Ultimele zile de campanie degeaba

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 19:13
5785 citiri
Ultimele zile de campanie degeaba
Foto montaj: Ziare.com

Intram in ultimele zile ale celei mai toxice si irelevante campanii electorale din ultimii 20 de ani, o campanie in care nu s-a discutat aproape nimic important si in limitele atributiilor prezidentiale. Am avut doar o incaierare generala si furibunda, in nori de praf si fum, in care fiecare a dat cat a putut in adversar.

Aceasta ultima saptamana inainte de alegeri incepe sub auspiciile unor reasezari interesante, insa, cel mai probabil, fara potential de a aduce modificari importante.

Repozitionarea lui Crin Antonescu

In primul rand, remarcam ca, in sfarsit, avem o autentica tripleta a rivalitatii in fruntea clasamentului. Crin Antonscu pare sa fi inteles ca primul adversar pe care el, de pe locul al treilea, trebuie sa-l zdrobeasca pentru a ajunge presedinte este Mircea Geoana.

Asa ca noncombatul din primele saptamani de campanie, care l-a intepenit pe Crin Antonescu pe la 20%, s-a topit in cateva atacuri dure la adresa prezidentiabilului social democrat, in frunte cu torpila numita vizita secreta de la Moscova.

Este insa, ma tem, o repozitionare tardiva cu sanse minime de a-l propulsa pe Crin Antonescu in finala de pe 6 decembrie, insa ingreuneaza mult pozitia lui Mircea Geoana care ar putea fi sub un tir sustinut si cu spatele descoperit in aceste ultime zile de campanie. Ceea ce l-ar putea obliga si pe el la unele repozitionari.

In plus, aceasta schimbare poate avea insa importante pentru turul al doilea si postelectroale.

Pe de-o parte vedem ca majoritatea nu este chiar atat de solida pe cat parea, nu mai este la fel de certa nici orientarea oficiala a liberalilor pentru turul al doilea, daca dl. Antonescu nu se califica in finala, si nici strategia "Basescu-izolat" nu mai este unitara.

In acest moment, mai ales dupa confruntarea in doi de sambata, avem, mai degraba, un Mircea Geoana izolat. Iar daca pastram tiparul, avem toate motivele sa ne asteptam la un guvern PNL+ PD-L dupa alegeri, in ipoteza victoriei lui Traian Basescu.

Confruntari directe, dar fara continut

O alta evolutie interesanta este aparitia confruntarilor directe dintre candidati. A fost una sambata, intre Traian Basescu si Crin Antonescu, ar mai putea veni cel putin una, miercuri. Vestea buna este aparitia confruntarilor, vestea proasta este continutul lor derizoriu.

Sambata, inclusiv din cauza unui moderator slab, confruntarea a fost mai degraba irelevanta, mult prea marcata de atacuri la persoana, de subiecte deja uzate: gen vanzarea flotei, casa din Mihaileanu, Dinu Patriciu, Elena Udrea, absentele din Parlament etc.

Totodata, nu pricep in ruptul capului de ce principalele teme de dezbatere au fost tocmai cele care exced functiei prezidentiale. De ce sa vorbim despre taxe, de exemplu, un prezidentiabil care sustine ca va desemna un premier servit in plic de majoritatea parlamentara, premier care poate avea conceptii diametral opuse in privinta fiscalitatii.

Despre atributiile prezidentiale si proiectele in limita acestor atributii, practic nu se vorbeste aproape deloc. Sigur, discutia putea fi interesanta ca show, insa nu a lamurit pe nimeni cu nimic, mai ales pe nehotaratii carora le era, in principal adresata.

De exemplu n-am vazut nicio discutie despre pozitionarea Romaniei in UE, desi ea tine prin excelenta de functia prezidentiala. Deocamdata noi nu ne-am gasit locul in clubul european.

Nu stim sa ne sustinem prioritatile si interesele, nu stim sa negociem pentru a le satisface, vocea noastra nu are nicio importanta si suntem pe cale sa ratam magistral in chetiunea comisarului.

Acest lucru este cu atat mai grav in contextul noului tratat european, care schimba mult raporturile de forte intre capitalele UE si Bruxelles. Crin Antonescu, spre exemplu, sustine o Europa federala, o idee foarte interesanta si demna de discutat.

Ce inseamna, cum ne-ar afecta? Romanii nu sunt interesati de asa ceva, spun in cor moderatorii de televiziune si chiar candidatii. Poate, pentru ca nimeni nu le-a explicat in primul rand cat de mult conteaza politica de la Bruxelles pentru viata lor cotidiana.

Este bine ca au aparut confruntarile intre candidati, caci fara ele campania e ca nunta fara lautari, insa daca aceste confruntari ne arata doar cat de ironic poate fi unul sau altul dintre candidati chiar nu am facut nimic. Iar daca electoratul se plicitiseste la temele serioase si vrea circ si bascalie, nici nu merita mai mult.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#alegeri prezidentiale 2009, #Basescu Geoana Antonescu prezidentiale , #campanie