Editorial Alegeri in Gradina Maicii Domnului

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 08:37
2710 citiri
Editorial Alegeri in Gradina Maicii Domnului

Cand a facut Ioan Paul al II-lea localizarea Gradinii Maicii Domnului in Romania am avut cu totii un sentiment special. Doar ca a aflat si dracul, si cum nu ne-am pazit de fiecare data cand au venit alegerile, si nu ne-am pus in buzunar niste tamaie si vreo doi catei de usturoi, uite ca si-a bagat coada. Urat de tot.

Si asa, la 20 de ani de la revolutie, in loc sa socotim ce-am pierdut pe drum de l-am transformat pe Silviu Brucan in cel mai mare optimist al natiunii, am ajuns intr-un punct bizar. Pe vremea lui Ceausescu te lua securitatea la stanga daca vorbeai pe invers, acuma te ia vecinul.

Eu marturisesc ca nu ma duc la vot, pentru ca am o singura certitudine: indoiala. Am zile cand gasesc inacceptabil sa stampilez un tip sustinut de Ion Iliescu si Marian Vanghelie, gasind argumente in mineri si "almanahe". Vin apoi zilele cand mi se pare inadmisibil sa ma identific cu Traian Basescu, pentru ca m-as simti tovaras cu Sorina Placinta si Roberta Anastase. Nu reusesc sa ma raportez la capitolele pozitive din activitatea candidatilor, si probabil ca gresesc.

Uneori il injur pe seful statului ca e conflictual, dar apoi descopar ca linistea poate fi cladita pe putreziciuni, si-i dau dreptate. Insa nu am argumentul de aur. Deci prestez in functie de instinct, pentru a descoperi a doua zi ca m-am inselat. Si o iau de la capat.

Ca mine gandesc multi. Probabil toti cei care incearca sa cantareasca si n-au instrumente. Acesta insa n-ar fi motiv de mirare. Altceva ma inspaimanta: verdictele.

Ne intalnim cu prietenii la o cafea si daca face cineva greseala sa abordeze subiecte politice (si mereu se intampla), discutia o ia razna. Oameni pe care-i stii de-o viata te socotesc idiot pentru ca ai convingerea ca filmuletul e trucat sau dimpotriva. Ii injuri si tu, pentru ca nu-ti vine sa crezi cat sunt de naivi.

Daca gasesti o latura buna in comportamentul lui Geoana ti se amiteste ca Guvernul Nastase a fost corupt. Daca spui ca Basescu a palmuit un pusti afli ca Iliescu are sange pe maini. Daca indraznesti avansezi ideea ca poate seful statului chiar vrea sa termine oligarhia, pentru ca suge avutia tarii, esti catalogat imbecil: cum ramane cu banii furati de Ridzi si cu flota, si de unde are fiica-sa aia mare un milion de euro sa-si ia casa.

Cand se termina argumentele, ne intoarcem spatele, cu convingerea ca 20 de ani am fost prieteni cu niste cretini.

Ne intalnim cu altii la o cafea, de aceasta data cu lectia invatata. E mai important sa nu parem prosti, decat sa avem puterea sa ne exprimam opiniile. Cand discutia vireaza spre subiectele politice (si invariabil acolo ajunge, parca suntem dementi), ne autocenzuram cu drag cateva minute. Dar gradina e mare, dracul e gras, deci plonjam cu intelepciune in acelasi veceu.

In decembrie 1989, niste copii au cerut dreptul de-a spune "nu" si au murit in numele lui. Dupa 20 de ani, a avea alta parere e semn de tampenie. Oare chiar nu avem nimic de lucru?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
#alegeri prezidentiale, #Basescu Geoana alegeri, #campanie alegeri prezidentiale , #campanie