O stire care poate schimba din temelii finantarea partidelor

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 19:10
5335 citiri

O stire mi-a atras atentia: Monica Macovei a castigat pe fond procesul cu Autoritatea Electorala Permanenta, care o acuzase ca si-a finantat incorect campania folosind donatii primite "electronic", prin intermediul platformei PayPal.

Stirea cea mare nu este legata de faptul ca a castigat Macovei, ci de faptul ca de acum donatiile primite prin intermediul PayPal pot fi folosite in campaniile electorale.

Ce inseamna asta? Inseamna ca donatii mici (sau chiar si mari) pot fi facute extrem de usor, cu doar cateva clickuri, daca ai o adresa de mail, calculator si Internet, plus un cont bancar (dar nu neaparat, daca ai bani veniti pe alta cale).

PayPal e doar unul din aceste servicii, sunt cel putin o duzina care pot fi folosite. Cum se folosesc? Foarte simplu - trimiti suma de bani din contul tau, practic (desi explicatia e simplista si incompleta) cu ajutorul e-mailului, din cateva miscari.

Care e rezultatul?

Cu ajutorul unui asemenea serviciu poti sa donezi de unde vrei, cu minim efort, fara a trebui sa te deplasezi la banca sau la sediul partidului ori candidatului pe care il sustii. E mai simplu decat prin intermediul platilor online cu cardul.

Oameni care nu ar face niciodata drumul pana la sediul unui partid pot acum sa sprijine pe cine vor de acasa, din fata calculatorului.

Rezultatul: Mai multi bani pentru candidati care altfel ar avea foarte putini. Din cate stiu, Monica Macovei a beneficiat de un "influx" de bani veniti prin PayPal in ultima parte a campaniei, care i-au dat resurse la care altfel nu ar fi avut acces.

Sa facem un exercitiu: Daca 30.000 de oameni ar dona, in medie, 20 de euro, ar insemna 600.000 de euro. Daca 50.000 ar dona cate 50 de euro, ar insemna 2,5 milioane de euro. O suma uriasa pentru un partid de dimensiuni reduse.

O sansa pentru cei mici

Sigur, si partidele mari pot folosi finantarea prin astfel de "portofele" electronice si vor strange sume mai mari decat orice formatiune a Monicai Macovei. Nu despre asta e vorba, e vorba de a avea o sansa de a-ti finanta campania adecvat. E ca si cum ai trece de la zero la "ceva cu care poti lucra".

Inseamna sa ai resurse sa treci peste "linia de vizibilitate", chiar daca adversarii au si mai multe. Inseamna bani pentru bannere si alte materiale publicitare, pentru a cumpara publicitate, pentru a cumpara sandvisuri pentru voluntari sau pentru inchirierea unui sediu de campanie.

Totodata, mai inseamna si faptul ca mai multi oameni vor participa, indirect, la viata politica. Sa recunoastem, nu ne deranjam prea mult in directia asta, abia la alegeri importante precum cele pentru presedintia Romaniei se deplaseaza un numar "decent" de persoane, de altfel de implicare nici nu mai vorbim. Poate ca in "era tehnologiei" doar tehnologia ne face sa ne implicam cu adevarat.

Poate ca e o prima fisura in monopolul "partidelor sistemului", cele care se finanteaza din donatii foarte generoase provenite in mare parte de la afaceristii care castiga contracte de stat provenite de la oamenii acelorasi partide.

Oricum, este un pas inainte.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#finantare partide donatii PayPal alegeri, #Macovei proces finantare campanie PayPal , #campanie