Ziare.com

Campanie Ziare.com: Romani despre care merita sa vorbim

Luni, 01 Februarie 2010, ora 15:47

   

Campanie Ziare.com: Romani despre care merita sa vorbim
Ne mandrim cu ei, ii laudam si ii respectam, dar nu facem nimic pentru a-i pastra acasa. Este vorba despre tinerii cercetatori romani care sunt extrem de valorosi peste hotare, dar care in tara nu sunt pretuiti nici de omul de rand, care nu prea intelege ce fac ei si pe ce isi primesc banii, nici de autoritati, pentru care munca lor ramane un moft.

Este laudabil ca am descoperit, la douazeci de ani de la Revolutie, ca Romania are un urias potential turistic ramas nevalorificat. De cate decenii mai avem insa nevoie pentru a descoperi si valorifica "aurul cenusiu" de care dispunem din belsug?

Pornind de la un apel trimis la redactie, initiem astazi o campanie pentru promovarea cercetarii romanesti. Unii vor zambi ironic spunand "e an de criza, acum v-ati gasit?". Ei, bine da, de ce nu? Pentru ca, din pacate, pentru autoritatile romane nu pare sa vina niciodata momentul propice pentru a trata cu atentie acest subiect.

Prin urmare va invitam sa parcurgeti cu atentie urmatoarele randuri, dar si materialele ce vor urma. Sunt opiniile unui tanar cercetator roman din Cluj-Napoca, Raul Muresan, care, dupa cativa ani petrecuti peste hotare, a decis sa revina in tara pentru a valorifica experienta sa internationala in beneficiul nostru, al romanilor.

In varsta de 31 de ani, Raul este in prezent se ocupa cu cercetarea creierului (Neurostiinte) in Cluj-Napoca, la Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale .

A petrecut 4 ani in Frankfurt am Main, la doua dintre cele mai prestigioase institute din Europa, Institutul Max Planck pentru Cercetarea Creierului si Institutul din Frankfurt pentru Studii Avansate.

In 2007, a revenit in tara cu un proiect de reintegrare a cercetatorilor romani din diaspora. Tot atunci a devenit si membru al Asociatiei Ad Astra a Cercetatorilor Romani.

Raul Muresan pune un diagnostic foarte exact cercetarii romanesti, semnaleaza greselile flagrante care se fac in gestionarea acestui domeniu sensibil si propune solutii concrete pentru problemele pe care autoritatile fie nu le vad, fie nu sunt in stare sa le rezolve.

Episodul 1 - Experienta unui repatriat: Frankfurt am MainIn anul 2007, reveneam in tara dupa o perioada de aproximativ trei ani petrecuti in doua centre majore de cercetare la nivel european: Institutul Max Planck pentru Cercetarea Creierului si Institutul de Studii Avansate din Frankfurt am Main, Germania.

Experienta internationala a fost pentru mine o adevarata binecuvantare, nu doar pe plan stiintific, ci si cultural.

Poate una dintre cele mai frapante diferente fata de sistemul romanesc din care am plecat era prezenta pe scara larga a strainilor: americani, croati, chilieni, chinezi, brazilieni, spanioli, s.a.m.d. Erau si romani, iar spre bucuria mea, am cunoscut oameni extraordinari, romani de treaba si sufletisti cu care am ramas in cele din urma prieten foarte bun.

Pentru noi, cercetarea nu era un job, ci un mod de viata

Atmosfera la institut era absolut electrizanta pentru ca oamenii de acolo faceau cercetare din pasiune si curiozitate. Pentru ei, cercetarea nu era un job, ci un mod de viata.

Erau momente in care entuziasmul plutea in aer, momente de euforie cand reuseai sa descoperi sau sa intelegi un fenomen. Vizitele unor invitati de talie internationala, multi cu premiul Nobel, erau la ordinea zilei.

Era un amestec de ambitie si respect, de efort intens pentru a-ti construi propria cariera si admiratie pentru cei care si-au facut deja un renume in cercetare.

Un respect extraordinar al societatii pentru cercetare si pentru cercetatori

Respectul nu se limita doar la sfera din spatiul stiintific. In viata cotidiana, germanii te respectau foarte mult daca le spuneai cu ce te ocupi, ca esti "forscher", adica cercetator.

Spre surprinderea mea, eram tratat imediat altfel, nu doar de catre oamenii de rand, ci si de catre autoritati. Aveai senzatia ca esti special, iar prestigiul Institutului Max Planck facea ca multe din "usile" administrative sa se deschida mai usor. Exista in mod categoric un respect extraordinar al societatii pentru cercetare si pentru cercetatori.

