungi, cautzi repede o concluzie. daca nu gasesti, bandonezi si te uiti in alta parte pt raspuns. sau faci singur. Ce face omu cu mina lui e sfint !;-)

 

NU SE APROBA !

Ce s-a expus aici e neconvingator. Eu daca as avea un copil sa vina cu asa vrajeli si smecherii, il trag de perciuni .
Nu sint convins ca trebuie romaniei, o tara din Lumea a 3-a , sa afle cum e neutronu, cum e neuronu si cum e shotronul.
La o datorie de 120 miliarde ( daca plateste dobinzile la timp ) , romania e sortita sa ramina citeva generatii tot asa. Chestia ca o sa ajute iuropa , vom mai vedea. Daca va mai fi iuropa. Daca faceti ceva , faceti ceva ce se cere si lastati visurile pt altzii !
Cu foamea in git, cu mina intinsa la tractoristi, e o rusine.
Sa vad ceva ! ca asa se cistiga creit, incredere. Vreti bani ca sa ma onorati cu cercetarea. Mai bine onorati-ma cu lipsa.
Daca e sa zic ceva pe bune, acest cuvint e " POMANAGIU ". Vin smecheri la pomeni. Descurcati-va, luati bani de la banci si faceti poezii pe timpul si barba voastra.
- Da, mai tractoristule ! Dar daca sint oameni de stiinta de sta mitza in coada ?
- Poate da, poate nu ! Si ceasul stricat arata ora exacta de doua ori pe zi.

Imi aduce aminte de un banc vechi cu Bula

Coind vine zgiriat tot si cuu cravar=ta de pionier rupta si venit tirziu
- de ce ai intirziat, mai Bula ?
- Am trecut o batrina strada !
- Frumos ! Dar de ce esti zgiriat si ai cravata rupta ?
- Pai dre-aqu de baba nu cvoia sa treaca.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Cam asa si cu cercetare a fundamentala facuta cu fortza. Asa de tare e impinsa aici ca pare viol.
Afara de ignorantza, mai este ceva . E neincrederea, tovarasu Muresan ( ca sigur esti un stingist dupa obraznicia de a cere bani pe pielea ursului din padure ).
Apuca-te de cercetare aplicata , sa dovedesti cit de cit ceva si apoi ceri bani sau mergi pe barba ta. Zicea o pruna ca de ce sa se autofinanteze si apoi peste 10 ani daca nu ia banii.
Tovarasu secretar, in capitalism mai sint si pierderi ! Dar daca peste 10 ani nici cele finantate cu ban public nu merg, nu e la fel ? Stiu ca zici ca nu, ca sint banii altora.
Eu nu am luat o copeica de la nimeni si acum, dupa ce am studiat detalii din citeva domenii, facut experiente, pot face inventii mai repede decit poate scrie o dactilografa. Si le vind. Toate cu aplicatii undeva. Unele mai banoase, altele mai putzin, si citeva sint pierdere curata.
Daca voi credeti ca lumea moare dupa graficele voaste, va inselati amarnic. Majoritatea care fac ceva, isi finanteaza propria cercetare, pe termen scurt. Si multe trebuiesc facute pt a linisti lunaticii cu siguranta fenomenului.
Eu m-am bagat in microunde de bat la poponeatza armate de cercetatori. Toate experientele mi le-am facut singur, aparatura facuta singur. Nu a m facut grafice si nici nu voi face pt ca nu am rabdaresa sa fac asa ceva. Sa public ? Nici atita ! ca mai am si o companie de tinut.. Am graficele in cap, facut simulari, masurat parametri, tras concluzia si bagat in cap. Temele le aleg eu.
De la mine nu vei lua nimic si te trimit la munca, daca ar fi dupa mine. Se zice ca pe lume la fiecare destept se nac cite 4 prosti. Cauti pe cei 4 prosti si vei trai bine toata viata. E buna s i cercetarea fundamentala , dar e si cea care e suspicioasa. Poate sa fie un prost care tace. Si pare, de la distantza , filosof. Ca multe domenii nu au nevoie de stiinta. Desigur ca potzi pune in ecuatii miscarea aerului la o simfonie a lui Bethoven, dar nu-si are rost munca. Sint atitea care trebuie lasate asa cum sint. Faci grafice cu dragostea.... Potzi face, dar fiica-ta tot fuge cu soferul de pe basculanta balastierei indiferent ce zice logica si stiinta.

