Decontul unei campanii letale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 18:20
5096 citiri
Decontul unei campanii letale

Pe 6 decembrie vom afla verdictul acestei campanii sinistre, cea mai toxica din ultimii 20 de ani ai Romaniei. Cineva o sa devina presedintele Romaniei.

Care Romanie? Una care de-abia va incepe sa deconteze masiv dementa acestor zile, pe care niciun interes electoral nu o poate justifica. Dementa care a discreditat masiv cele mai importante procese democratice si institutii fundamentale ale statului.

Discreditarea Parchetului

Ce afla omul care uita la televizor si citeste presa? Ca un fost procuror al Romaniei, cel care a instrumentat cazul Hayssam si a fost sanctionat de CSM pentru eliberarea din arest a sirianului disparut, isi acuza fostii sefi si pe presedintele Romaniei ca l-au impiedicat sa-si faca treaba.

Vedem si un alt fost procuror, dat afara din magistratura tot de CSM, sub acuzatia unor relatii mult prea apropiate, traduse in decontarea sejururi luxoase, cu persoane cercetate pentru spionaj, care sustine ca isi putea desfasura ancheta in acelasi caz doar in prezenta procurorului general si a unui sef din SRI.

Niciunul dintre acesti procurori nu a reactionat la momentul presupuselor imixtiuni, ci exact cu o saptamana inainte de alegeri. Niciuna dintre acuzatiile lor nu sunt probate.

Procurorul general se apara. Tot cu vorbe, cum altfel? Un razboi electoral al vorbelor, fara sustinere, discrediteaza pachetul, o institutie fundamentala a statului. Ce avem: procurori lasi, incompetenti si/sau iresponsabili care au primit totusi pe mana cazuri esentiale si acum dezvaluie informatii secrete, avem impardonabile imixtiuni politice sau le avem pe amandoua amandoua? Unde e adevarul? Probabil nu ne vom lamuri inclusiv din cauza neincrederii maligne generalizate.

Discreditarea serviciilor

Afla omul care se uita la televizor ca serviciile secrete ar fi subtilizat cateva milioane de dolari din banii destinati rascumpararii ziaristilor romani rapiti in Irak. Spune asta un fost procuror al Romaniei. Fara probe, pe auzite, dar televizunile devoreaza fiecare cuvant incriminator. Parchetul ancheteaza acuzatia. Care parchet? Cel care de-abia a fost complet discreditat? Cine va mai crede concluzia cercetarilor oricare ar fi ea?

Mai mult, acelasi fost procuror al Romaniei afirma cu detasare ca statul roman a platit bani teroristilor, ceea ce niciun stat NATO nu va recunoaste vreodata pentru ca reprezinta o incalcare a tuturor principiilor aliantei si chiar o incurajare a terorismului. Au fost dati bani? E o intrebare la care nu se poate rapunde sincer, probabil. Era insa mai bine ca jurnalistii sa moara in Irak? Sa desecretizam dosarul Hayssam, striga politicieni demagogi. Si ce vom gasi acolo, chitantele eliberate de teroristi? Nu, dar riscam sa desecretizam reteaua de agenti din Orientul Mijlociu. Un fleac pentru domnul Gaetan.

Afla omul obisnuit de la chiar presedintele Romaniei ca din arhiva DGIPI ar fi iesit documente secrete, aude un lider politic laudandu-se ca stie exact ce contine si unde e arhiva serviciului secret al Internelor, vede ca pe blogul unui ziarist specializat in dezvaluri bomba sunt postate documente cu antentul DGIPI. Si totusi, nici in acest scandal nu avem nimic probat, nimic concret, doar vorbe. Presedintele acuza, un primar toxic ameninta, fostul minisitru de Interne neaga. Care-i adevarul?

Mi-e greu sa cred ca vreun roman va mai avea incredere in serviciile secrete, institutii fundamentale ale oricarui stat din lumea aceasta si in care lucreaza, majoritar, profesionisti exceptionali.

Ca tot vorbim de dosarul Hayssam, cel putin doi dintre acesti profesionisti au murit la datorie in operatiunea de eliberare a jurnalistilor. Mai lipseste sa spunem ca aveau in buzunare banii invocati de domnul Gaetan.

Discreditarea demnitarilor

Afla omul ca presedintele Romaniei ar fi dispus eliberarea unui terorist, n-ar fi strain de sifonarea banilor destinati teroristilor si ar interveni autortiar in munca procurorilor. Presedintele neaga. Probe concrete? Niciuna. Ce sa creada un om simplu?

Acest presedinte vine insa dupa un altul despre care aflam ca plimba in delegatia oficiala acelasi terorist cu care ar fi fost in excelente relatii si pe care l-ar fi propulsat pe listele electorale ale partidului sau, unde ar fi si ajuns daca nu l-ar fi impiedicat cetatenia straina. Fostul presedinte neaga. Ce sa creada omul obisnuit?

Iar inaintea celor doi a mai fost un presedinte care s-a declarat invins de servicii, acelea despre care numai ce am aflat ca au furat din banii teroristilor, scapa documente secrete din arhiva, asculta toate telefonele si conversatiile. Pe cine sa creada omul obisnuit?

Aflam si ca al doilea om in stat, posibil viitor presedinte al Romaniei si lider al opozitiei, ar fura din banii de campanie ai partidului sau, bani pe care i-ar pasa strategic soacrei sale. Probe nu sunt, dar suspiciunea a fost iscata. Ce sa creada omul obisnuit?

Aflam, tot fara probe, ca importanti jurnalisti, oameni de afaceri si politicieni, inclusiv ministri, sunt implicati in afaceri dubioase cu energie si au fost monitorizati. Informatia nu este confirmata oficial, dar ramane in memorie ca o pata. Cine i-ar fi monitorizat si cine poate face clarificari? Acelasi Parchet deja discreditat la randul sau.

Discreditarea alegerilor

De luni de zile nu aude omul la televizor decat ca alegerile vor fi fraudate. De ce sa se mai oboseasca sa mearga la vot? Si chiar daca nu vor fi fraudate, pe cine sa alega. Unul fura bani de campanie, altul elibereaza teroristi, altul miroase a petrol. Sunt dovezi? Nu, dar asa se spune. Mai bine nu se duce la vot si nu-si pierde timpul degeaba.

Si totusi functia prezidentiala nu ramane vacanta. Cu 16 milioane de voturi sau cu doar 3 voturi in urne, presedintele Romaniei este ales. Si cine sta acasa? Electoratul urban, mai informat, mai educat.

Cine se duce oricum? Electoratul usor de manipulat, care nu prea gandeste, ci se incoloneaza disciplinat la vot dupa cum zice primarul sau cine stie ce alt staroste local. Iar cei care gandesc vor fi condusi 5 ani de presedinte si mai ales de oamenii presedintelui ales de cei care nu prea gandesc.

Decontul acestei perioade in care presa, din ticalosie sau lipsa de profesionalism, a devenit principalul vector de transmitere a discreditarii, va fi ingrozitor. O tara in care institutiile statului sunt manjite cu o mocirla impsibil de de sters, este o tara care nu poate functiona normal.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#campanie electorala prezidentiale 2009, #Hayssam prezidentiale 2009, #discretitare institutii prezidentiale 2009 , #campanie