Activitatea de cercetare era in general structurata in nuclee de mentori si invatacei, in jurul cate unui laborator, fiecare cu dinamica proprie si cu un destin propriu. Fiecare student era desemnat de catre mentorul sau (sef de laborator) sa se ocupe de un proiect, de obicei "personalizat", asa incat era ambitia studentului sa descopere, sa aiba rezultate, sa progreseze.

Exista un transfer continuu de cunostinte din partea mentorului catre student pentru ca succesul mentorului depinde esential si de performanta studentilor sai. Fiind vorba de cercetare fundamentala, performanta se masura in calitatea revistelor unde reuseai sa publici, care este, in general, direct proportionala cu importanta si noutatea descoperirii.

Cu cat incercai sa publici mai "sus", cu atat era mai dificil si mai frustrant. Uneori, cercetatorii lucrau ani in sir pe un singur articol, il trimiteau la reviste foarte pretentioase care il evaluau si il respingeau, dupa care faceau noi experimente, imbunatateau calitatea, rescriau articolul si incercau din nou.

Nu se facea rabat de la calitate, ci se mergea pe principiul ca "esti ceea ce publici". Era unu du-te-vino extrem de frustrant, dar daca aveai nervii tari, recompensa era pe masura: recunoastere internationala si prestigiu.

Funeriu, despre programele de cercetare: O importanta risipa de fonduri

Un cercetator trebuie sa dispuna de doua elemente esentiale: de liniste si de resurse financiare

Experienta din Germania mi-a clarificat cateva aspecte majore referitoare la cercetare. In primul rand, cercetarea de performanta se face cu oameni performanti, indiferent de nationalitate.

Cercetarea fundamentala este un efort transnational, nu poate fi limitata doar la o regiune geografica sau la o natiune anume, desigur cu exceptia unor domenii cu specific national (e.g. Limba si Literatura Romana).

In al doilea rand, pentru a fi creativ si productiv, un cercetator trebuie sa dispuna de doua elemente esentiale: de liniste si de resurse financiare.

Avand in spate institutul Max Planck, cu o administratie bine pusa la punct si resurse financiare impresionante, ma puteam concentra exclusiv pe cercetare si problemele specifice acesteia.

In al treilea rand, cercetarea de nivel international iti cere toate resursele de care dispui. Este o activitate extrem de intensa care nu poate coabita cu alte activitati secundare decat daca acestea din urma au o pondere relativ mica.

Frecvent, colegii de institut lucrau 10-12 ore pe zi, uneori "febra" cercetarii determinandu-i chiar sa se dedice zile in sir unui anumit experiment.

Cercetarea inseamna si flexibilitate si libertate

In al patrulea rand, cercetarea inseamna si flexibilitate si libertate. Programul de lucru nu poate fi fixat si constrans pe norme de 8 ore cu condici de prezenta si alte asemenea reguli aplicate in cazul unui serviciu de rutina.

Creativitatea apare atunci cand exista entuziasm si multa libertate. Controlul calitatii nu se face dupa orele de lucru cuantificate contabil, ci prin rezultate, la fel cum explorarea problemelor stiintifice nu poate fi batuta in cuie. Aceasta din urma este imprevizibila prin natura ei, iar controlul riguros se aplica doar in domeniul metodei stiintifice utilizate.

Sistemul stiintific international are instrumente de autoreglaj si de selectie a calitatii bine puse la punct.

In fine, poate ca lectia cea mai importanta a fost sa inteleg ca cercetarea nu este un job, ci un mod de viata care presupune sa dai ce ai mai bun si sa te definesti prin rezultatele pe care le obtii si prin descoperirile pe care le faci. Este o chestiune de pasiune, orgoliu, ambitie, dar mai ales de multa munca si dedicatie.

Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice
Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania


Cititi maine in episodul doi: "Revenirea in tara". In Romania cercetarea nu se finanteaza cu adevarat, ea se deconteaza. Este sufocata de birocratie si neracordata international, proiectele fiind evaluate, de prea multe ori, de incompetenti.

Ziare.com va invita la dezbatere: Cunoasteti si alte povesti de succes de acest fel? Cine este de vina pentru exodul de creiere din Romania? Le putem cere olimpicilor romani sa urmeze facultatile din tara si sa ramana sa lucreze aici? Daca nu, putem avea pretentia ca dupa specializare sa se intoarca in tara, in conditiile actuale? Are Romania nevoie de ei? Cum credeti ca ar trebui sa fie stimulati de societate?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6740 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romani despre care merita sa vorbim...

Impresionat articol, felicitari, tinere Raul C.Muresan...Astept sa apara miine partea a II-a a articolului, sa vad acum fiind in tara, cu cit esti platit, ce sanse ai aici in tara si ce viitor te asteapta...Stiind cit s-a dat din bugetul pe anul acesta cercetarii, slabe sperante...Despre creierele luminate care au parasit tara, asta nu s-a intimplat de-acum ...Au fost perioada luni in istoria tarii, cind oameni de certa valoare au fost nevoiti, din varii motive, sa paraseasca tara : N/Balcescu, I.L.Caragiale, Brancusi, Ionescu, Coanda, Pallade, Cioran, si citi si citi romani au plecat si i-am pierdut prin lume...

 

 

Uite asa articole mai merita citite !

BRAVO !

 

 

In Romania post-comunista se verifica principiul in baza caruia nu trebuie să astepti nimic mai bun decat ceea ce investesti

La noi, discutiile cu privire la reforma sistemului de cercetare si dezvoltare din Romania s-au restrans la comunitatea stiintifică. Opinia publica din Romania sau din strainatate nu a prea avut habar ce se intampla in acest domeniu mereu vitregit. Raportat la celelalte tari din UE, Romaniei i-au fost alocate mereu procente absolut derizorii din PIB, si chiar si acele sume jenante s-au dus inspre cercetarea aplicativa in domeniul industrial, in detrimentul stiintelor medicale, sociale si umaniste.

Productia stiintifică romanească, atata cata este este, exista in principal in domeniul chimiei, fizicii, ingineriei si matematicii. Publicatiile in matematică sunt semnificativ mai multe comparativ cu alte tari surori de suferinta din vechiul lagar socialist, in timp ce publicatiile in bio-medicină si sănătate sunt semnificativ mai putine. După căderea cortinei rosii, productia publicatiilor romanesti a crescut in biologie, stiintele pămantului si spatiale, fizică, si a scăzut in medicină, stiinte sociale si inginerie.

Desigur ca, privind din avion, acestea pot parea niste mofturi, exista mijloace perfectionate de manipulare si adormire a constiintelor…Cui nu-i convine, nu are decat sa plece in lumea larga, dar sa ne trimita bani ! In jurul BANILOR se invart toate discutiile: nu-i putem da (mai bine ii mutam la loc sigur, dintr-un buzunar mai mare si cam nesigur, al statului, in cateva buzunare particulare sigure), dar asteptam dovezi de patriotism de la aceia pe care ii dispretuim suficient cat sa le aratam usa mare a tarii.
Politica iresponsabila a unor politicieni pe care i-am sperat mereu, pana la incapatanare, macar pe ici-colo responsabili!

Pacat de uriasul potential uman, ca un blestem mereu neglijat si chiar batjocorit in eterna si fascinanta noastra Romanie, in care, daca cercetare nu e, las’ca vor fi telegondole care sa ne mai legene visurile noastre desarte de mai bine!

 

 

Va mai aduceti aminte socantele sloganuri imediat post-decembriste?

“Noi muncim, nu gandim!" si “Moarte intelectualilor!" erau strigate din rarunchi, cu inversunare, cu o ura viscerala, de cerberii apararii democratiei spledissim originale care a permis reasezarea ( a se citi recocotarea) celor vaccinati cu nesimtire pe piedestale spoite promitator pentru naivii care credeau ca zidul gros al Berlinului romanesc a fost, pentru totdeauna, daramat si la noi.

Au urmat ani de inclestari in care s-a luptat inegal, EI alaturi de EI, si impotriva NOASTRA, a acelora dintre care multi au invatat “regulile de aur" ale democratiei in care a te face pres in fata papucilor mai-marilor zilei a devenit o conditie sine qua non pentru a accede in functii, pentru a ciuguli din farimiturile ramase de la masa zeilor. Asa s-a ajuns la incredibila lupta NOI insine impotriva NOASTRA. Entuziasmul initial s-a convertit, in timp, in dezamagire, in revolta, disperare si suprasaturatie. Pana la un soi de abrutizare confuza, isterica, a ceea ce mai ramasese nealterat din ceea ce odinioara inca se puteau numi constiinte.

 

 

totzi la un loc...nu au mintea lui bercea mondialul

nu merita laudatzi nu merita promovatzi deoarece nu se pot adapta standardului romaniei si a adevaratei cereri de pe piataza romaniei.Cat faceti voi in 10 vietzi face gutza cu 3 albume.io/te bercea daca umbla cu cimagul si cu sabia pe strazi...TOTI CEI DESPRE CARE SE MERITA SA SE VORBEASCA SUNT VORBITZI.RESTUL E FUM

 

 

Si de fapt....

De fapt ce cerceteaza ungurul din poza ?
Ca se poate cerceta orice despre orice. Nu pt toate sint bani. Si cind nu sint bani, cercetorila cerceteaza singur. Asa a facut edison, fleming cu penicilina, marconi. Cind nu ai bani, faci inventii, le produci sau le vinzi si din cistig cercetezi pina iti vine acru.
Vad ca face acolada : cercetatorul are nevoie:
-de liniste
- de finantzare
- Carton asfaltat
-foarfece
-creioane
-becuri
Toti ziceti " bravo ! ". Bravo la ce ? Ia spuneti lu nea Tractor care e treaba si ce ati priceput voi ! Eu citesc si zice ca s-a dus in Germania. Germania nu mai are cercetare inca din anii 1980's. Stiu ca se alinta, dar nu mai are.
Asa ca nenea a cercetat si iar a cercetat, a renuntat la baut, la femei. Cercetat ce ?
Ca poate fi presedinte Kennedy, sau presedinte de CAP, la noi in sat. Nu e la fel !
Ziaru zice " laudati-l , ca e de-al nostru ! ". Dar spuneti-mi si mie ce a cercetat.
Mie mi se pare suspicios ca s-a intors. De ce s-a intors ? Nu il lauda nimeni acolo si nu-i dadea de baut cind intra la MAT nenea cercetatoru ? V-ati intors, chiar si in vizita macar, va tradati slabiciunea.
Ca asa si Tiriac. Cind ducea rachetele lui Boris facea 40 mii DM pe an. Miliardar a devenit in Romania. De ce nu a fost miliardar cit a stat in germania ? De ce nu a stat acolo ? Pt ca acolo sint mai putini prosti.

 

 

Eu stiu povestea !

Ca am auzito si despre masnile de teren ARO, care se oreau sa scoata din mlastina pe ceilalti , in timp ce i sscosi , dadeau fuga la linia de sosire.
Povesti cu " furat de la romani " am auzit de mi-a iesit par alb.
Ca au luat altii premiul Nobel cu cercetarea romaneasca furata..... Stii ceva, puiule ? Caute-te taica ! Suferi de nationalism acut cronic.
Sanatatatea intii !

 

 

Romania are nevoie de ei...

dar nu le ofera nimic. Este normal ca un medic sa prefere un salariu de 3000-5000€ in Belgia sau Franta cand in Romania are un salariu de 500€ (poate gresesc, poate are mai mult sau mai putin). In Romania sunt la rang de cinste imbogatitii analfabeti, manelistii si alde "Mondialu". Eu sa fi fost Basescu ii interziceam fratelui meu sa boteze copilul unui asemenea individ, era mai onorabil daca boteza copilul unui tigan sarac de la marginea satului si-ii facea un cadou care sa-i scoata putin din mizerie. In afara hotarelor tarii Romania nu este promovata, nu suntem cunoscuti pentru creierele noastre, suntem cunsocuti prin ambasadorii nostri tiganii, delincventii si prostituatele. In reportaje nu e prezentata arhitectura, realizari, sunt prezentati tigani si tarani pe caruta cu toti de camion, de ai impresia ca Romania a ramas in anii 1950. Pacat de tara noastra frumoasa ca a fost si este pe mana hotilor si incultilor. Dupa 90 s-a promovat subcultura, maneaua, prostul gust. Sa vedem ce minuni face dna. Udrea, ca bani are destui pentru reclama si propaganda.

 

 

eu am auzit de el

A pus coada la pruna !
Asa am si eu un var in Bucuresti.
Cercetarea in America se face in armata. Sa nu spui la nimeni ! Ca se pare ca nu stii asta ! Si nu as vrea sa afle si altii ...

 

 

E bine asa. Am 5 picioare.

Cum nu l-ai vazut pe cel mai mare.
Totusi, ai uitat sa spui ce a cercetat nenea. Tu ce zici ca a cercetat ? Ca sint cercetari intre cercetari. Sin cercetari de dragul cercetarii, sint ca te arde la inima sa afli un raspuns, sint cercetari la tema si sint cercetari sa faci vechime la pensie, cum au nenea aceia de la topoganul cu particole din elvetzia .
Ce a cercetat nenea din Poza ? Ai sters din greseala rindul , sau va e rusine sa spuneti ?

 

 

Tineri " care in tara nu sunt pretuiti"

... in tara li se cere experienta... De unde sa o aiba daca sunt absolveti de facultate?... Mare bataie de joc daca s-a ajuns pana la a-i obliga pe tineri sa plece din tara. Se vede ca Romania are nevoie doar de re tar dati carora PSD-istii sa le dea pomana din patru in patru ani...

 

 

"cercetarea nu este un job, ci un mod de viata"

uite un articol care imi face imima sa bata mai puternic.
am mai afrimat si o voi mai afirma,sunt un mare increzator in talentul romanesc.acesta trebuie tratat cu respectul care ii se cuvine ,altfel acesta se risipeste si in loc ca cercetarea si scoala romaneasca sa fie creditata cu anumite succese,acestea merg deseori in alte tari ,tari in care vedeti si dumneavoastra diferenta de mentalitate si respectul deosebit acordat cercetarii,acestor pionieri ai cunoasterii.In Romania avem nevoie in primul rind de schimbarea mentalitatii,felului cum ne organizam si valorificam,clasificam prioritatile ca natiune.suntem inteligenti si cu putin interes putem contribuii enorm la vasta cunoastere si intelegere a lumii,a universului in care traim. dar cind zic ca trebuie sa ne modificam mentalitatea ,relatia profesor-student trebuie sa fie una lipsita de ego ,cercetarea sa fie exact asa cum o descrie Raul,un mod de viata si o slujba oarecare,unde profesorul este judecat dupa rezultatele studentilor,iar relatia este una constructiva si pozitiva.
ma bucur din suflet ca tineri ca si Raul dau dovada de curaj enorm revenind in tara si alegind astfel sa renunte la linistea si respectul de care o valoare intelectuala ca dinsul se bucura peste hotare,in speranta ca experienta acumulata in afara,o poate aduce si aplica aici la noi. sunt mai mult ca sigur ca acest tinar va intimpina o gramada de obstacole in Romania ,unde sistemul de invatamint si cercetare sunt la pamint in momentul de fata,unde lupta dinsului nu este doar cu necunoscutul ci si cu mentalitati invechite si pline de scepticism si rezistenta .
insa o parte dintre tinerii acestea mai au si altceva pe linga vastele cunostinte in domeniile in care s-au consacrat,ei au vointa. nu sunt un mare expert in ale creierului desi am citit citeva lucrari de specialitate din pura curiozitate,dar v-o spun cu mina pe inima,cind reusim sa ne auoprogramam in aceste creiere, ca singurele limite sunt cele pe care ni le auoprogramam inconstient printr-o educatie si mentalitate invechita, atunci si doar atunci universul ni se va deschide.totul este posibil ,cu o singura conditie: SA NU TE LASI NICIODATA. atita timp cit telurile si idealurile tale sunt drepte si singurele reguli si legi sunt puse in loc de propriia ta constiinta,totul este posibil daca nu te lasi si lupti pina la capat !
uite un tinar talentat si inteligent ,al carui curaj sper ca va fi pilda si pentru altii, revine in tara pregatit si entuziast ca sa schimbe ceva,in primul rind mentalitatea.
bravo si tot respectul meu si al romanilor care stiu sa aprecieze gestul tau si iti doresc succese in tot ceea ce iti propui.

 

 

ASA-I Boby23,

Va fi interesanta continuarea cu "epoaca" romaneasca. Eu cunosc pe cineva care era lafel de scolit ca Muresan si nu a fost promovat pentru ca nu a cotizat.... Partea frumoasa este ca persoana a facut memoriu la ministerul educatiei pe vremea aliantei DA si... pina la urma s-a hotarat sa paraseasca tara....

 

 

Cica era la scoala....

Si intreaba invatatoarea daac cineva are rude suspuse, ajunse in locuri mari-
- Zice lenutza.... eu an un unchi care e antrenor secund la echipa de popice de la steaua...
- Grozav !
Apoi zice margareta ... eu am o matusa care e primaritza la Cottnari....
_ Foarte bine ! Poate mergem cu clasa sa o vizitam !
- Zice Bula
_ eu am un frate la Sorbona !
-Si mai grozav ! Si ce studiaza ?
- Nu studiaza !
- Da' ce face ?
_ nu face nimic ! Sta in spirt , ca s-a nascut cu doua socoteli.

 

 

pomeni

poate psd a inventat pomenile, dar restul le-au perfectionat. S-a ajuns acum ca partidele sa se bazeze exclusiv pe acest gen de votanti in campaniile electorale(ceilalti sunt deja scarbiti de ce se intampla si nu mai merg la vot).

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor