Editorial: Eu sunt mangafaua!

Autor:
Vineri, 15 Februarie 2008, ora 08:31
1977 citiri
Editorial: Eu sunt mangafaua!

Cand a pornit Realitatea TV prin tara ca sa stranga semnaturi pentru pulverizarea taxei auto, pentru cei care au avut tangenta cu notiunea de campanie mediatica a fost clar ca initiativa are o singura menire, aceea de-a-i aduce postului popularitate cu ajutorul stampilei de televiune simtitoare la nevoile cetatenilor - este cunoscut faptul ca stiri de genul "se scumpeste curentul" au mare audienta, de aceea sunt mereu pe prima pagina.

Chiar daca gaselnita a fost animata de disperare-a de-a nu reusi sa obtina rating mare - marea majoritate a romanilor prefera in continuare Pro Tv, si ideea ca un post de stiri ar putea concura unul generalist, cu accente de tabloid, e utopica, a prins. Naivi, romanii s-au adunat la coada la listele de semnaturi, si in cateva zile, postul a strans iscaliturile necesare pentru a incerca sa schimbe legea ce a instituit taxa de prima inmatriculare.

De ce naivi? Constitutia permite initiative legislative daca sunt sustinute la 100.000 de cetateni cu drept de vot - articolul 74, aliniatul 1. La aliniatul 2, insa, se spune asa: "nu pot face obiect al initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea".

Chiar daca a pornit la drum pentru a castiga audienta profitand de necazul popular, ideea a avut succes, astfel ca postul Realitatea isi poate inscrie in palmares o victorie. La putin timp dupa ce televiziunea a inchis listele, Calin Popescu Tariceanu a afirmat la postul public ca ministrul Mediului are sarcina sa construiasca o alta formula a taxei, pe ideea sa deschizi pusculita in functie de calitatea noxelor, nu dupa anul fabricatiei masinii.

Altfel spus, Calin Popescu Tariceanu a priceput ca Realitatea mai reusise ceva: sa sporeasca antipatia cetatenilor fata de domnia sa, or asa ceva, intr-un an electoral, e rau.

De atitudinea premierului doresc insa sa ma leg. In cursul zilei, s-a zborsit la initiatorii caravanei, pe care i-a acuzat ca instiga la nesupunere civica. Mai pe seara, la TVR, a avut din nou ceva cu jurnalistii, si i-a pleznit la modul "sunt unii care vor sa umple tara de rable", "ingusti". Apoi, dupa modelul cunoscut - "Acuma, vreti sa va fac hotel?" - , fara nici o intentie de a-si masca dispretul fata de norod (nimica nou la domnul Tariceanu), premierul s-a suparat inca o data pe platitori: adica vor aia, nenorocitii, sa aiba o tara plina de gaze, nu vor sa construiasca o tara curata la lontru la Uniunea Europeana?

Ce spui, Franz? Aduca matale, in capul ala stramt cat o tartita de bibilica, ai cumva impresia ca nenorocitii astia de noi, poporul, ne cumparam masini la mana a doua din zgarcenie? Ai cumva impresia ca tarisoara matale, asa, plina de rable nesimtite care-ti muta din loc nasul matale gingas, geme de sefi de reprezentante Citroen care aprovizioneaza institutiile statului cu limuzine si utilitare si-si trag comisioane grase?

Ce lectie de civism, de morala, de implicare in necazurile cetatenilor le dai matale tinerilor din PNL, unii dintre ei prietenii mei dragi, daca esti in stare sa te ratoiesti la necajiti ca un grof? Ce sa invete de la tine, premier arogant si plin de impresii?

Dar fiecare pasare piere pe limba ei. Iar cum moartea politica se masoara dupa cata imagine pozitiva te duce capul sa-ti faci, nu pot decat sa remarc ceva: in timp de Traian Basescu, pe care nu-l laud pentru apucaturile de chivuta plangacioasa imperecheata cu un corsar nebun, ci pentru talentul exceptional de-a se incolaci caldut in jurul simtirii populare, gadila inimile electoratului cu sintagme de genul "clasa politica e ca o zoaie pe un geam", Calin Popescu Tariceanu e in stare sa contracareze cu "uitati-va la mine, eu sunt clasa politica".

Cristian Mihai Chis

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#editorial, #taxa auto , #campanie