Guvernantii si Basescu, marii corijenti la onestitate

Vineri, 01 Mai 2009, ora 12:57
2847 citiri
Guvernantii si Basescu, marii corijenti la onestitate
Foto: Presidency

"6% din PIB pentru educatie, precum si repozitionarea sociala a meseriei de profesor, prin cresterea atractivitatii financiare si sociale a carierelor didactice" - asta scria in programul electoral fluturat de PD-L in campania electorala.

"Remotivarea personalului din invatamant prin salarii corespunzatoare performantelor si prin sustinerea formarii continue" erau atuurile aruncate la masa fagaduintelor de PSD, partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor si detinatorii portofoliului de la Educatie.

"Nu-mi pasa" si "profesorii pot face ceea ce vor", au fost reactiile de joi ale presedintelui Traian Basescu, asa cum au fost redate de sindicalisti fata de amenintarea cu greva a cadrelor didactice.

In fata camerelor de luat vederi, cuvintele presedintelui au fost ceva mai moderate, dar fara nici un mesaj clar. Doar cu un truism care nu-i este util nimanui: "profesorii sunt oameni liberi si pot face ceea ce vor".

Cateva ore mai tarziu, premierul Emil Boc i-a asigurat pe sindicalisti ca nu li se vor micsora salariile si le vor fi platite luna de luna. Declaratia lui Boc semana, mai degraba, cu o demonstratie ca Guvernul le face o favoare dascalilor platindu-le ceea ce le datoreaza.

Strategia de tip "pumn in masa si ochelari de cal in fata crizei" a sindicatelor din invatamant poate fi discutata. Faptul ca principala lor preocupare, aproape exclusiva lor grija raman salariile, iar despre investitii, proiecte, coruptie si moralitate nu par foarte dornici sa vorbeasca iarasi merita mentionat.

Dar discrepanta dintre fervoarea cu care PD-L si PSD se chinuiau in campanie sa convinga pe toata lumea ca detin elixirul indexarilor vesnice si resemnarea de acum a presedintelui-girant al actualului Guvern este mult mai elocventa.

De remarcat, pe de alta parte, faptul ca presedintele a evitat un mesaj prea dur catre profesori, introducand doar nuanta mai degraba emotionala a "responsabilitatii fata de copii".

Nici n-ar fi avut cum sa faca altfel: presedintele se afla blocat intre proptelele pe care le tine in continuare Cabinetului Boc si voturile celor peste 400.000 de profesori care il vor vota sau nu in toamna.

Si atunci cand nu ai nici solutii, dar nici nu iti permiti luxul de a gasi vinovati pentru ca factura electorala risti s-o tai tot tu, singura varianta ramane eschiva.

Intre bezelele de campanie, indiferenta afisata a presedintelui si neputinta guvernamentala se afla, de fapt, falimentul unui procedeu politic care, chiar si dupa 20 de ani de alegeri libere si dezamagitoare, continua sa faca o apparent eternal cariera in Romania: vanzarile anterioare de promisiuni mincinoase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Basescu profesori greva, #salarii profesori Guvern , #campanie