Fermierii electorali

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Octombrie 2009, ora 12:39
5440 citiri
Fermierii electorali
Foto: Gandul

Televiziunile s-au emotionat de mama focului vazand derapajele violente din protestul fermierilor. Pentru cei mai informati, imaginile n-au fost o surpriza: de-a lungul si de-a latul Europei, femierii au dat foc masinilor, au blocat soselele, au varsat laptele in apa raurilor si s-au confruntat cu fortele de ordine.

E drept, exista o diferenta majora. In toate acele cazuri era vorba despre politici europene in materie de subventii, la noi este vorba despre subventii care se platesc din bugetul statului. Acolo fermierii cer majorarea subventiilor, in vreme ce fermierii romani cer sa li se plateasca ceea ce era deja stabilit.

Adevarul la mijloc

"Vaca si oaia nu traiau din subventia aceasta" a recunoscut unul dintre fermieri, dar este la fel de adevarat ca fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, a promis ca banii vor fi platiti pana pe 15 octombrie.

Bugetul nu are bani indiferent de protestele oierilor si niciodata pana acum subventia nu a fost platita deodata. Si guvernul Tariceanu a platit subventiile tot in transe, adica ceea ce li se propune si acum fermierilor. Dar si acestia stiu ca este un an electoral, asa ca au apasat la podea pedala, cerand mai mult decat pana acum: "Toti banii odata, pana la alegeri". E drept, este un an mai greu decat cei trecuti, pentru ca vanzarea produselor a mers mai greu si banii incasati au fost mai putini. Una peste alta, adevarul pare pe undeva pe la mijloc.

Dar nu numai fermierii stiu ca e an electoal, ci si politicienii. Securea razboiului subventiilor a fost ridicata de cateva zile bune de PSD care l-a acuzat pe Radu Berceanu ca nu va plati subventiile, sufocandu-i astfel pe fermieri. Un atac incorect, pentru ca la buget n-ar fi fost niciun leu mai mult daca si acum ministru al Agriculturii ar fi fost tot Ilie Sarbu. Sa ne amintim ca mitinguri ale fermierilor au fost si in lunile trecute, cu Ilie Sarbu in minister. Atacul a fost lansat tocmai pentru ca se stia ce bomba este aceasta subventie neacordata.

Ne putem gandi daca nu cumva incorectitudinea a mers si mai departe uitandu-ne, de exemplu, la autobuzele cu care oierii au venit la Bucuresti. Oare cine le-o fi pus la dispozitie si cine i-o fi organizat? Mutarea protestului la Palatul Cotroceni ne aduce aminte si de vorbele lui Bogdan Niculescu Duvaz care, recent, trimitea alti protestatari la presedintie.

De la proteste, la miting electoral

Daca in spatele protestelor s-a aflat o socoteala electorala, a fost una gresita, pentru ca i-a dat lui Traian Basescu posibilitatea unei prestatii aducatoare de importante puncte electorale. Presedintele se misca in mijlocul multimii ca pestele in apa. Este punctul lui forte si a exploatat in favoarea sa momentul dificil de la Palatul Cotroceni.

Suit pe un ghiveci de bradut, vorbind la o portavoce ragusita, Traian Basescu a trasat cateva tuse cheie din portretul prezidential oferit spre vot electoratului: "Am tinut sa vin in fata voastra ca sa stiti ca aveti un presedinte care se ingrijeste de voi", "Mi-am asumat responsabilitatea ca se va primi un raspuns miercuri. Daca nu, eu voi veni sa ma justific, e un angajament facut", "Nu cereti o solutie care poate fi o minciuna. Lasati o solutie care sa va ajute, nu o poveste". Si a venit cu solutia.

Prima transa din subventii in cateva zile, in urma negoceirilor pe care le-a purtat cu guvernul. Si transa a aparut ca prin minune in cateva minute doar, printr-o hotarare de guvern. A doua transa ar trebui sa vina in decembrie, in urma unor negocieri intense cu implicarea CEC: "lasati-ma pe mine sa negociez pentru voi, caci o sa negociez mai bine". Ceea ce a inceput cu huiduieli si violente s-a sfarsit cu scandari, desi Traian Basescu a evitat sa mai faca o eroare similara celei comise in privinta acum cu an in privinta salariilor profesorilor.

Practic, Traian Basescu a reusit sa transforme o demonstratie incendiara a fermierilor intr-un miting electoral de succes. Si ca sa puna cireasa pe tort, presedintele a dat si o palma usturatoare Parlamentului: "nu va mai duceti in Piata Constitutiei (ca sa aflati rezultatul negocierilor pentu a doua transa n.r.), veniti direct la mine".

Finalul protestului fermierilor ar trebui sa fie o lectie importanta pentru contracandidatii lui Traian Basescu. Ar trebui sa faca tot ce le sta in putinta pentru a-l impiedica pe presedinte sa apara in postura de salvator al neamului si sa intre in contact direct cu multimea in fata camerelor de filmat, pentru ca efectul electoral poate fi devastator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fermierii dau vina pe rachetele antigrindină pentru seceta. ”Sistemul este și o amenințare la adresa siguranței” VIDEO
Fermierii dau vina pe rachetele antigrindină pentru seceta. ”Sistemul este și o amenințare la adresa siguranței” VIDEO
Zeci de fermieri s-au adunat luni, 15 aprilie, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II de la Focşani, pentru a protesta împotriva începerii sezonului operativ de...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#protest fermieri, #campanie electorala fermieri, #Basescu fermieri campanie , #campanie