 

Solutia e prin Threshold cum spune ingelzu

Am spus-o de multe ori, inclusiv ministrului actual dr. Funeriu. Probabil va face ce zice nenea base - intii rezova problema grea din preuniversitar ca indata eba are bebeu si vrea scoala curata. Cercetarea nu se face cu mosnegi, ei pot ajuta sa mearga mai bine. Cercetarea se face cu tineri, nu cu bastonul, nici cu morcovul cu ciocolata. La cite canale si transfagarasahne a celtuit tara asta, sa dai bani unor oameni ce promit ceva, nu e un mare risk. Propuenam sa dea bani la cei ce demonstreaza ca pot, sa le dea voie sa mearga unde vor in tara nu sa cerceasca acces pe feuda ca argat. Lasa-i sa lucreze apoi tragi linia pe hirtie. Un nou laborator va face cercetare si vor avea discoteca in pauza de masa iar alte 7 vor mima cercetarea la o cafeluta de sedinta contabila. Daca labul nou isi face treaba vor lua banii in viitor si de la alea 7 care vor fi varuite pentru noi spatii comerciale. Prin contrast se face curatenie. Cine pierde cine cistiga? Simplu, dar ne prefacem ca discutam, plingem de durere lipsuri si frustari, dar doare pentru paraziti ce stau si tractoreaza, iar eba nu poate chestii de astea. Dr Muresan fa draga un partid ca numai prin secte moderne de astea te aude cineva ad-astra deranjeaza dar nu se aude nu are putere.

 

aceeasi senzatie...

... oribila am avut-o si eu: "ne prefacem ca discutam".
de multe ori mai am si senzatia ca gandirea lor imediata, de reactie,
este alcatuita din decupaje, din prefabricate,
din parchet din lemn de plastic.
pur si simplu sunt deja *** !

...sunt deja

... decedati (asa e bine, draga cenzor ?)

Acest document a fost trimis autoritatilor competente care pana acum l-au ignorat.

Cred ca nu mai trebuie comentat nimic. Titlul spune tot. Un singur lucru as dori sa mai precizez si anume: in Romaia a ingnora reprezinta o virtute a fiecarui functionar public.

In concluzie draga Raul C. Muresan ai facut un lucru bun numai ca va trebuie sa mai asteptam pana se vor lamuri si cei care decid.

Din acest moment ai doua variante:
ori te intorci de unde ai venit
ori pornesti pe cont propriu si vei culege roade peste 10 ani.

Ce se intampla in cercetare este trist. Impostorii si cei cu tupeu au acces la finantare, iar cei care doresc sa faca ceva nu au.

 

hm...

daca "te intorci de unde ai venit" pot sa pricep,
partea cu "pornesti pe cont propriu si vei culege roade peste 10 ani" nu e deloc clara ...
e.g., daca salariul meu depinde in totalitate de un astfel de grant pe cercetare (care poate sa vina sau nu) ce fac ?
cum adica pe cont propriu ?

Simplu si nu prea simplu

Incepi cu lucruri mici, dar care iti aduc bani si incetul cu incetul ajungi sa-ti finantezi singur ideile.

Evident ca nu ai sa poti sa-ti finantezi din primul an activitatea de cercetare de inalt nivel.

hm, again...

o umila parere: nu cred ca "vanea" a cuprins tot intelesul problemei.
"astept un an": adica sa zicem ca eu sunt angajat pe un contract de cercetare, la o anume universitate;
ca se termina contractul si nu-mi intra alt contract
la finantare; sa zicem ca sunt baiat dedicat si stau
unu-doi ani pe bara, daca nu ma da nevasta afara din casa intre timp; sa zicem ca intre timp mai scriu si vreo doua paper'uri: eu nefiind incadrat nicaieri,
semnez cu adresa de yahoo ?
azi ? cand pana si stiinta a ajuns corporatista ?
fabulos, vanea !
mai zi niste chestii d-astea ca-mi fac bine la sufletzel !

@ vanea

Frumos.. Cercetarea Romaneasca practicata ca hobby de catre cei pasionati si rabdatori... pana cand se vor plictisi, vor dispera si se vor satura si ei sa mai cerceteze...
Nu este o solutie viabila... Mai degraba ar fi interesanta constituirea unui fond national de cercetare, sa fie constituita o baza de date publica de proiecte propuse, cercetatori organizati pe diverse domenii de expertiza... Rolul finantarii fundamentale trebuie sa fie asumat atat de stat cat si de institutii private care sa finanteze domeniile de interes... Evaluarea proiectelor trebuie sa cuprinda si o informatii si opinii privind sansele ca un proiect sa fien rentabil si orizontul de timp in care privind perioada in care se spera sa se ajunga la un rezultat care sa fie aplicat in economia reala...
Fondul ar putea sa detina o parte din drepturile si beneficiile care s-ar obtine ca urmare a rezultatului implementatrii in economiev a rezultatelor cercetarii...
Sper ca ceea ce am scris nu va fi privit decat ca o idee care poate ar fi viabila, nu stiu, icerc doar sa vad daca putem sa transformam cercetarea in ceva provitabil...
Ulterior, poate ca am putea incerca sa listam la Bursa de Valori unul sau mai multe Fonduri de Cercetare care detin drepturi asupra unor beneficii viitoare rezultate ca urmare a aplicarii rezultatelor cercetarii in economie...
Stima

Daca nu faci asa

atunci intri in sistemul actual, evident facand compromisuri, iar in momentul in care obtii o finantare de la stat nu mai esti bun de nimic. Mai scoti de la naftalina niste lucrari le schimbi titlul si eventual faci alte figuri si obtii o lucrare noua, dar totusi veche.

Pentru a avea rezultate in cercetare dupa o perioada de 5-10 ani trebuie sa ai pentru inceput o alta slujba.


Daca doresti sa plonjezi direct intr-o activitate de cercetare la virf nu vei reusi si daca ma uit in jur nu cred ca in Romania exista multe colective de cercetare care ar putea face ceva in sensul acesta.

In universitati cercetarea care sa produca valoare este la pamant.

Evident ca cercetarea fundamentala si cea aplicativa trebuie sustinuta financiar din exterior ceea ce la noi acum nu se intampla.

In concluzie cred ca sunt foarte putine activitati de cercetare care se pot dezvolta incetul cu incetul. Personal am reusit, dar cu eforturi mari si sacrificii enorme. In aceasta perioada de criza activitatea de cercetare pe care am facuta cu multi ani in urma produce valoare sociala si cred ca asta este cel mai important lucru.

Concluzie de pruna !

Cine spune ca trebuie sa stai ca cercetash / Te duci si faci altceva. ca nu moare lumea de lipsa de formule scrise pt a le citi un mos inaintede moarte.
Imbini cercetarea fundamentala cu cea aplicata. Una se intretine pe cealata si nu ami depinzi de nimeni.
Cei care se dau desteptii pamintului nu se pot descurca fara banii tractoristilor. Dar tractoristii cum se descurca fara banii savantilor ? Ca a deschide, mentine si creste o afacere nu e la indemina oricui. Mai ales acum.
Voi sinteti buni numai cu trai din pomene.
asa -i mai Ismail ? Luati drea-q cursuri de supravietuire , daca nu puteti decit cu pomene. Ca sint pomene !
Iar ungurul asta din poza ( ieri avea gulerul ridicat de ziceai ca e Elvis ) sa se duca sa cerceteze in alta parte. Lumea sa ia riscuri cu cercetasi incapabili, dar ei nu fac nimic pe barba lor.
M-am saturat de pomanagii ca de mere paduretze. Va intretin daca stiti sa cintati la un instrument. Sa se vada ceva, cit de cit ! Invatati cintecul : savetuca iesi la poarta ". Iesi la poarta sa vezi cum trece nenea cercetatoru.
Ce v-as da eu citeva peste cocoasa, de nu va mai trebuie miloaga ! Imprumutati drea-qu bani de la banca si faceti institutul vostru si vedeti cum se coc punele sau ce vreti voi ! Ca de asta sint banci ! In US cercetarea se face in armata, ca si asa nu fac nimic toata ziua. Se pregatesc de defilare si repetitzii la famfara. In rest cerceteaza daca vor vechime la pensie.
Uitativa la topoganul de particole din Elvetia daca vreti sa vedeti tzeapa data de prunele de cercetasi. Au facut un a ccelerator mare sa ajunga mai departe. Dar ce gasesc se pioate spinteca mai departe. Totul este o organizare a NIMICULUI. Potzi diviza pina iti vine acru , ca tot mai este ceva mai incolo si trebuie un accelerator si mai mare. si iar mai mare. Ce prune !

draghe vanea,

din postarile dumitale (incolacite in jurul lui zero, vid),
e greu de dedus ca ... "ai reusit".
tupeul acestei afirmatii aproape Carteziene (personal, am reusit !) ma face sa cred ca inca te indoiesti de asta si inca mai cauti acea reusita.
si mai am o banuiala, he-he-he,
oare nu cumva in acea "reusita" e amestecat
si vreun mini-centru-de excelenta ?
he-he-he...

Am vorbit mult de cercetarea din Romania

si cred ca deranjul vine din cu totul alta pate.

In ceea ce priveste: "mini-centru-de excelenta" am sa ti-l las tie si cu siguranta vei gasi si bani de finantare de la stat.

Legat de "personal am reusit" este un lucru pe care cu greu ai sa-l intelegi. Ar fi prea complicat sa-ti explic care este parcursul unei asemenea abordari.

In rest iti spun succes si poate vei deveni(daca nu esti) seful vreunei agentii care se ocupa de "cercetarea" .....

draghe vanea,

daca tot ne batem in puncte-puncte...
vad ca de tupeu si auto-multumire nu duci lipsa.
nu-mi ura succes prea devreme: mai am inca destule picanterii prin buzunare care spuse unde trebuie ar da de-a berbeleaku pana si un "ajuns" ca tine...
dupa cum bine zice proverbialul popor roman,
cine rade la urma, rade mai bine.

puncte-puncte...

ai folosit si tu, si nu inteleg de ce te deranjeaza.

Ma surprinde afirmatia

"vad ca de tupeu si auto-multumire nu duci lipsa"

Cred ca este indrazneala de a spune lucrurilor pe nume
si nu tupeu, iar in ceea ce priveste automultumirea, aceasta este partiala. Ar fi fost mult mai bine daca in cercetarea din Romania nu ar fi fost aceasta coruptie dusa la extrem.

Legat de "picanterii" le poti folosi si nu esti prima persoana care uzeaza de tot felul de afirmatii. Am invatat sa fiu mort la toate aceste lucruri.

Si acum te rog sa-mi permiti sa fac si eu o afirmarie privind postarile tale: vad ca ai doar interpretari si nu ai nici o pozitie legata de cercetarea din Romania.

draghe vanea,

cu goange lemnoase ascunse pe ziare.com nu cred ca faceti voi mare revolutie.

ce ma deranjeaza la publicarile lui Raul:
e prea la vedere "moshnegeala" din spatele lui.

va urasc pe voi astia "moshii" din cercetare cum n-am urat pe nimeni la viatza mea;
niste "ajunsi" pe spatele altora (cel putin de asta am avut eu "noroc").

dupa cum stii draga vanea, sunt intors in Romanica noastra draga tot cu un proiect pe cercetare, ca si Raul;
nu stiu in ce echipa lucreaza Raul, insa experienta mea in mediul cel romanesc a fost infioratoare;
rostul declarat pe hartie al acestor granturi de "reintoarcere" este sa reintegreze tinerii cercetatori veniti de aiurea in mediul academic romanesc: VAX !
tot ce vor de la tine este sa le produci paperuri, sa te suga de banii din grant,
ca dupa ce expira contractul sa-ti dea cu piciorul colea !

nu-mi vorbi draghe vanea de cercetare:
aici habar nu aveti macar cum sa puneti problemele cum trebuie, d-apai sa le mai si rezolvati. nu stiti sa scrieti un amarat de grant, cine sa va mai creada ca-l veti si duce la bun sfarsit ?
in loc sa stau sa-mi vad de treaba mea, de proiect,
cel mult sa dau idei celor din "echipa",
a trebuit sa ma ocup de tot felul de gogomanii pt ca nimeni nu era capabil de nimic.

nu-mi vorbi de cercetare, draghe vanea, ca nu te pricepi - nici tu, nici Raul. vorbiti de legi si aiureli cand problemele cercetarii, in Romanica, tin de codul penal, de bunul simtz.
in mare parte se pot rezolva cu simple anchete ale departamentelor/institutiilor de cercetare:
care nu iese la socotela, sa returneze banii.
cea mai simpla/ieftina solutie: sa infiinteze Funeriu o politie a cercetarii:
cu atributii de a retrage licente, sau, daca nu au avocati buni, sa dea macar buline rosii,
ca la cutremur: care are bulina rosie pe spate, -100, -1000 etc, de puncte, din start,
la orice evaluare viitoare a vreunei posibile propuneri de grant din partea creaturii cu bulina,
sau la care participa creatura cu bulina.
nu va trebuie decat putina imaginatie, curaj, si cativa oameni de caracter si doxa de carte.
(desi pare complicat sa le gasesti pe toate in Romanica).

picanteriile...

acum ca mi-ai dat si permisunea ta, draghe vanea,
o sa le folosesc din plin.
poti sa faci pe mortu,
dar cand picanteriile sunt sprijinite si de hartii,
o sa-ti piara chefu.
gata, mi-ajunge vrajeala de aici.
pierdere de vreme.

Inca nu te-ai maturizat draga Imanuel

Si acum am sa postez o afirmatie pe care am facut-o unor persoane care au putere de decizie:

In unele situatii proiectele contin declaratii false, iar uneori evaluatorii sunt depasiti de aceasta situatie. In momentul in care proiectul devine vizibil, aceste nereguli pot fi sesizate si de alte cadre didactice. In cazul sesizarii unor falsuri, finatarea trebuie oprita, iar persoana in cauza sa fie trimisa in judecata.

Toate afirmatiile pe care le faci la adresa mea sunt false si se vede clar ca ai avut experiente foarte neplacute, dar asta a depins si de tine. Din pacate multi tineri sunt pacaliti si sunt pusi sa munceasca pentru altii. Si eu am trecut prin aceste situatii, dar am avut puterea sa gasesc un alt mod de a face cercetare.

Problema spinoasa este ca ai fost angajat doar pe un post de cercetare si nu ai mai avut un alt job, iar in momentul in care ai ajuns in Romania ai fost folosit fara scrupule de acesti "moshii" care sunt fara scrupule. Cel mai grav este ca acest lucru nu l-ai stiut.

Desi am propus contracte de cercetare, nu a fost finantat nici unul. In concluzie nu exista hartii care sa ma compromita. Din fericire am desfasurat in particular activitati de cercetare, iar acum produsele mele se vand foarte bine si au 500% plus valoare.

Inchei aici si iti doresc sa uiti toate aceste experiente si sa-ti gasesti rostul in acest hatis al cercetari


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor